A-lag

Förlust i Råsshallen - Avesta tappade allt i tredje
2023-10-27 23:16
Avesta tog en timeout i slutet av matchen men utan resultat. Foto: Olov Lindgren

[GULDSMEDSHYTTAN]. Avesta BK var på väg mot säsongens första bortaseger, men en miserabel tredje period förstörde allt och Guldsmedshyttan kunde vända 0-2 till seger med 5-3.

-Vi faller på det mentala, säger backen Malte Råberg.

Även om spelet hackade bitvis under de två första perioderna hade ABK ändå med sig en till synes någorlunda stabil tvåmålsledning inför tredje akten efter mål av Eelis Räihä och Zacarias Ridderstam.

Men en snabb reducering till 1-2 av hemmalaget gav ett momentum för Guldsmedshyttan som kunde både kvittera och vända till en 4-2-ledning, innan Oliver Ahlberg lyckades reducera till 4-3 med knappa fyra minuter kvar av tredje perioden. Men närmare kom inte ABK, i stället kunde Filip Nyberg med sitt tredje mål för ”Hyttan” sätta 5-3 i tom kasse, samtidigt som kepsarna kastades in på isen.

-Släpper man in ett mål är det som energin dök ur laget, säger Malte Råberg.

-Där måste vi definitivt tagga till och ta revansch.

Avesta BK hade en del förändringar i truppen, där både Eelis Räihä och Zacarias Ridderstam fanns med i förstafemman. Båda blev också målskyttar i sin första respektive andra match för säsongen.

-Det kändes bra och jag tycker vår femma funkade bra, säger Zacarias Ridderstam.

Avesta kom till matchen med en uddamålsförlust i senaste omgången hemma mot Hallstahammar, medans Guldsmedshyttan tog sin första poäng för säsongen efter vunnit mot Smedjebacken efter förlängning.

Avesta var det något bättre laget i en svängig första period. Det var främst förstafemman med Eelis Räihä, Jakob Karlsson och Zacarias Ridderstam framför backarna Malte Råberg och Joel Hedin som låg bakom de bästa chanserna men utan hitta rätt.

Hemmalaget fick sedan möjligheten spela fem mot tre i 1,29 minuter sedan Malte Råberg och Jesper Gustafsson åkt ut runt femminutersstrecket. Men en kombination av starkt boxplay av Joel Hedin, Filip Ström och Jakob Karlsson, och tempofattigt powerplay av GSK gjorde Avesta kunde hålla tätt.

Spelat var mycket fram och tillbaka, där båda lagen hade avslut i virket. Jakob Karlsson träffade utsidan av stolpe i tionde minuten, och Arwid Forsman hade också ett skott i målramen.

-Det börjar ganska bra någonstans i mitten av första perioden, säger Råberg som tyckte man gjorde helt okay stora delar av första akten.

GSK var dock inte ofarliga där lagets specielle målgörare Filip Nyberg hade ett friläge och Jesper Arvidsson ett skott i stolpen.

I andra perioden jämnade Guldsmedshyttan ut spelet, men det var Avesta som stod för målen. Zacarias Ridderstam ordnade Avestaledning 0-1 efter 12.07 sedan Eelis Räihä med en öppnade passning friställt ”Zacce” som inte gjorde något misstag ensam mot hemmamålvakten Sebastian Blomerus. Sedan var det dags för Räihä skicka in 0-2 i spel fem mot fyra, efter att Blomerus släppt retur på Jakob Karlssons skott.

Hemmalaget ryckte upp sig jämfört med första perioden, och när förstafemman var inne skapade GSK tryck mot Felix Vannfält som dock var stabil i kassen och sällan släppte returer.

-Vi är lite sämre i andra perioden, säger Malte Råberg och fortsätter:

- Vi jobbar inte riktigt som ett lag är inte tillräckligt närvarande för att positionera oss i passningarna.

I tredje perioden fick Avesta sämsta tänkbara start när Filip Nyberg kunde reducera till 1-2 (:57) i powerplay, och sedan kunde även Arwe Lundström kvittera till 2-2 (2.21) sedan han hunnit upp en förlupen puck som var på väg att gå till icing.

Avestas Zacarias Ridderstam var en av ”BK:s” bästa spelare. Men han hade svårt hitta något att glädjas över trots den fina insatsen och säsongens första mål.

-Vi klantar till oss och har inte huvudet med oss. Vi gör vissa bra situationer men det håller inte.

Vad händer i tredje perioden?

-Vi trampar ner på farten och gör det bara sämre, säger Ridderstam.

Snacket i periodpausen var att försöka höja tempot.

-Men vi är inte riktigt där. Vi tar det för lugnt och är inte med i skallen

Kan du berätta om ditt mål?

-Jag fick ett fint pass av Eelis, sätter den i krysset och målisen gör väl det inte så j-a bra.

Det skulle dröja fem minuter in i tredje perioden innan Avesta började hota framåt genom Caballero-Lindberg och Philip Andersson. Men det var GSK som skulle göra nästa mål när Joakim Braneby tryckte in 3-2 efter sju minuter. ABK fick sedan möjligheten spela i fem mot fyra men utan komma riktigt nära en kvittering. Bättre tryck lyckades vi få till när vi blivit fulltaliga där både Jakob Karlsson och Eelis Räihä hade bra möjligheter.

-Vi har många bra chanser och lägen, och måste också självklart trycka dit de. Jag känner som vi inte spelar ett samarbetsspel idag, säger en nyanserad Råberg.

Istället för en kvittering kunde GSK öka på till 4-2 sedan Nyberg klippt till ottagbart för Vannfält sedan Brehmer Trumö vunnit tekningen.

-Vi snackar inte utan slänger iväg pucken till varandra, det skapar istället tryck för motståndarna, konstaterar Råberg.

Gästerna fick ändå kontakt sedan backen Oliver Ahlberg reducerat till 4-3 på en spelvändning med dryga tre minuter kvar. Avesta fick också ett powerplay i samband med målet, men var aldrig nära få dit en kvittering.

Råberg tycker man kan ta med sig det fysiska spelet, även om det kan bli ännu bättre.

-Vi kan steppa upp där som vi behövt göra i matcher innan. De spelar rätt fysiskt och då gäller det vara med och trycka tillbaka, spela lika hårt om inte ännu hårdare än vad de gör.

Avesta möter i nästa omgång fredagen den 3 november kl 19.00 tabellettan Kumla Hockey på bortaplan.

-Det är bara träna hårdare, börja fokusera mer på träningar och matcher, avslutar Ridderstam.

Guldsmedshytte SK-Avesta BK 5-3 (0-0, 0-2, 5-1)

Andra perioden: 0-1 (12.07) Zacarias Ridderstam (Eeelis Räihä, Jakob Karlsson), 0-2 (17.07) Eelis Räihä (Jakob Karlsson), spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1-2 (:57) Filip Nyberg (Dick Ahlström, Arvid Brehmer Trumö), spel fem mot fyra, 2-2 (2.21) Arwe Lundström, 3-2 (7.05) Joakim Braneby (Jesper Arvidsson), 4-2 (14.35) Filip Nyberg (Arvid Brehmer Trumö), 4-3 (16.31) Oliver Ahlberg (Jordan caballero Lindberg), 5-3 (19.23) ENG Filip Nyberg.

Målvakt, Guldsmedshytte SK: Sebastian Blomerus 93,02 procent. Målvakt, Avesta: Felix Vannfält 87,50 procent.

Skott: 33-43 (8-16, 12-10, 13-17)

Utv, Guldsmedshyttan: Isaac Liodden 2, David Pokorny 2, Ville Hagberg 2, Rasmus Ohlsson Fromell 2. Avesta: Malte Råberg 2, Jesper Gustafsson 2, Zacarias Ridderstam 2, Jakob Karlsson 2.

Domare: Adam Vikergård. Linjemän: Marcus Gyllander, Johan Friberg.

Publik: ca 200 (Råsshallen).