A-lag

Förlust med uddamålet mot Hallstahammar
2023-10-24 21:57
Tony Thelin, vänster, och Arwid Forsman gjorde en bra match mot Hallstahammar. Foto: Per Lindgren.

Det blev inga poäng, för Avesta BK när vi på tisdagskvällen mötte Hallstahammars SK. Matchen slutade med förlust 2-3 (0-1, 2-0, 0-2). När vi inför den tredje perioden hade ledningen med 2-1, fanns det tro på en seger, men då gick vi in för att försvara oss, istället för att gasa på framåt och satsa på ett tredje mål. Tony Thelin menar att man också skulle agerat bättre i egen zon.

-Vi tappar och blir för passiva. Vi hjälper inte Felix (Vannfält) framför mål. Han storspelar igen. Vi måste bli hårdare framför egen kasse. Där har vi ett stort problem just nu, säger Thelin.

Sett till matchen i stort kunde det gått åt vilket håll som helst. Nu var Hallstahammar det lag som visade bäst effektivitet vilket i slutändan blev matchavgörande.

Bortalaget kunde gå till första periodvilan, med en 1-0 ledning. Avesta ska vara tacksamma att siffrorna inte var större, då gästerna hade flest målchanser, men Vannfält räddade Avesta flera gånger. Efter en avvaktande matchstart, så var det sedan böljande matchbild i första "perren". I hemmalaget var det nykomponerade kedjan med Tony Thelin, Arwid Forsman, Nicklas Hero framför backparet Oliver Ahlberg och Filip Ström som skapade mest. Framförallt Forsman och Thelin hade två bra chanser vardera, utan att överlista Rasmus Helmrich i Hallsta kassen.

-Vi får bra rull idag, och skapar lite lägen. Vi har ju press och vi är med, och har chanser som vi ska kunna sätta. Jag vet inte...vi får inte in de (puckarna) idag, helt enkelt. Vi måste träna på att göra mål, säger ABK-veteranen.

Det var Oscar Hagborg Olsson som gav Hallstahammar ledningen med 0-1 efter tretton minuter när han fri med Felix Vannfält stänkte in pucken. I slutet av perioden, var det bortalaget som som på sitt andra ”pp” i matchen, vaskade fram tre, fyra hundraprocentiga lägen, men utan att få utdelning, bakom duktige Felix Vannfält.

Tony Thelin säger att det i längden blev kostsamt när man fick spela med en man kort.

-Vi drog på oss för mycket utvisningar. Det är jobbigt att spela boxplay. Vi orkar inte 60 minuter om vi sitter där borta (på utvisningsbänken).

Det var ett ABK som höjde sig ett par snäpp, i den andra perioden. Vi började skymma Helmrich i Hallstakassen, när vi gick på avslut. William Johansson, och Philip Andersson hade tidigt vassa kvitteringschanser. Bästa möjligheten fick Avestas #23 i ett friläge efter knappa fyra minuter, men avslutet blev halvdant. Rättvist kunde Avesta kvittera till 1-1 (5.32), när Malte Råberg skickade in kvitteringspucken, kort efter Hallsta blivit fulltaliga. Vi fick stopp i mittzonen på Hallstahammars anfallsförsök, och bjöd stundtals på bra hockey. Bortalaget fick efter tretton minuter ett powerplay, och hade bud på mål, men Vannfält fortsatte spela inspirerat, samtidigt som vi offrade oss, och slängde oss för att täcka skott. Även om vi klarade oss från baklängesmål fick västmanlänningarna momentum i slutet av perioden.

-Vi blev passiva, konstaterade Tony Thelin.

Det var dock Avesta som skulle göra nästa mål, när Arwid Forsman hittade rätt efter 18.15, fram till hemmaledning 2-1, assisterad av Tony Thelin, som då kände ett "go" i laget:

-Då känns det som vi får lite energi, inför tredje.

Den energin märktes det tyvärr inte mycket av i tredje. ABK blev straffade direkt när vi drog oss tillbaka för att försvara ledningen. För efter dryga fyra minuter var det kvitterat 2-2, när Oscar Hagborg Olsson blev tvåmålsskytt. Efter det att Hallstahammar tagit ledningen med 2-3 halvvägs i perioden, vaknade ABK äntligen till, och blev mer desperata i sitt spel.

-Vi tappade huvudena efter de tagit ledningen. Men sedan känns det som vi måste. Folk börjar inse att vi måste köra i 60 minuter. Det räcker inte med 40, 45, så enkelt är det, säger Tony.

Vi fick också till några hyfsade kvitteringschanser, från Jordan Caballero Lindberg och Niclas Hero. Klockan gick dock väldigt snabbt, och när vi drog på oss en utvisning med 2.30 kvar blev uppförsbacken för stor, och Hallsta kunde hålla undan, och inkassera sin tredje raka seger.

Trots förlusten, säger Tony Thelin att allt inte var ett mörker.

-Jag tycker ändå att vi spelade bra, vi gör många bra grejer under matchens gång. Men de få in tre påsar, och vi bara två.

Nu väntar på fredag, bortamatch mot Guldsmedshytte SK, som tidigare ikväll tog sin första seger för säsongen, när man efter förlängning, bortabesegrade Smedjebacken med 3-2.

Kan vi hoppas på ett revansch hungrigt ABK på fredag?!

Text: Per Lindgren.

Avesta BK-Hallstahammars HK 2-3 (0-1, 2-0, 0-2)

Första perioden; 0-1 (13.24) Oscar Hagborg Olsson (Martin Norling, Ludwig Månegarm)

Andra perioden: 1-1 (5.32) Malte Råberg (Jakob Karlsson, Oliver Ahlberg), 2-1 (18.15) Arwid Forsman (Tony Thelin)

Tredje perioden: 2-2 (4.21) Oscar Hagborg Olsson (Ludwig Månegarm), 2-3 (10.20) Ludwig Månegarm (Didrik Avein, Oscar Hagborg Olsson)

Skott: 33-34 (12-12, 11-11, 10-11)

Utv: ABK: 5x2 Hallsta: 1x2

Domare: David Bång-Hisvåls, Falun.

Publik: Ca 90 (Avestahallen)