A-lag

Ineffektivt Avesta kammade noll: "Får inte in pucken"
2023-11-21 23:06
Felix Vannfält gjorde en stabil match i kassen när Avesta mötte Hallstahammar i Swetex Arena. Foto: Erik Oksanen

HALLSTAHAMMAR. Trots en bra genomförd bortamatch av Avesta BK mot Hallstahammar blev det förlust sedan hemmalaget kunde vinna med 5-2 (2-1, 2-1, 1-0) i Swetex Arena.

-Jag tycker vi spelar skitbra, men får inte in pucken, säger ABK:s målvakt Felix Vannfält.

Avesta hade stora delar av spelet och chanserna i de två första perioderna. Avesta vann skotten med 38-26 men vad hjälpte det när vi inte lyckades förvalta chanserna som skapades.

När sedan hemmalaget visade bättre effektivitet, ofta i frilägen eller två-mot-ett-situationer, fick vi bita i det sura äpplet. Avestas målvakt Felix Vannfält kan inte lastas för förlusten då han ställdes i många svåra lägen.

-Jag gör väl inte en toppenmatch heller. Det är trist med sådana här matcher när vi ändå har spelet men inte vinner, säger Vannfält som landade på 80,77 i räddningsprocent.

Avesta inledde matchen bäst och tog ledningen med 0-1 efter dryga sex minuter genom Hampus Mattsson framspelad av Eelis Räihä. Gästerna tryckte tillbaka Hallstahammar med hög forechecking. Hemmalaget var dock farliga i sina kontringar och i ett två-mot-ett läge kom Jesper Hedman fri mot Felix Vannfält som dock räddade med plocken. Västmanlänningaras målfarlige Ludwig Månegarm var också framme vid ett par tillfällen i första perioden, men Vannfält var så långt omutlig.

Hemmalaget kvitterade till 1-1 drygt halvvägs in i perioden efter ett försvarsmisstag i egen zon. Trots baklängesmålet fortsatte Avesta med sitt optimistiska spel och skapade flera lägen. Men i stället kunde Hallstahammar i slutet av perioden ta ledningen med 2-1 efter Avesta tappat pucken vid egen blå som gav Linus Söderlund ett friläge.

-Jag tycker jag ska ha de, säger Vannfält självkritiskt om målen han släppte både i första perioden och resten av matchen.

Trots ett målmässigt underläge gjorde Avesta en helt okay period.

-Vi har spelet men det är de som gör målen, säger Vannfält.

-De har några fina lägen men en bra dag så tar man dem. Men man kan inte vara bäst jämt.

I andra perioden var det böljande spel inledningsvis med öppna chanser åt båda håll. Avesta började hitta rätt med forecheckingen från första perioden och jagade ett kvitteringsmål. Men efter en tveksam interference utvisning på Jakob Karlsson kunde Ludwig Månegarm skicka in 3-1 i spel fem mot fyra. Efter målet hade Jesper Hedman en dubbelchans öka på Hallstahammars ledning. Avesta kunde istället reducera till 3-2 i spel fem mot tre med knappa två minuter kvar av perioden. Men innan perioden var över kunde hemmalaget sätta psykologiskt tunga 4-2.

Avesta gjorde på nytt en helt okay period, men släppte till lite för många lägen i egen zon som blev kostsamma.

I tredje perioden spelade Hallstahammar av matchen på ett säkert sätt. Även om ABK hade en hel del puck hade man svårt att ta sig fram till några klara målchanser. Periodens enda mål gjordes av Oscar Rogerson efter ett två mot ett läge där han tillsammans med Hampus Karlsson hade  Simon Nylén-Persson mot sig och kunde säkert fastställa slutresultatet till 5-2 med knappa tio minuter kvar.

-Jag kunde nog försökt bryta lite tidigare, så det inte hade skapats en två mot etta, säger Simon Nylén-Persson om matchens sista mål. Han har bara hunnit med en träning med ABK efter nyligen lämnat Borlänge. Med fler träningar och matcher kommer backen bli en stor tillgång för Avesta sista halvan av seriespelet.

-Jag var på is första gången igår, så det kändes väl sådär, säger Simon om sina första intryck kort efter slutsignalen.

Han visade dock direkt att han kommer bli en tillgång med sin fina skridskoåkning och spelsinne. Tillsammans med Assar Ajax på backen, och Jordan Caballero-Lindberg, Jakob Karlsson och Philip Andersson framför sig skapade femman en hel del framåt.

-Det funkade bra. Det är en kedja framför som är väldigt skickliga, och en backpartner som är stabil bakåt. Vi kompletterar varandra bra, han (Ajax) är stabil bakåt så det var perfekt.

Simon visade också sin farlighet framåt där han kom till ett par lägen som kunde resulterat.

-Men det gäller att sätta dit puckarna också.

Hur vill du sammanfatta matchen?

-Jag tycker att vi skapar tillräckligt mycket chanser för att vinna. Det är väldigt surt att vi förlorar den här matchen.

Resultat betyder att vi halkade ner till sjätteplats, och fick se både Hallstahammar och Guldsmedshyttan passera oss i tabellen.

Avesta möter i nästa omgång Guldsmedshyttan på hemmaplan tisdagen den 28 november kl 19.00. Då är det läge för dubbel revansch. Dels för senaste mötet i Råsshallen och kvällens drabbning mot Hallstahammar.

-Det är bara hem och förbereda sig, sova bra så är vi är hundra procent nästa gång, säger Felix Vannfält.

Hallstahammars HK-Avesta BK 5-2 (2-1, 2-1, 1-0)

Första perioden: 0-1 (6.26) Hampus Mattsson (Eelis Räihä, Joel Hedin), 1-1 (11.56) Filip Ljungberg (Jonathan Henze), 2-1 (17.54) Linus Söderlund (Christopher-Robin Ericson, David Kvist).

Andra perioden: 3-1 5/4 (13.05) Ludwig Månegarm (Jesper Hedman), 3-2 5/3 (18.05) Niclas Hero (Jordan Caballero-Lindberg, Jakob Karlsson), 4-2 (19.39) Linus Söderlund (Gustav Dahlstedt, Christopher-Robin Ericson).

Tredje perioden: 5-2 (10.52) Oscar Rogerson (Hampus Karlsson, Anton Kaskikallio).

Skott: 26-38 (12-14, 7-17, 7-7)

Utv, Hallstahammar: Linus Söderlund 2, Ludwig Månegarm 2, Oscar Rogerson 2, Martin Norling 2, David Kvist 2. Avesta: Jakob Karlsson 2+2, Hampus Mattsson 2, Assar Ajax 2.

Domare: Niklas Johansson. Linjemän: Emil Johansson, Isac Manner.

Publik: ca 125 (Swetex Arena)