A-lag

Stark bortavinst mot Smedjebacken
2023-11-17 22:16
Albin Engströms Avesta BK plockade hem tre pinnar mot Smedjebacken. Arkivfoto: Per Lindgren.

Fredagkvällens bortamatch mot Smedjebacken slutade med vinst 1-4. Segerrycket kom i den andra perioden när Avesta på dryga sju minuter vände underläge 0-1 till ledning 3-1 efter mål av Tony Thelin, Hampus Wiklund och Jordan Caballero Lindberg. I den tredje perioden kunde sedan Malte Råberg fastställa slutresultatet 1-4.

Avestas Albin Engström tyckte det var skönt att studsa tillbaka direkt efter den sämre prestationen mot Arboga.

-Det är viktigt för självförtroendet för alla spelare. Vi hade spelat två bra matcher innan Arboga, så det var bra komma tillbaka på spåret igen, säger Engström på telefon.

Vinsten betyder dessutom att ABK för första gången denna säsong klättrade upp på en playoffplats, när vi passerade Fagersta, som förlorade mot Hallstahammar, upp på en fjärde plats.

I den första perioden, som slutade 1-0 till Smedjebacken, var det till en början böljande spel. Avesta började allteftersom skaffa sig ett lite spelövertag, men vi lyckades inte vaska fram de riktigt klara målchanserna. Tony Thelin, Jakob Karlsson och Joel Hedin hade samtliga fruktlösa försök spräcka nollan. När Smedjebacken kom till skottlägen var det ofta som Avesta bjöd på lägena.

Albin Engström, tycker att vi hade svårt att få igång vårt spel inledningsvis:

-Det var en väldigt trög första period där vi inte kom upp i nivå. Det var en jämn period, men vi sjönk ner i Smedjebackens tempo.

Efter att Avesta klarat ut ett boxplay med dryga fem minuter kvar av perioden, fick Smedjebacken för första gången lite momentum, och kunde också ta ledningen med 1-0 när Fredrik Björklund fick tid i slottet, och kunde trycka in pucken på sidan om Felix Vannfält.

Vad sa ni i periodpausen?

-Vi gick in i periodvilan och sa att det här måste det bli ändring på. Vi gick ut i andra och tycker jag, spelar ut Smedjebacken stundvis

Avesta fick i den andra ”perren” utdelning, målmässigt när man vände till ledning 1-3. Det var dock hemmalaget som öppnade perioden vassast, men utan att lyckas överlista Felix Vannfält. Avestas målvakt som visade att han snabbt skakat av sig Arbogamatchen, där han fick släppa in sju puckar. Nu agerade han med den stabilitet vi vant oss med under hela säsongen. Ett lite pressat ABK skulle sedan vända på tillställningen. Efter det att Arwid Forsman slängt iväg ett skott som träffat ribban, kunde Tony Thelin kvittera till 1-1 (6.14) efter parkerat i ansiktet på Karl Långström, och sedan styra in Hampus Wiklunds skott från blå. Efter utjämningen fick vi energi och sköljde över Smedjebacken. Ledningsmålet, 1-2 efter nio minuter kom från doldisen Hampus Wiklund, med ett slagskott efter isen ställde Långström utan chans. Detta efter att Niclas Hero i momentet innan bränt en bra chans. Kul för Wiklund att för första gången under säsongen, visa sig i målprotokollet. Vi skulle sedan skaffa oss en tvåmålsledning, när Jordan Caballero Lindberg kämpat in pucken fram till 1-3 med 13.41 på klockan.

-Vi kommer ihop oss som lag i andra. Vi skapar mycket chanser, lägger pucken på mål, och de hänger inte med, tyckte Engström.

I den tredje perioden stängde Avesta matchen på ett bra sätt. Periodens enda mål, 1-4 kom tidigt i perioden när Malte Råberg hittade rätt i powerplay. ABK fortsätter imponera i "pp". Ikväll var vi 50 procentiga.

Fullträffen kom efter en pinch från backplats, och Eelis Räihä hittade en fin passning i slottet, till Råberg som sedan hittade nätet.

Albin Engström tycker laget stod för en stabil tredje period.

-Vi skapar mycket, vi kunde gjort två, tre mål. Vi håller de utanför bra, och de skapar inte så mycket.

Hedemorakillen Engström, som spelade i fjärde linan med Emil Lind och Felix Lilja, fick inte alltför mycket speltid under matchen.

-Men man försöker ändå bidra med energi, och ge hundra procent i de byten man får, säger 19-åringen.

I nästa match, som spelas på tisdag väntar ny bortamatch, när vi möter Hallstahammar.

Smedjebackens HC-Avesta BK 1-4 (1-0, 0-3, 0-1)

Första perioden: 1-0 (18.05) Fredrik Björklund (Erik Samuelsson. Johan Eriksson)

Andra perioden: 1-1 (6.14) Tony Thelin (Hampus Wiklund, Oliver Ahlberg), 1-2 (9.09) Hampus Wiklund (Tony Thelin, Niclas Hero), 1-3 (13.41) Jordan Cabelleo Lindberg

Tredje perioden: 1-4 5/4 (2.07) Malte Råberg (Eelis Räihä, Assar Ajax)

Utv; SHC: 2x2 ABK: 2x2.

Skott: 32-34 (12-12, 9-10, 11-12)

Domare: Mattias Zetterqvist

Publik: 180 (Ovakohallen)

Avesta i Ovakohallen: Felix Vannfält (Lucas Johansson)-Assar Ajax, Joel Hedin, Jordan Caballero Lindberg, Jakob Karlsson, Philip Andersson-Mikko Kärjä, Jesper Gustafsson, Eelis Räihä, Malte Råberg, Hampus Mattsson-Oliver Ahlberg, Hampus Wiklund, Arwid Forsman, Niclas Hero, Tony Thelin-Felix Lilja, Albin Engström, Emil Lind.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09
"Henke" Lantz har ordet2023-11-02 18:10
Säsongens första seger2023-10-13 23:15
Inför ABK-Vansbro AIK2022-02-12 13:30
Klar seger mot Hedemora2021-11-20 12:09
ABK matchtröjor 2021-222021-09-29 10:57