A-lag

Vinst 6-3 och tre viktiga poäng mot Hallsberg
2023-11-07 23:02
Assar Ajax var en av många bra i vinstmatchen mot Hallsberg- Foto: Fanny Haeffner.

Efter tre raka förluster är Avesta tillbaka på vinnarspåret igen. Detta efter tisdagens hemmamatch mot IFK Hallsberg slutat med seger 6-3 (2-2, 2-1, 2-0).

-Jag tycker vi spelar bra, och gjorde det vi pratat om innan, även om vi gör det lite sämre i andra perioden säger Assar Ajax.

Överlag stod vi för en av säsongens bästa matcher, och vann välförtjänt.

-Jag tycker att vi kontrollerar matchen ungefär sextio procent av tiden, och det räckte idag. Hallsberg spelade bra men vi försvarade oss tålmodigt, och vi gjorde mål när vi behövde det. Nu gjorde vi mål på kontringar, så det var bra, säger hemmalaget finländske back Mikko Kärjä.

I den första perioden som slutade 2-2, var det Avesta som hade det mesta av spelet första femton minuterna, för att sedan tappa initiativet sista fem. Hemmalaget rivstartade när hattrick målskytten Jordan Cabellero Lindberg efter 22 sekunder gav ABK ledningen med 1-0. Ett mål som Kärjä menar betydde mycket:.

-Jag tror det första målet gjorde att det släppte lite. Vi fick en bra känsla i laget, och alla pushade varandra på bänken, och det var roligt att spela. Jag tycker vi vann många närkamper i hörnorna, och Hallsberg fick inte igång sitt spel. Tidigare har vi haft det problemet att ge lagen för mycket utrymme i hörnen och de kommer med fart, men idag hade vi koll på första killen och tog pucken ur egen zon.

Vad säger du om din match idag?

-Jag spelade med kroppen idag, och fick in några tacklingar, och vann pucken nästan alla gånger. Sedan hade jag några bra passningar också.

Ett piggt Avesta skapade flera chanser i inledningen genom Eelis Räihä och Arwid Forsman. Men Hallsberg kunde kvittera till 1-1 innan fyra minuter var spelade. ABK lät sig inte bekommas av baklängesmålet, och fortsatte var det lag som var mest taggat. Vi vann många närkamper, och i anfallszon la vi ofta puckarna på mål.

-Vi gör det mycket bättre än i tidigare matcher. Vi kom från tre raka förluster och ville vinna, säger Ajax.

Hallsberg vaknade till i slutet av perioden och fick tryck på ABK. Efter det bortalaget tagit ledningen med 2-1, med mindre än fem minuter kvar, lyckades vi psykologiskt kvittera till 2-2 när klockan stod på 19.36, när Jordan Caballero Lindberg med sitt andra mål styrde in pucken i nättaket, efter förarbete från Jakob Karlsson och Filip Ström.

Vi fick den perfekta starten på andra perioden när Jakob Karlsson behärskat satte pucken i nät till 3-2, efter Philip Anderssons stått för framspelningen. Repliken kom dock snabbt efter det att Valter Lederud petat in pucken efter Felix Vannfält släppt en retur, 3-3. Efter det att Eelis Räihä gett ABK ledningen på nytt 4-3, efter sex minuter, öppnade spelet upp sig. Det var Hallsberg som var det lag som skapade mest, men Felix Vannfält tog allt och lite till. Tony Thelin hade ett par chanser i perioden, där vi stundtals var hårt tillbakapressade.

-Vi kastar pucken, och är lite illa ute, säger ABKs assisterande tränare Henrik Lantz, som i alla fall fick se sitt lag gå in i periodvilan med en uddamålsledning.

Assar Ajax instämde med att Hallsberg bjöd på tufft motstånd i vissa delar av mellanperioden:

-Vi började bra, sedan tappar vi lite och de får spela i anfallzon, säger ABKs #26, som sedan säger hur snacket gick inför sista perioden:

-Vi skulle gå ut och spela enkelt och inte krångla till det, och ut och vinna matchen.

Vi har i de senaste matcherna haft tufft i tredje perioderna, och tappat ledningar. Den här gången var det dock Avesta som visade sig vara starkast och kunde gå fram till vinst 6-3.

Inledningsvis i perioden fick vi spela 5 mot 3 i 41 sekunder, utan att få till det. Istället drog vi sedermera på oss två utvisningar i offensiv zon.

Vi lyckades med ett stark penalty killing hålla tätt.

-Det var starkt av oss att studsa tillbaka efter den andra perioden, säger Lantz.

Istället skulle det visa sig att vi var det lag som utnyttjade spel i numerärt överläge bäst. För sista fem minuterna av perioden, med mål från Tony Thelin och Jordan Cabellero Lindberg kunde vi ta en efterlängtad seger.

-Vårt powerplay blir bättre och bättre för varje match, och vi gör två mål, och idag lossnar det lite.

-Vi stänger igen i tredje. Det känns extra bra, när vi gör en så bra tredje period, där vi skjuter 19 skott. Vi är fyrtioprocentiga i powerplay, och det visar att vi är starka. Nu kommer vi att träna två dagar fram till derbyt på fredag mot Fagersta, säger Henrik Lantz, som får medhåll av Mikko Kärjä om sista tjugo:

-Den tredje perioden var en av våra bästa i år, och det är bara fortsätta så till fredagens match. Den här segern kommer ge oss självförtroende, och vi kommer att höja oss. Nu kommer vi gå tufft ut på fredag.

I tabellen betyder det att vi klättrade till femte plats.

Avesta BK-IFK Hallsberg 6-3 (2-2, 2-1, 2-0)

Första perioden: 1-0 (0.22) Jordan Cabellero Lindberg, 1-1 (3.46) Emil Konradsson (Victor Sandin, Theo Arvidsson), 1-2 (15.51) Joel Lindberg (Mikael Lindberg, Daniel Lindberg), 2-2 (19.36) Jordan Cabellero-Lindberg (Jakob Karlsson, Filip Ström)

Andra perioden: 3-2 (3.28) Jakob Karlsson (Philip Andersson, Jordan Caballero Lindberg), 3-3 (3.50) Valter Lederud (Victor Sandin. Theo Arvidsson)), 4-3 (6.30) Eelis Räihä (Arwid Forsman, Jesper Gustafsson)

Tredje perioden: 5-3 5/4 (14.53) Tony Thelin (Zacarias Ridderstam), 6-3 5/3 (18.46) Jordan Cabellero Lindberg (Jakob Karlsson, Philip Andersson)

Utv: ABK: 4x2 Hallsberg: 7x2

Skott: 51-38 (15-9, 17-21, 19-8 )

Domare: Andreas Eldebäck

Publik: 138 (Avestahallen)