A-lag

Storförlust mot topplaget
2023-11-14 22:21
Avestas Niclas Hero, till vänster, sågade laget efter förlusten mot Arboga. Foto: Olof Lindgren.

Avesta BK hade inte en chans hemma mot IFK Arboga och föll med 1-7 (0-2, 0-2, 1-3)

-Det går för sakta, vi tävlar för lite liksom. När vi möter Arboga och Kumla måste vi vara 110 procent, tävla, för att vi ska kunna vinna. Idag var det inte bra, säger hemmalagets veteran Niclas Hero, kort efter slutsignalen.

Mötet lagen emellan var också en match i matchen, mellan seriens två bästa poängplockare, Arbogas Linus Ageborg och Avestas Jakob Karlsson. Även den matchen vann Arboga när Ageborg, gjorde 2+2, medans Jakob Karlsson svit på sex matcher med poäng, tog slut.

Avestas assisterande tränare Henrik "Henke" Lantz, var uppriktig efter förlusten, när han utan omsvep tyckte vi vart utspelade.

-De är skickliga, men det visste vi. Sedan skjuter vi bara 15 skott på hela matchen. Nu får vi vara besvikna ikväll, och sedan upp på hästen imorgon, konstaterar ABK-bossen.

I den första perioden var det, inte helt oväntat sett till tabellplaceringarna, Arboga som visade upp det bästa spelet, och kunde gå till ledning med 0-2. Skillnaden mellan lagen var att bortalaget visade upp ett högre tempo. Avesta startade ändå optimistiskt och skapade tidigt två bra lägen att ta ledningen. Först när Oliver Ahlberg och Arwid Forsman kom i en två mot etta, men målvakten Charlie Olsson kunde rädda Ahlbergs skott. Kort därefter var det Jordan Caballero Lindberg, som efter avväpnat en bortaspelare i anfallzon, avslutade över från nära håll.

Men Arboga är inte för inte ett topplag, med sikte på HockeyEttan. Laget visade klass när man efter dryga sex minuter tog ledningen med 0-1, efter rullat upp BK:s försvar efter noter, och Linus Ageborg fick öppet mål.

-De har fruktansvärt spelskickliga spelare, då måste vi göra jobbet allihopa, och ligga hårdare på dem. Spela enkelt och inte tappa markeringar, då blir det mål i arslet, säger Niclas Hero.

Något som vi gjort bra genom hela säsongen är spelet i boxplay, och vi bättrade på den statistiken ytterligare i första perioden, när vi vid två tillfällen fick spela fyra mot fem, utan att släppa in några mål. Vi stod upp för varandra, och agerade starkt i spelformen. I kassen spelade Linus Vannfält inspirerat, och gjorde svettiga räddningar. Två minuter kvar av perioden, utökade Arboga ledningen till 0-2 i en snabb spel vändning, genom Rickard Sundlöv. Inte mycket att säga om periodresultatet efter första tjugo, då Arboga helt enkelt var bättre.

Fyra minuter in i mellanperioden, fick fjärdelinan med Albin Engström, Felix Lilja och Emil Lind göra sitt första byte. Lind som menar hans medspelare är duktiga.

-Det är bra spelare allihopa, så det är bara in och köra vårat spel. Spela enkelt, lägga djupt och gå på kroppen, säger Emil Lind, som tycker vi hade svårt få kontroll över de snabba motståndarna.

-Vi måste hålla våra ryggar hela tiden. De hittar in bakom oss ganska ofta. Det är det vi behöver träna på, att hålla koll på egen spelare.

Tycker du matchen blev som du väntade dig?

-Jag trodde vi skulle komma ut bättre så som vi spelat förra veckan kunde vi utmana de här, kändes det som innan. Sedan kom vi inte upp i nivå, och då blir det så här.

Arboga fortsatte att äga spelet, även om man också slog bort en del passningar. Vi höll uppe spelet någorlunda, men utan att komma till några heta lägen.

-Den andra perioden är vår bästa, och vi spelar okej, tyckte Hero.

När vi efter nio minuter fick spela powerplay, för första gången i matchen, fanns hoppet om en reducering. Även om vi fick till ett uppställt spel två gånger, sattes aldrig målisen Charlie Olsson på prov. Ett solitt spelande Arboga, fortsatte hålla Avesta från de vassa målchanserna. Närmast hemmamål hade Eelis Räihä och Arwid Forsman. Istället var det Arboga som i slutet av perioden med ytterligare två mål, mer eller mindre avgjorde matchen, fram till 0-4.

Ett energilöst Avesta lyckades inte hitta någon kraft i den tredje perioden. Laget agerade ofta som yra höns i egen zon, och Vannfält fick inte mycket hjälp. Genom två mål i numerärt överläge gick Arboga fram till 0-6. innan halva perioden var spelad.

Jordan Caballero Lindberg kunde spräcka Avestas målnolla, när han tagit vara på Mikko Kärjäs djupledspassning, till 1-6 efter åtta minuter.

Jordans "kasse" till trots, var det bara sporadiskt  Avestas förstafemma glänste i matchen. Därtill var Arboga för starka och formstarka Jakob Karlsson kom sällan loss.

-Men jag är inte orolig. Man kan inte vara bra jämt, säger Henrik Lantz, om ”Jagge” & Co.

Niclas Hero tycker att laget underpresterade och hoppas att den här matchen blir lite som ett ”wake up call” vad som krävs i fortsättningen.

-Vi gör inte allt ordentligt och mot ett så bra lag blir vi straffade. Den tredje perioden och den första är bara att kasta i soptunnan. Det är bara att ta nya tag.

I slutet av matchen hade Emil Lind ett läge att putsa till siffrorna när han ställdes ensam med Arboga keepern.

-Jag fick en bra passning av Mikko (Kärjä). Jag försökte lyfta den i bortre krysset, men målvakten gjorde en bra räddning, säger Emil som hoppas på ett annat ABK visar upp sig på fredag när Smedjebacken står för motståndet. SHC, som ikväll tog sin första seger för säsongen, när man besegrade Hallstahammar med 7-6 efter straffar.

-Jag hoppas vi kommer ut som vi gjorde mot Fagersta, då kan vi slå alla lag i den här ligan.

Text: Per Lindgren.

Avesta BK-IFK Arboga 1-7 (0-2, 0-2, 1-3)

Första perioden: 0-1 (6.32) Linus Ageborg (Johan Eek, Linus Gustavsson), 0-2 (17.54) Rickard Sundlöv (Marcus Viitanen, Arvid Carlsson)

Andra perioden: 0-3 (14.56) David Berg (Linus Ageborg, Linus Gustavsson), 0-4 (18.35) Anton Ekström (Arwid Carlsson, William Warging)

Tredje perioden: 0-5 5/4 (2.27) Johan Eek (Linus Ageborg, Anton Ekström),0-6 5/4 (7.46) Linus Gustafsson (Marcus Viitanen, William Warging) 1-6 (8.05) Jordan Cabellero Lindberg (Mikko Kärjä, 1-7 (19.55) Linus Ageborg (Johan Eek, Linus Gustavsson)

Skott: 15-50 (6-17, 6-12, 3-21)

Utv, Avesta: 4x2. Arboga: 1x2

Domare: Michael Vikström. Linjemän: Filip Persson, August Sundstedt

Publik: 157 (Avestahallen)