A-lag

Avestas första förlust. Valbo avgjorde i tredje perioden
2023-09-15 22:32
Finske Mikko Kärjä kommer bli ett bra tillskott i Avesta BK i vinter. FOTO: Per Lindgren

ABK hade ledningen med både 1-0 och 2-1, men till slut var det Valbo som rättvist kunde vända och vinna fredagskvällens träningsmatch med 2-4 (1-0, 1-2, 0-2).

-Valbo var snabba med pucken, och bra skridskoåkare, om man jämför med förra matchen mot Säter, säger Avestas tvåvägsback Mikko Kärjä.

Vi startade matchen lovande första fem minuterna, utan att skapa några vassa målchanser. Valbo som ifjol var ett topplag i sin division 2 serie, tog så småningom ett grepp om matchen med ett bättre passningsspel, och framför allt hade man ett högre pucktempo. Ofta var vi tvåa på puckarna och fick slita hårt framför Felix Vannfält. Det förhindrade oss att komma till några skarpa lägen. Efter nio minuter hade Jakob Karlsson ett friläge från mittzonen, men Wilmer Bauman kunde rädda. Tony Thelin visade att hans målform finns kvar, och kunde efter en spelvändning ge ABK ledningen med 1-0, efter Emil Lind stått för passningen. 18-årige Lind som de senaste tre säsongerna tillhört Hudiksvalls organisation, och nu försöker ta en plats i A-laget.

Även om Valbo var det bättre laget i perioden, så gjorde vi godkända första tjugo.

-Jag tycker vi försvarade mittzonen ganska bra, säger Mikko Kärjä.

Den andra perioden bjöd på en händelserik inledning, med tre mål på mindre än två minuter. Efter det att VHC kvitterat till 1-1, kunde Tony Thelin med sitt andra mål i matchen ge BK ledningen med 2-1, där Valbo varit för offensiva och vi kom i en tre mot etta, där Thelin väggspelade med William Johansson. Glädjen blev dock kortvarig, eftersom Valbo kunde kvittera till 2-2. Efter fem minuter fick bortalaget spela fem mot tre i 1.30. Men då stod Niclas Hero, Mikko Kärjä och Joel Hedin för starkt penalty killing, liksom Edvin Karlsson, Oliver Ahlberg och Assar Ajax som städade av återstoden av boxplayspelet.

Mikko Kärjä fick förtroende att spela i både boxplay och powerplay. Något vi kan ta med oss är att vi under de två första träningsmatcherna inte släppt in något mål med en man mindre. Detta trots laget ännu inte hunnit tränat ”special teams”.

-Jag tycker jag ”boxade” ut utvisningar med min backkollega ganska bra. Jag tog bort mina motståndarna med kroppen, det gjorde jag bättre än i min första match. Tyvärr kunde vi inte göra mål i ”pp”, men vi skapade i alla fall några bra chanser, säger Mikko.

Perioden tillhörde Valbo, och det var Felix Vannfält som höll oss kvar i matchen. Den unge keepern släppte många returer, men han höll målet tätt, vilket ju är det viktigaste.

Någon förändring i matchbilden blev det inte i tredje, utan det var Valbo för nästan hela slanten. Med bara fyra skott på mål för ABK i periodem, understryker det att vi inte hade mycket till anfallsspel. Vi fick mest försvara oss, och med fyra minuter kvar till slutsignalen, kunde bortalaget göra både 2-3 och 2-4.

-Vi hade en del misstag på slutet, och de gjorde två mål efter det, säger Mikko Kärjä, som vet vad som man kan kan lära sig efter den här förlusten:

-Vi måste flytta pucken snabbare, och fortsätta jobba med kemin i laget, och på linjerna. Jag tror att det kommer bli bättre.

Den 26-årige finländaren bildade Avestas första femma, tillsammans med Joel Hedin, Jakob och Edvin Karlsson, tillsammans med Philip Andersson.

-Jag är hedrad att få spela där (i första femman) med kaptenen. Han är en smart back, så det är enkelt spela med honom. Han spelar från den högra sidan, så då blir det lättare att passa, säger Mikko berömmande om Joel Hedin.

Nästa match spelas redan onsdagen den 20 september kl 19.00, då vi möter Hofors HC i Avestahallen.

Avesta BK-Valbo HC 2-4 (1-0, 1-2, 0-2)

Första perioden: 1-0 (12.34) Tony Thelin (Emil Lind)

Andra perioden: 1-1 (0. 49) Axel Westlund (Adam Lindström), 2-1 (2.07) Tony Thelin (William Johansson), 2-2 (2.31) Joel Carlsson (Robin Lundh)

Tredje perioden: 2-3 (16.07) Markus Hyttegård (Simon Andersson, Joel Carlsson), 2-4 (17.16) Jesper Hofling (Filip Persson)

Utv: ABK: 1x 5, 1x20, 3x2 Valbo: 2x2, 1x5, 1x20

Skott: 21-41 (12-13,4-16, 5-12)

Domare: Michael Vikström

Publik: Ca 80 (Avestahallen).