A-lag

Viktig seger mot Hallsberg-tillbaka på slutspelsplats
2023-12-05 22:22
Målvakten Lucas Johansson flankeras av målskyttarna Arwid Forsman, Philip Andersson, Jordan Caballero-Lindberg, Tony Thelin och Zacarias Ridderstam. Foto: Olov Lindgren

HALLSBERG. I en jämn tillställning kunde Avesta vinna bortamötet mot IFK Hallsberg med 6-4 i Sydnärkehallen inför 51 åskådare.

-Jag tycker vi generellt gör en väl genomförd match, säger Jordan Caballero-Lindberg som stod för ett mål och en assist.

Avesta studsade direkt tillbaka efter matchen senast mot Kumla. Då gjorde laget två bra perioder. I dag var man jämnare och föll aldrig ur ramarna.

-Vi spelar en bra hockey en längre tid. Vi är bättre i tredje perioden än vad vi var i förra matchen, konstaterade Caballero-Lindberg.

Avesta satt större delen av tillställningen i förarsätet, men det var spännande ända fram till slutsignalen. Hallsberg reducerade till 4-5 med knappa fyra minuter kvar av tredje perioden och jagade en kvittering. Men när Daniel Lindberg åkte ut för en interference kunde Tony Thelin med sitt andra mål i matchen avgöra med sitt 6-4-mål i powerplay när det återstod 3.03 av perioden.

Resultatet betyder Avesta klättrade upp på fjärdeplats.

Hemmalaget Hallsberg inledde första perioden bäst och skapade tryck mot Lucas Johansson i ABK-kassen. Närmast utdelning var Joel Lindberg, men Johansson spelade säkert. Gästerna jämnade ut spelet efter fyra, fem minuter. Avesta tog ledningen efter 7.19 när Tony Thelin distinkt tryckte in 0-1 efter kommit fri mot Lucas Johansson (namne med Avestamålvakten) efter en fin passning av Zacarias Ridderstam. Hallsberg skulle dock snabbt replikera i spel fem mot fyra efter ett backskott av Victor Sandin, där Oskar Holmstedt stod parkerad framför Johansson i Avestamålet kunde få in pucken till 1-1. Målen skulle dugga tätt kring 10-minuterstrecket. Det skulle bara dröja knappa minuten innan Avesta på nytt tog ledningen till 1-2 sedan Jakob Karlsson från ”Gretzky” position bakom kassen hittat Zacarias Ridderstam framför mål.

Avestas headcoach Stefan Lundqvist menade lagen bytte initiativ med varandra.

-Matchen går i vågor, vi har olika delar av matchen, och det är svårt att säga vad som skiljer lagen åt. Det är en jämn match och jag tycker vi gör det bra periodvis.

Avesta tog tillvara på sina chanser och Arwid Forsman, som gjorde mål för andra matchen i följd, utökade ledningen till 1-3, på en målvaktsretur när han hittade rätt ur snäv vinkel.

Avesta gjorde en fin period och vann mycket puck tack vare bra forechecking.

Andra perioden var inledningsvis mer avvaktande från Avestas sida, som inte fick bett på forecheckingen. Hallsberg hade mer puck men kom inte fram till några jättefarliga lägen. Avesta utnyttjade de ytor som Hallsberg släppte till bakåt. Knappt halvvägs in i perioden ökade Avesta på ledningen till 1-4 genom Philip Andersson detta sedan Eelis Räihä drivit upp anfallet och Andersson varit med på returen som inbytte Hallsbergsmålvakten Max Starkenberg släppt.

Avesta hade vaskat om en del i kedjorna där Jordan Caballero-Lindberg spelade tillsammans med Eelis Räihä och Philip Andersson. Formationen bjöd på ett snabbt spel och gjorde två av målen i matchen.

-Det är lite ovant men det kändes bra, säger Caballero-Lindberg.

-Jag har spelat lite ihop med Philip innan, men det funkade bra som vår första match. Hoppas att vi får fortsätta, men det är tränaren som bestämmer.

Stefan Lundqvist var nöjd med målproduktionen, men inte med antal mål man fick släppa in bakåt.

-Att vi gör sex mål är bra, men inte att vi släpper in fyra.

Även andra linan hade ändrats sedan Jakob Karlsson fått med sig Zacarias Ridderstam och Malte Råberg. Annars var det tredjekedjan med Thelin, Andersson och Hero som var mest lyckosam framåt med tre mål. Om det blir en fortsättning med samma formationer i nästa match återstår att se.

-Det vet man aldrig, säger Stefan Lundqvist utan att avslöja något inför bruksderbyt på fredag mot Fagersta.

Avestas Assar Ajax drog på sig två utvisningar tätt efter varandra i slutet av andra perioden som skulle bli kostsamma. Första utvisningen klarade man av utan några större problem, men vid det andra numerära överläget kunde Hallsberg reducera till 2-4.

-Det finns lite svackor, men det är sådant som är hockey, säger Jordan Caballero-Lindberg.

Hallsberg inledde tredje perioden bäst och fick tidigt in en reducering till 3-4. Avesta var illa ute men fick energin tillbaka efter Jordan Caballero-Lindberg med sitt tionde mål för säsongen ökade på till 3-5 precis efter Hallsberg klarat av ett boxplay. Avesta tog tag i spelet igen och hade full kontroll på händelserna innan Philip Andersson åkte ut för en tripping efter 14.35. Hallsberg visade på nytt styrka i powerplay och tidigare Avestaspelaren  Lucas Salo reducerade till 4-5 efter 16.21 och gav ny nerv i matchen. Avesta skulle dock säkra segern i pp när Daniel Lindberg åkte ut för en interference mot Lucas Johansson. Tony Thelin behövde bara 22 sekunder på sig för att hitta rätt i numerärt överläge.

En lika viktig som skön seger för Avesta som visar man vill vara med och kriga om en playoff plats.

I tredje perioden fick också fjärdelinan med Hampus Wiklund, Albin Engström och William Johansson istid, där Johansson var nära bli målskytt när han först missade ett tennisslag och sedan var nära få in pucken vid Starkenbergs ena stolpe.

Stefan Lundqvist ville efteråt inte lyfta fram någon enskild spelare utan menade det var en lagseger.

Avesta BK möter i nästa omgång fredagen den 8 december kl 19.00 Fagersta AIK i årets 1-kronorsmatch där det är fri entré.

IFK Hallsberg-Avesta BK 4-6 (1-3, 1-1, 2-2)

Första perioden: 0-1 (7.19) Tony Thelin (Niclas Hero, Simon Nyhlén-Persson), 1-1 5/4 (9.14) Oskar Holmstedt (Victor Sandin, Lucas Salo), 1-2 (10.32) Zacarias Ridderstam (Jakob Karlsson, Malte Råberg), 1-3 (11.13) Arwid Forsman (Mikko Kärjä, Oliver Ahlberg)

Andra perioden: 1-4 (9.19) Philip Andersson (Eelis Räihä, Jordan Caballero-Lindberg), 2-4 5/4 (17.33) Lucas Salo (Daniel Lindberg, Oskar Holmstedt).

Tredje perioden: 3-4 (1.57) Emil Ullberg (Lucas Salo), 3-5 (8.46) Jordan Caballero Lindberg, 4-5 5/4 (16.21) Lucas Salo (Theo Arvidsson, Viktor Sandin), 4-6 5/4 Tony Thelin (Assar Ajax, Eelis Räihä).

Skott: 30-29 (10-15, 11-6, 9-8)

Utv, Hallsberg: Oskar Holmstedt 2, Daniel Lindberg 2, Emil Ullberg 2. Avesta: Assar Ajax 2+2, Mikko Kärjä 2, Philip Andersson 2.

Domare: Adam Vikergård. Linjemän: Casper Helge, Marcus Gyllander.

Publik: 51 (Sydnärkehallen).