A-lag

Avesta starkast på nytt i bruksderbyt
2023-11-10 23:26
Jakob Karlsson, Arwid Forsman och Jordan Caballero-Lindberg var Avestas målskyttar på Fagerliden i säsongens andra bruksderby. Foto: Olov Lindgren.

FAGERSTA. Avesta BK tog säsongens andra derbyseger mot Fagersta AIK, efter matchen på Fagerliden slutat 2-4 (0-0, 2-4, 0-0) inför nästan 500 åskådare.

-Skönt att slå de en andra gång, säger Arwid Forsman som var en av Avestas målskyttar i matchen.

För Forsman, med Fagersta AIK som moderklubb, var det förstås lite speciellt att ta andra raka derbysegern.

-Ja, det är bra tryck här i Fagersta och extra kul att knäcka de.

Efter en mållös första period blixtrade det till i mellanakten som innehöll sex mål. ABK tog ledningen med 0-1 genom Arwid Forsman efter sex minuter, innan tre mål gjordes inom loppet av knappa två minuter kring tio minutersstrecket. Fagersta kvitterade till 1-1, innan Caballero-Lindberg gav ABK ledningen på nytt till 1-2. Kort efter ordnade Jakob Karlsson 1-3 i powerplay. ABK drog på sig flera utvisningar i andra perioden och Fagersta kunde reducera till 2-3 i spel fem mot tre, innan Jakob Karlsson med sitt andra mål i matchen kort innan andra periodvilan ökade på till 2-4 i spel fyra mot fem. I tredje perioden kunde vi hålla ställningarna ganska säkert även om Fagersta hade två skott i virket.

Avestas headcoach Stefan Lundqvist tyckte man svarade för en solid insats i sextio minuter.

-Vi spelar ganska stabilt matchen igenom. Jag tycker att vi håller en jämn nivå över matchen. Det är en ganska gedigen match av oss.

Att vinna två raka bruksderbyn mot Fagersta är förstås extra roligt.

-Det känns jättebra. Jag tycker att våra lag känns ganska jämna i år. Sedan är det alltid kul att vinna derbyn.

Poängen var extra betydelsefulla kring slutspelsstrecket då vi knaprade in tre poäng på FAIK, som fortfarande är fyra, men att avståndet krympte till tre poäng.

-Det är bra att vinna mot lagen runtomkring.

Hemmalaget Fagersta öppnade matchen bäst och Karl Hassel var på väg att styra in Anton Sohlins skott men Felix Vannfält var med på noterna. Avesta såg stressade ut inledningsvis och slog bort många passningar i egen zon, vilket automatiskt gav FAIK ett övertag. Freddie Gallon hade ett bra läge efter fem minuter, innan Philip Andersson hade ABK:s första farlighet efter fem minuter.

-Fagersta kommer ut lite bättre i början och driver spelet, men ändå håller vi de från att skapa jättefarliga chanser, säger Stefan Lundqvist.

Fagersta ägde perioden där både Adrian Wingerli och Casper Leksell hade utomordentliga möjligheter spräcka målnollan. Även om ABK jämnade ut spelet kom laget oftast i soloattacker när man gick till anfall.

-Jag tycker vi växer in i det mer och mer.

I slutet av perioden fick Fagersta tryck mot Felix Vannfält och backen Samuel Ahlström avslutade med ett hårt skott som dock satt i plocken hos Vannfält.

Avestas målvakt har visat en imponerande jämnhet under säsongen och gjorde på nytt en glimrande insats i kassen.

-Vi vinner både skotten och målen, säger Felix som tycker man vann rättvist.

Att spela inför storpubliken erkänner han var lite nervöst.

-Ja, men det är en nervositet på ett bra sätt. Det är bara härligt att spela inför mycket publik, man blir taggad.

Vad säger du om matchen?

-Vi spelade riktigt bra, och spelade som vi sagt. Det här var den skönaste vinsten hittills. Det är kul att slå Fagersta i Avestatröjan, säger Vannfält.

Avesta fick inleda andra perioden i spel fyra mot fem sedan Philip Andersson dragit på sig en slashing efter 18.52. Ett underläge som vi enkelt städade undan. Matchbilden i andra perioden påminde inledningsvis om den första där det mest handlade om Fagersta. ABK fick mest ägna sig åt försvarsspel och gjorde det bra även sedan Eelis Räihä åkte ut för en tripping efter 3.13.

Arvid Forsman menade man gjorde det bra och inte släppte till så många chanser även om hemmalaget hade ett spelövertag i drygt en period.

-Vi håller de ute.

Avesta fick energi efter klarat av boxplayspelet, och kunde efter man blivit fulltaliga skapa tryck mot Fagersta. I en tilltrasslad situation kunde Arwid Forsman skicka in 0-1 efter 6.11 från nära håll bakom Malte Eriksson i hemmakassen.

-Jag får en pass av Hero (Nicklas) bakom mål, får den i slottet på blå linjen och skjuter in den, när det grötar sig lite framför målet.

Målet betydde Avesta fick nytt mod och både Jordan Caballero-Lindberg och Malte Råberg hade fina lägen öka på ledningen. I stället skulle hemmalaget kvittera till 1-1 halvvägs in i perioden sedan Joel Lundberg tagit sig förbi Caballero-Lindberg. Repliken kom dock omgående sedan Caballero-Lindberg bara 29 sekunder senare gett Avesta ledningen på nytt till 1-2. Avesta fick sedan möjligheten till sitt första powerplay sedan Henrik Lundberg åkt ut. Karlsson, Caballero-Lindberg och Hero spelade sig snyggt fram till ett läge där Hero avslutade rakt på Eriksson. Men ”BK” skulle få utdelning i pp när Jakob Karlsson fick på ett skott från vänstra tekningscirkeln som inte såg ottagbart ut för Malte Eriksson.  Målet betydde 1-3. Matchen tände till och båda lagen kom till vassa målchanser. FAIK fick tillfälle spela fem mot tre i två minuter när både Räihä och Kärjä åkte ut efter 14.31. Karlsson, Hedin och Ajax lyckades hålla emot i en minut innan Viktor Johansson reducerade till 2-3. Vi lyckades döda resten av spelet i numerärt underläge.

Även om FAIK gjorde ett mål i numerärt överläge, menade Stefan Lundqvist boxplayspelet var mycket bra.

-Jakob (Karlsson), Hero (Nicklas), Tony (Thelin), Malte (Råberg) och alla backar gör det riktigt bra i boxplay. Jag tycker det är det jag är mest nöjd över idag.

Med dryga minuten kvar av andraperioden drog sig Forsman på en ny utvisning vilket betydde vi fick avsluta perioden i numerärt underläge. Men då kunde Jakob Karlsson göra 2-4 i spel fyra mot fem, sedan Avesta kommit i ett 2-1-läge där Hero också var med i anfallet. Karlsson valde avsluta själv och fick se pucken smita in under Eriksson med sju sekunder kvar av perioden.

Inför tredje perioden menade Felix Vannfält man lärt sig av läxan sedan en del tidigare matcher där vi tappat ledningar i tredje.

-Vi sa att vi skulle gå för ett femte mål. Jag tycker att det känns väldigt tryggt efter nio, tio minuter och de har inte fått till någonting.

Avesta redde ut boxplayspelet i början av tredje, och Forsman var nära öka på ledningen när han kom helt fri efter klivit ut ur utvisningsbåset men fick inte till avslutet. Avesta kontrollerade stora delar av tredje perioden. Taktiken för Avesta var att hålla pucken framför sig vilket man lyckades med väldigt bra. Vi fick tillfälle spela fem mot fyra efter 8.20 sedan Elias Berglund åkt ut för high-stick. Närmast utdelning i powerplayspelet var Tony Thelin som tog sig runt kassen och kom in framför Malte Eriksson men utan att lyckas få upp pucken.

Fagersta hade förtvivlat svårt att komma till några målchanser mot ett Avesta som såg mer hungriga ut och vann närkamperna.

Det var först efter Fagersta tagit en timeout efter 14.51 i tredje perioden som man fick ett tryck mot Avesta som dock kunde hålla rent framför egen kasse. Närmast var två skott i virket av hemmalaget.

När Avestas målvakt Felix Vannfält inte hade stolparna som sina bästa vänner, tog han hand om allt som hemmalaget skapade i sin slutforcering.

-Det gällde stå på huvudet och att få pucken ut ur egen zon.

Arvid Forsman menade man spelade helt enligt direktiven i tredje.

-Vi bevakade ledningen. Vi skulle hålla oss till vårat spel, göra det säkert. Sedan skulle vi inte ta så många utvisningar.

-Vi boxar ut de bra och ger de inte så många chanser.

Stefan Lundqvist tyckte man gjorde det riktigt bra första tio i tredje perioden och inte släppte fram Fagersta till några lägen.

-Vi ligger rätt i banan hela tiden. Sedan blir det lite känslor och de får tryck på oss sista tio. Men vi reder ut det bra.

Avesta BK möter i sin nästa match tisdagen den 14 november kl 19.00 IFK Arboga på hemmaplan.

-Nu ska vi ta helg, sedan är det att bara ladda inför den matchen. De är duktiga och har mycket kvalitet. Men vi ska spela en solid hockey.

Text: Olov Lindgren

Fagersta AIK-Avesta BK 2-4 (0-0, 2-4, 0-0)

Andra perioden: 0-1 (6.11) Arwid Forsman (Jakob Karlsson, Nicklas Hero), 1-1 (9.55) Joel Lundberg (Oskar Lööv, Daniel Modin), 1-2 (10.24) Jordan Caballero-Lindberg (Jakob Karlsson, Mikko Kärjä), 1-3 (11.45) Jakob Karlsson (Jordan Caballero-Lindberg, Arwid Forsman) spel fyra mot fem, 2-3 (15.33) Viktor Johansson (Anton Sohlin, Karl Hassel) spel fem mot tre, 2-4 (19.53) Jakob Karlsson spel fyra mot fem.

Skott: 28-32 (9-7, 11-13, 8-12)

Utv, Fagersta: Henrik Lundberg 2, Elias Berglund 2. Avesta: Eelis Räihä 2+2, Philip Andersson 2, Mikko Kärjä 2, Arwid Forsman 2.

Domare: Kent Westergren. Linjemän: Isac Manner, Johan Ryding.

Publik: 486 (Fagerliden)