A-lag

Kumla starkast i premiären: "Mycket som var negativt idag"
2023-10-06 22:02
Arwid Forsman var en av Avestas målskyttar i förlustmatchen mot Kumla Hockey. Foto: Per Lindgren

Fredagskvällens seriepremiär slutade med förlust 3-5 (0-1, 2-2, 1-2) hemma mot Kumla Hockey inför dryga 200 åskådare. Resultatet är inte så mycket att säga om då Kumla var numret större, och vann rättvist.

-Stundtals är det bra, men det är mycket som är negativt idag, säger Avestas Arwid Forsman som var en av hemmalagets målskyttar.

ABK hamnade i andra perioden i underläge 0-3, men närmade sig i målprotokollet och inför den tredje perioden, var ställningen 2-3, och hoppet fanns om poäng. Men tidigt i tredje utökade Kumla ledningen till 2-4, och kunde sedan sätta 2-5 i öppen kasse, när Avesta chansat tagit ut målvakten Felix Vannfält. Arwid Forsman snyggade till siffrorna i slutsekunden med att fastställa slutresultatet till 3-5.

-Vi får inte ihop spelet, vi gör det svårt för oss själva och spelar inte det lätta spelet, säger 17-åringen.

Att det fanns en del premiärnerver inblandade, menar Forsman inte ska betyda man uppträdde så pass tveksamt stora delar av matchen.

-Det ska inte göra att vi trillar så här hårt.

I en jämn första period, som knappt innehöll några avblåsningar, var det Kumla som gjorde periodens enda mål efter knappa tre minuter när Noah Julin på en avvaktande utvisning kunde stöta in pucken via målvakten Felix Vannfält. Avesta hade en hel del puck i offensiv zon men hamnade oftast längs sargen eller bakom mål. Bara tre skott på mål för Avesta i perioden ger en tydlig bild hur Avestas offensiva spel såg ut.

-De är snabba och har skickliga spelare, säger Arwid Forsman och menar motståndarna gjorde det svårt för Avesta komma till målchanser.

-Men det är klart vi ska ha flera chanser.

Gästerna öppnade andra perioden bäst och ökade på till 0-2 efter 4.15, sedan Avestabacken Jesper Gustafsson tappat pucken bakom eget mål till Robin Karlsson, som hittade måltjuven Viktor Greveback framför kassen som inte gjorde något misstag. Kumla hade kort efter en puck i virket, som Kumla ville ha som mål, men som efter en kort domardiskussion dömdes bort.

Avesta, som saknade Lucas Johansson, Hampus Wiklund och Hampus Mattsson, såg energilösa ut och tycktes tagna av stundens allvar. Kumla kunde enkelt avväpna hemmalagets anfall. Närkelaget hade bättre fart i sina aktioner och kunde öka på till 0-3 sedan Anton Weiler hittat Carl Odenius Lindborg med en genomskärare som inte gjorde något misstag fri mot Vannfält.

Avesta tog sig dock tillbaka in i matchen efter tagit en timeout direkt efter Kumlas tredje mål. Nicklas Rintamäki var på väg komma loss, men Kumlabacken Casper Andersson Marin var i vägen och täckte  skottet från Avesta BK:s finska nyförvärv.

Hemmalaget skulle till slut ändå få lite momentum sedan backen Joel Hedin tog vara på en lös puck framför mål och passade Tony Thelin som skickade in reduceringen till 1-3 drygt halvvägs in i perioden. Kumla hade sedan några halvchanser innan Arwid Forsman var på väg komma loss på vänsterkanten, men på nytt var Odenius Lindborg i vägen. Avesta skulle dock få in ytterligare reducering innan mellanakten var över genom veteranen Niclas Hero som efter 17.36 stänkte in 2-3 från slottet, assisterad av Oliver Ahlberg och Filip Ström.

Inför tredje perioden var ställningen alltså 2-3 efter vi knaprat in Kumlas tremålsledning till bara ett måls underläge. Tyvärr fick vi inte den start vi hade önskat och direkt hade Linus Nilsson ett friläge som Vannfält räddade. Dock skulle 2-4 komma direkt efter genom playmakern Anton Widmark som säkert skickade in pucken bakom Avestamålvakten.

Kumla hade ett klart grepp om händelserna inledningsvis av tredje perioden, där ”BK” fick kriga om varje millimeter för att komma till några målchanser. Hero hade ett fint läge efter åtta minuter, framspelad av Filip Ström, men fick ingen riktig träff på pucken som enkelt kunde tas hand om av Erik Forss i Kumlakassen.

Gästerna spelade på sin tvåmålsledning och kändes aldrig hotade mot ett Avesta som hade förtvivlat svårt få till anfallsspelet. Kumla släppte knappt till något framför egen kasse. Bästa chansen hade Caballero Lindberg som kom i ett 2-1-läge tillsammans med Forsman med fyra minuter kvar, men avslutet kunde räddas av Forss.

ABK tog ut målvakten med dryga tre minuter kvar och satte in en extra utespelare. Vi fick till ett bra tryck mot Kumlakassen och Philip Andersson var närmast med ett skott som dock gick rakt på Erik Forss. Istället avgjorde Kumla  med 33 sekunder sedan Linus Nilsson skickat in 2-5 i tom kasse. I matchens sista sekund kunde Arwid Forsman snygga siffrorna till 3-5.

-Jag försöker bidra med fart, men det gick väl sisådär idag, konstaterade Forsman.

Vad kan ni ta med er från matchen?

-Att vi måste fokusera mer på det lätta och snabba spelet uppåt.

Sammantaget stod vi för en okej match, men känslan är att vi kan så mycket bättre. Som tur är, så väntas det ny match redan på tisdag då vi bortamöter Hallsberg, som förövrigt vann sin premiär borta mot Smedjebacken med 2-5.

-Det är bara sova, äta bra och se det ljusa i det, avslutar en trots allt inte alltför nedstämd Arwid Forsman.

Avesta BK-Kumla Hockey 3-5 (0-1, 2-2, 1-2)

Första perioden: 0-1 (2.50) Noah Julin (Casper Moberg, Liam Hjortzberg).

Andra perioden: 0-2 (4.15) Viktor Greveback (Robin Karlsson), 0-3 (7.33) Carl Odenius Lindborg, spel fyra mot fem, 1-3 (11.43) Tony Thelin (William Johansson, Joel Hedin), 2-3 (17.36) Niclas Hero (Oliver Ahlberg, Filip Ström)

Tredje perioden: 2-4 (:48) Anton Widmark (Anton Weiler, Linus Nilsson), 2-5 (19.27) Linus Nilsson (Anton Weiler) spel fem mot sex, 3-5 (19.59) Arwid Forsman (Edvin Karlsson).

Målvakt, Avesta: Felix Vannfält 84,85 procent. Kumla: Erik Forss 86,96 procent

Skott: 23-33 (3-11, 11-12, 9-10)

Utv, Avesta: Oliver Ahlberg 2, Jordan Caballero-Lindberg 2, Arwid Forsman 2. Kumla: Andreas Gustafsson 2, Hampus Rönning 2

Domare: Fredrik Hermansson. Linjemän: Simon Eklund, Simon Eriksson.

Publik: 211 (Avestahallen)