A-lag

Säsongens första seger
2023-10-13 23:15
Avesta BK:s Edvin Karlsson tillhörde en av många bra i vinstmatchen mot FAIK. Foto: Lena Hallström.

I en jämn tillställning tog Avesta BK säsongens första seger efter 5-2 (1-2, 2-0, 2-0) mot Fagersta AIK inför dryga 300 åskådare i Avestahallen.

-Vi spelar en riktigt bra hockey tillsammans idag, det är därför vi vinner, säger Edvin Karlsson en kort stund efter slutsignalen.

Avestatränaren Stefan Lundqvist tyckte att spelarna var värda segern, med tanke på det sätt man genomförde matchen.

-Vi följer det system vi ska spela på ett ganska bra sätt. Roligt att de får betalt för det.

Vad är nyckeln till att ni lyckas vinna matchen?

-Vi håller oss till vårat sätta spela i stort sett hela matchen i alla tre perioder. De gånger Fagersta gör något riktigt bra då hittar de mål. Men vi bjuder inte på jättemycket. De är tvungna att skapa och då blir det inte så mycket farliga chanser.

Matchen var till stora delar jämn där Avestas försvarsspel kanske var det som avgjorde till hemmalagets fördel. Samtidigt tog man tillvara på chanserna på ett bättre sätt än vad Fagersta gjorde.

-Vi har pratat om att täta mittzon.

Tidigare matcher har man haft svårt med målskyttet, men idag var det lite av en islossning framåt med fem mål.

-Om man tittar på matchen senast, så var nyckeln att vi inte tog några poäng där att vi inte gjorde några mål. Vi sköt 33 skott och gjorde ett mål.

-Idag gjorde vi vår bästa seriematch för säsongen, säger Stefan Lundqvist.

ABK tog ledningen med 1-0 genom Philip Andersson tidigt i matchen, innan gästerna vände till 1-2 efter första perioden. I andra akten var det ”BK:s” tur att vända underläge till ledning, 3-2 genom varsitt mål av Arwid Forsman och Edvin Karlsson. I tredje tryckte sedan FAIK på för en kvittering, men utan att få hål på Felix Vannfält i hemmakassen. Istället kunde Avesta under periodens två sista minuter göra både 4-2 genom Jakob Karlsson och sedan också 5-2 i tom kasse med Jordan Caballero-Lindberg som målskytt.

Segern satt extra skönt dels för att det var första vinsten mot västmanlänningarna på elva försök, och första trepoängaren för säsongen.

-Riktigt kul att se, säger Edvin Karlsson och som menar man tidigare inte fått spelet att lossna.

-Vi kan ju så mycket bättre än vad vi gjort tidigare.

Även om insatserna mot Kumla och Hallsberg var okay, så var det en nivå bättre idag på alla plan.

-Vi är noggrannare i egen zon, hittar lätta uppspel och kommer till anfallszon där vi löser det bra.
Kedjan med Edvin Karlsson tillsammans med Caballero-Lindberg och Philip Andersson var Avestas bästa där trion stod för varsitt mål.

-Det funkade bra. Vi har tränat och spelat ihop tillsammans och fått en bättre kemi, säger Karlsson som gjorde det viktiga 3-2-målet i mitten av andra perioden.

Efter att Fagersta öppnat matchen bäst första minuterna tog hemmalaget över spelet. Det var andraformationen som visade vägen, med backarna Joel Hedin och Mikko Kärjä bakom kedjan med Jordan Caballero-Lindberg, Edvin Karlsson och Philip Andersson. Det var också Avestas #23 Andersson som skulle ge hemmalaget ledningen med 1-0 efter 4.04, när han med säsongens första mål förvaltade Cabellero-Lindbergs öppnande passning från egen zon och säkert satte pucken bakom Malte Eriksson i FAIK-kassen. Efter målet tog Avesta över spelet och radade upp chanser framför målvakten Eriksson. Caballero-Lindberg, Niclas Hero och Niclas Rintamäki hade alla klara lägen som dock antingen Eriksson räddade eller gick utanför.

Västmanlänningarna såg loja ut i försvarsarbetet, samtidigt som ABK var först på puckarna.

Fagersta skulle dock komma tillbaka i matchen när Hero åkte ut efter hög klubba drygt halvvägs in i perioden. I spel fem mot fyra kunde Samuel Ahlström skicka in 1-1 bakom en skymd Felix Vannfält i Avestakassen. Efter målet böljade spelet fram och tillbaka innan gästernas förstafemma visade att man är en av seriens giftigaste formationer. Med 17.09 på matchklockan satte Viktor Johansson 1-2 bakom Vannfält, efter i samma byte prickat virket.

En helt okay period av Avesta som skapade chanser, och även agerade bra framför egen kasse.

-Vi gjorde en riktigt bra period, men blir riktigt straffade på de få misstag vi gjorde, säger Edvin Karlsson.

-Jag tyckte vi ändå hade hela den perioden.

ABK inledde andra perioden med att klara av ett boxplay sedan Philip Andersson åkt ut för hög klubba. Hemmalaget hade svårt komma in på motståndarkassen mot ett Fagersta som agerade mer resolut framför kassen. Det var de gulsvarta som låg närmast ett mål. Bland annat hade Karl Hassel ett jätteläge men sköt utanför.

Mitt i Fagerstapressen skulle dock Avesta kvittera till 2-2 efter en kontring, när Arwid Forsman trampade fart på högerkanten och valde gå på eget avslut istället för passa, och fick till ett skott som smet förbi Malte Eriksson. Avesta skulle sedan också ta ledningen med 3-2 halvvägs in i perioden när Edvin Karlsson med sitt första mål för säsongen elegant vickade in pucken från nära håll bakom tidigare lagkompisen i Malte Eriksson i FAIK-målet.

-Jordan gjorde en riktig bra check och fick fast pucken på egen blå, sedan lade han en dropp till mig och jag kom på friläge, sedan var det bara lura upp min gamla kollega Malte.

-Jag tror det var i U16 vi senast spelade tillsammans.

Målen betydde arbetsro för hemmalaget som kunde hålla FAIK utanför sig.

-Vi tar med oss allt bra från första perioden, så fortsätter vi på det. Det visar sig och vi tar ledningen med 3-2.

ABK fick sedan spela fem mot fyra i knappa fyra minuter när först Elias Berglund åkte ut för hög klubba, och sedan Lucas Bergsten för holding. Men i stället för att hålla ett högt pucktempo drog man ner på farten vilket gjorde gästerna enkelt kunde hålla tätt.

Matchen stod och vägde där inget av lagen tog kommando i matchen. Avesta fick avsluta perioden med spel tre mot fem, sedan Oliver Ahlberg först åkt ut för interference, och sedan ett lagstraff med för många spelare på isen. Avesta spelade dock säkert i sitt numerära underläge med trion Joel Hedin, Filip Ström och Nicklas Rintamäki.

-De löser det riktigt bra i boxplay, inga fel alls. Säger Karlsson.

Gästerna fick i inledningen av tredje perioden i 24 sekunder fortsätta spela med två man mer i det numerära överläge, och därefter fem mot fyra men ett fortsatt uppoffrande jobb av Rintamäki, Hedin och Ström gjorde att vi kunde hålla tätt.

-Det är svårt att spela tre mot fem, men där gör killarna ett jättebra jobb och lyckas störa, säger Stefan Lundqvist nöjd över boxplayspelet.

Fagersta fortsatte att ha ett stort tryck mot hemmamålet även efter ABK blivit fulltaliga. Bland annat var Edvin Karlsson inne på ett monsterbyte där man fick slita hårt för hålla tätt framför egen kasse.

-Vi hade ett byte där vi var nerpressade och det var riktigt j-a jobbigt. Jag tror jag vore ute en och en halvminut och kände mjölksyran tugga på benen, till slut fick vi ut pucken och kunde åka och byta.

Det var först efter sex, sju minuter som vi kunde lyfta upp spelet och komma in i FAIK:s försvarszon. Mycket av taktiken var att lyfta ut pucken eller slå sarg ut så fort som möjligt. Det fanns ingen som kunde hålla i pucken en längre stund vilket betydde att vi hade svårt att komma till några samlade anfall. Närmast var Rintamäki, Hero och Tony Thelin som kom till några halvchanser.

-Vi är på väg att bli lite för passiva, samtidigt som de chansar och trycker lite hårdare, säger Stefan Lundqvist och tycker man kunde gjort det bättre.

-Där är vi lite illa ute ett tag, men jag tycker vi ändå lyfter upp det lite i andra halvan av perioden.

Halvvägs in i perioden var vi på väg till ett riktigt bra läge när Forsman och Jakob Karlsson kom i ett 2-1-läge, men där FAIK-backen Rasmus Matuschewski Tuner stod rätt och kunde neutralisera Avestachansen.

Spelet öppnade upp sig i slutet av perioden där först Philip Andersson och sedan Viktor Johansson hade öppna lägen men utan att hitta rätt.

FAIK:s förstalina med Hassel, Johansson och Strandin fick mycket istid i tredje och skapade ofta oro framåt när de var på isen. Fagersta tryckte på hårt i jakten på en kvittering och det var riktigt nära med fyra minuter kvar sedan backen Samuel Ahlström träffat utsidan av Vannfälts vänstra stolpe.

Med två minuter kvar, kunde Jakob Karlsson göra förlösande 4-2 från nära håll, efter Nicklas Rintamäkis assist. För övrigt finländarens första poäng efter tre matcher. Ett desperat Fagersta försökte sedan med att lyfta ut Malte Eriksson i kassen, och satsa på en extra utespelare, men då fick Jordan Caballero- Lindberg pucken, och kunde relativt enkelt driva framåt, och lägga den i den tomma kassen, 5-2. En strålande arbetsinsats från ABK, låg bakom segern, där varje spelare gav allt i varje situation.

Att ta hem säsongens första bruksderby kändes förstås extra gott menade Edvin Karlsson.

-Underbart. Det är lite extra att vinna mot Fagersta.

I nästa omgång, som spelas på tisdag, väntar bortamatch mot serieledande IFK Arboga, som jämte Kumla Hockey är de enda lag som är obesegrade efter tre omgångar.

-Det kommer bli riktigt tufft motstånd, men spelar vi så här så tror jag vi kan ha en chans, avslutar Edvin Karlsson.

Avesta BK-Fagersta AIK 5-2 (1-2, 2-0, 2-0)

Första perioden: 1-0 (4.04) Philip Andersson (Jordan Caballero-Lindberg, Mikko Kärjä), 1-1 (13.21) Samuel Ahlström (Adrian Wingerli), spel fem mot fyra, 1-2 (17.09) Karl Hassel (Viktor Johansson, Ville Strandin)

Andra perioden: 2-2 (5.29) Arwid Forsman (Jakob Karlsson, Jesper Gustafsson), 3-2 (9.34) Edvin Karlsson (Jordan Caballero-Lindberg, Philip Andersson)

Tredje perioden: 4-2 (18.02) Jakob Karlsson (Nicklas Rintamäki), 5-2 ENG (18.34) Jordan Caballero Lindberg) spel fem mot sex.

Målvakt, Avesta: Felix Vannfält 93,75 procent. Målvakt, Fagersta: Malte Eriksson 88,57 procent.

Skott: 35-32 (11-9, 11-8, 13-15)

Utv, Avesta: Joel Hedin 5+20, Philip Andersson 2+2 (lagstraff), Niclas Hero 2, Oliver Ahlberg 2, Mikko Kärjä 2. Fagersta: Rasmus Matuschewski Tuner 5+20, Lucas Bergsten 2+2, Elias Berglund 2.

Domare: Mattias Zetterqvist. Linjemän: Daniel Wennerberg, August Sundstedt

Publik: Ca 350 (Avestahallen)