Avesta utan chans i bortamatchen mot Arboga
2023-10-17 23:27
ABKs #16 Edvin Karlsson i en tekning mot Arboga. Foto: Olov Lindgren.

[ARBOGA]. Avesta BK stod för säsongens hittills svåraste uppgift när serieledande IFK Arboga stod för motståndet i Freebo Arena.

Hemmalaget skulle också vinna rättvist med 5-1 (0-1, 3-0, 2-0) inför 244 åskådare sedan vi inte kommit upp i samma nivå som i segermatchen senast mot Fagersta.

-Det är inte godkänt, säger Avestas Edvin Karlsson som menar man efter en bra första period tappade det mesta:

-Det är som vi inte tror på att vi kan vinna. Första perioden är bra, men sedan går vi inte hundra procent på pucken i andra och tredje perioden.

Det var också en besviken tränare Henrik Lantz efteråt som hade svårt hitta ett svar på varför man inte kunde fortsätta på den inslagna vägen från första perioden, då Avesta höll jämna steg med tabellettan.

-Vi gör det jättebra i första, och sade inför andra att vi skulle tugga på som i första. Men i stället stirrar vi för mycket på puck och är för dåliga att vrida på huvudet i försvarszon.

Arboga kunde vända på 0-1-underläget från första tjugo till ledning med 3-1 efter andra akten där ABK hade svårt få spelet att fungera. I början av tredje perioden hade sedan Arwid Forsman en puck i mål som skulle betytt reducering som dock domaren efter en tids betänketid vinkade bort för hög klubba. I stället kunde Arboga göra både 4-1 och 5-1 och ta fjärde raka segern.

Det som såg så lovande ut efter första perioden skulle alltså sluta med en odiskutabel seger för Arboga.

-Vi var hoppfulla efter första perioden, men sedan dök vi rakt neråt, säger Henrik Lantz som hade svårt hitta ljuspunkter i de två sista perioderna.

-Vi hade ändå en 1-0-ledning inför andra, och var nöjda så långt. Men sedan hade vi glömt bort det mesta, de simplaste grejerna. Så mycket bättre är ändå inte Arboga.

-Vi bara försvinner, vi är inte där.

Hemmalaget började tillställningen bäst och hade inledningsvis ett visst tryck mot Avesta, som dock försvarade sig väl och inte släppte till några farligheter framför Felix Vannfält.

ABK kom snabbt in i matchen, och hade sin första farliga framstöt i femte minuten när veteranen Niclas Hero hittade backen Oliver Ahlberg som dock sköt rakt på Edvin Falkenström i Arbogakassen. Annars skapade inte något utav lagen några heta chanser, innan Anton Wickman i Arbogs tredjefemma hade ett bra läge efter nio minuter. Avesta var hela tiden farliga i sina spelvändningar, och Arwid Forsman fick två chanser i samma byte sedan meriterade Arbogabacken David Berg (flera matcher i AIK) tappat balansen i egen zon. Matchen böljade fram och tillbaka, där Marcus Viitanen hade ett farligt skott utanför innan Avesta skulle ta ledningen med 0-1 efter dryga tolv minuter genom Malte Råberg. Oliver Ahlberg hittade Råberg vid bortre stolpen som kunde vispa in ledningsmålet för Avesta BK. Det var för övrigt första målet för Troja Ljungby förvärvet för säsongen. I slutet av perioden fick Arboga möjligheten att spela både fem mot fyra och fyra mot tre, sedan Jakob Karlsson och Philip Andersson åkt ut för hooking respektive roughing. Men ett stablit jobb i boxplay av bland annat Nicklas RintamäkiOliver Ahlberg och Filip Ström, gjorde vi kunde hålla tätt och gå till periodvila med en 0-1-ledning.

-Vi var taggade och hade energi. Vi vinner första och gör det jättebra, säger Lantz.

Arboga öppnade andra perioden bäst där både Linus Ageborg och Linus Gustavsson var farligt framme i första bytet. Bortalaget hade stundtals svårt att få pucken ur egen zon. Därför kom det inte som någon överraskning när Arboga kunde kvittera till 1-1 efter 3.33 sedan backen Oliver Ahlberg inte fått ut pucken ur egen zon och Anton Ekström kunde från slottet vända om sprätta upp pucken i nätet bakom Vannfält.

-Vi går ner oss totalt i andra, säger Edvin Karlsson som inte tyckte Arboga ökade tempot utan mer att man själva inte kom upp i nivå.

-Vi skulle fortsatt som i första, spela enkelt och gå först hundra procent i alla närkamper.

Det skulle dröja till dryga fem minuter in i andra perioden innan ABK hade sina första riktiga farligheter i perioden, sedan Tony Thelin var framme och oroat två gånger i samma byte.

Men det mesta handlade om Arboga i perioden som höjde tempot och var oftast först på pucken.

Arboga var riktigt nära ta ledningen i matchen sedan backen Joel Hedin åkt ut för holding the stick efter 6.58. Både Max Orrsten och Linus Ageborg hade klara lägen i spel fem mot fyra men utan får hål på Vannfält. Arboga skulle dock få in 2-1 efter dryga nio minuter i mellanakten sedan ABK dödat Hedins utvisning, när Max Orrsten med sitt femte mål för säsongen kunde trycka in pucken bakom Vannfält.

Hemmalaget hade kontroll på matchen där vi bara kom till en del ströanfall.

Arbogas David Berg ökade på till 3-1 efter 14.25 efter fått öppet mål sedan Vannfält släppt retur på Anton Wickmans skott.

-De får 3-1 och sedan vänder matchen, säger Edvin Karlsson som tyckte Avesta sedan aldrig hade kraft att komma igen.

Avesta BK hade behövt en reducering tidigt i tredje perioden för att på allvar ta sig tillbaka in i matchen. Vi hade också en puck i mål, som dock dömdes bort på grund av hög klubba.

-Det var ett felaktigt domslut menade Henrik Lantz, som ändå inte visste om målet skulle skulle tagit oss in i matchen.

-Vi gör ändå inte jobbet över hela banan som  behövs.

I stället kunde IFK Arboga öka på till 4-1 när Anton Ekström gjorde sitt andra mål i matchen. Arboga kunde sedan säkert spela på resultatet. En liten möjlighet öppnade sig för ”BK” när Marcus Viitanen åkte ut för en interference knappt halvvägs in i perioden, men några riktiga chanser vaskade vi inte fram. Hemmalaget kunde öka på till 5-1 med dryga fem minuter kvar när backen David Berg hittade rätt.

Förlusten till trots ligger vi kvar som femma i tabellen.

Avesta BK möter i nästa omgång Smedjebacken på hemmais, fredagen den 20 oktober kl. 19.00.

En match som Edvin Karlsson ser fram emot och tror att man kan vinna.

-Det ska bli kul att spela. Jag har inte så bra koll på dem. De var väl inte så överdrivet bra förra säsongen.

Henrik Lantz menar det gäller att man är koncentrerade och har full fokus, och inte tror att Smedjebacken är en lättare motståndare än vad Arboga är.

-Vi lär komma ut lika taggade som idag och som mot Fagersta.

Text: Olov Lindgren

IFK Arboga-Avesta BK 5-1 (0-1, 3-0, 2-0)

Första perioden: 0-1 (12.41) Malte Råberg (Oliver Ahlberg, Philip Andersson).

Andra perioden: 1-1 (3.33) Anton Ekström (Linus Gustavsson), 2-1 (9.14) Max Orrsten (Emil Norstedt), 3-1 (14.25) David Berg (Anton Wickman, Linus Ageborg).

Tredje perioden: 4-1 (5.15) Anton Ekström (Max Orrsten, Linus Ageborg), 5-1 (14.22) David Berg (William Warging, Erik Lindberg)

Skott: 49-34 (13-6, 21-10, 15-18)

Utv, Arboga: David Berg 2, Marcus Viitanen 2. Avesta: Jakob Karlsson 2, Philip Andersson 2, Joel Hedin 2.

Domare: Niclas Sundqvist. Linjemän: Johan Svensson, Ludvig Ryding.

Publik: 244 (Freebo Arena).

IFK Arboga: Edvin Falkenström (Charlie Olsson)-Arvid Carlsson, David Berg, Anton Ekström, Linus Ageborg, Linus Gustavsson-Oscar Onsmar, Emil Norstedt. Max Orrsten, Rickard Sundlöv, Marcus Viitanen-Thim Bojar, Sam Perstedt, William Warging, Erik Lindberg, Anton Wickman-Anton Nordlander, Ville Fält.

Avesta BK: Felix Vannfält (Markus Mattsson)-Jesper Gustafsson, Hampus Wiklund, Arwid Forsman, Nicklas Rintamäki, Jakob Karlsson-Joel Hedin, Mikko Kärjä, Jordan Caballero-Lindberg, Edvin Karlsson, Philip Andersson-Filip Ström, Oliver Ahlberg, Malte Råberg, Niclas Hero, Tony Thelin-Felix Lilja, Emil Lind

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09
"Henke" Lantz har ordet2023-11-02 18:10
Säsongens första seger2023-10-13 23:15
Inför ABK-Vansbro AIK2022-02-12 13:30
Klar seger mot Hedemora2021-11-20 12:09
ABK matchtröjor 2021-222021-09-29 10:57