A-lag

Inga problem mot Hofors - vinst med 6-1
2023-09-20 22:37
Backen Assar Ajax övertygade i onsdagens vinstmatch mot Hofors HC. Foto: Per Lindgren.

I säsongens tredje träningsmatch möttes Avesta BK och division 2-kollegan Hofors HC i Avestahallen. Matchen slutade med en klar 6-1 seger för ABK. Ett av lagets nyförvärv, backen Assar Ajax, menade man stod för en gedigen insats.

-Jag tycker vi spelar bra. Vi tappade lite i egen zon i slutet av andra, sedan tycker jag vi tar i kapp och gör det bra, säger 18-åringen kort efter slutsignalen.

Avesta var genomgående det bättre laget i matchen och det var egentligen inget snack om vilket lag som som skulle vinna.

Det blev dock ingen bra start för ABK som tidigt hamnade i underläge, efter vi slarvat på blå i powerplay.

Repliken lät dock inte dröja länge, när Malte Råberg kvitterade till 1-1 efter dryga fem minuter. För framspelningen stod Ajax, som tyckte samspelet funkade bra med den två äldre Troja/Ljungby produkten.

-Vi bidrar med det mesta, och spelar oss ur egen zon lätt, och vi gjorde ett mål när jag passade Malte som gjorde mål.

Innan första perioden var över hade Nicklas Rintamäki och säsongs debuterande Arwid Forsman gett hemmalaget ledningen 3-1.

I den andra perioden fortsatte Avesta BK visa upp ett bra spel, och kunde göra ytterligare tre mål, fram till 6-1. Lucas Johansson som gjorde sin första match i målet hade det lugnt. Mycket beroende att vi på ett bra sätt hittade våra positioner i försvarsspelet.

-Vi spelar oss ur egen zon mycket enklare, och allting börjar sitta mer, både i anfallszon och egen zon. Det mesta flyter på bra, säger Assar Ajax, som förra säsongen tillhörde Hofors, men också spelade med Orsa i playoff och kvalserien till division-1.

-Det var j-a kul att möta Hofors.

Ajax spelade faktiskt några matcher i Avestas U16 lag säsongen 2018-19, men nu är det Avestas A-lag som gäller.

-Jag fick ett bra erbjudande och det lät som de hade något bra på gång. Det var bara att tuta och köra, säger Assar som är optimistisk inför den stundande säsongen som bara är dryga två veckor bort:

-Jag tror absolut vi kan gå långt och ta oss till playoff.

Den tredje perioden slutade mållös. I och med att huvudtränaren Stefan Lundqvist saknades på grund av utbildning, fanns sportgruppens Jonas Melin på tränarbänken, tillsammans med Henke Lantz.

-Vi tar med oss första två perioderna. Då tar vi oss ur egen zon enkelt. Då spelar vi som vi ska, säger Melin.

Är det någon femma du vill plussa för?

-Alla gör det bra i två perioder. Det känns som många kan producera. Jag tycker att vi tar steg framåt i varje match.

Nästa träningsmatch för Avesta spelas fredagen den 29 september kl 19.00, när det blir returmöte i Hofors ishall.

-Fram till dess kommer vi träna på bra, och försöka komma ihop ännu mer som lag, hitta bra ytor, skapa mer lägen och göra mål, säger Assar Ajax om den närmaste framtiden.

Text: Per Lindgren.

Avesta BK-Hofors HC 6-1 (3-1, 3-0, 0-0)

Första perioden: 0-1 4/5 (4.20) Vincent Westman, 1-1 (5.29) Malte Råberg (Assar Ajax/Philip Andersson), 2-1 (15.57) Niclas Rintamäki (Jakob Karlsson/Oliver Ahlberg), 3-1 (16.35) Arwid Forsman (Oliver Ahlberg, Filip Ström).

Andra perioden: 4-1 (1.33) Mikko Kärjä (Jesper Gustafsson/Jakob Karlsson), 5-1 (3.43) Jordan Caballero Lindberg (Jakob Karlsson), 6-1 (14.14) Nicklas Rintamäki (Jordan Caballero Lindberg/Jakob Karlsson).

Utv: ABK: 2x2 HHC: 6x2.

Skott: 41-18 (14-4, 16-5, 11-9).

Publik: Ca 75 (Avestahallen)