A-lag

Förlust efter straffar - men viktig poäng efter sen kvittering
2023-12-08 22:59
Avestabacken # 15 Mikko Kärjä gjorde en gedigen insats i bruksderbyt mot Fagersta. Foto: Stefan Ericson

Avesta förlorade säsongens tredje bruksderby efter straffar mot Fagersta AIK men tog en viktig poäng efter Niclas Hero utjämnat till 4-4 med bara 16 sekunder kvar av tredje perioden.

-Vi ska absolut vara nöjda med en poäng, efter vi kvitterat så sent i tredje perioden, säger Avestabacken Mikko Kärjä.

Avesta BK tog tidigt ledningen med 1-0 i första perioden, men Fagersta kunde vända till ledning efter första tjugo. Hemmalaget, som inte fick spelet att stämma, fick sedan jaga i underläge i stora delar av matchen men lyckades kvittera till 4-4 i slutsekunderna efter plockat målvakten Lucas Johansson ur kassen.

Att Fagersta sedan drog det längsta strået efter straffar tycker Kärjä inte var så mycket att säga om.

-Det var ett derby med press på båda lagen, och idag var det Fagersta som vann. Vi gör en bra match och vilket lag som helst kunde vunnit.

Tillsammans med Jesper Gustafsson spelade finländaren stabilt både framåt och bakåt.

-Det var en solid insats, inget ”crazy” utan jag bara försöker hjälpa laget att vinna.

Efter en mållös förlängning gick matchen till straffar där Adrian Wingerlis mål i första straffrundan blev det enda.

Trots ”bara” en poäng menar Mikko Kärjä det finns mycket positivt att ta med sig till fortsättningen.

-Lagandan var fantastisk idag, alla hjälpte varandra och det är verkligen roligt att få vara med om det.

Över 626 personer hade kommit till Avestahallen som fick vara med om en match som innehöll både dramatik, spänning samt även både allvar och nostalgi. Innan matchen fick Johan Söder, Jonas Melin, Mats Hurtig och Niclas Eriksson sina tröjor upphissade i hallen, för att sedan också ta emot blommor och presentkort. I elfte spelminuten hedrades också nyligen bortgångne ABK-spelaren Hans ”Hajje” Johansson (som hade tröja # 11) med en tyst minut.

Mikko Kärjö märkte av det stora publikuppbådet, men menade det inte påverkade spelet.

-När jag var på isen tänkte jag inte det var så mycket folk, men före matchen såg jag det var mycket folk. Men det är alltid roligt att spela när läktarna är fulla.

Period 1

Avesta BK fick bästa tänkbara start på matchen och tog ledningen med 1-0 redan efter 5.34 sedan backen Assar Ajax hittat rätt från blå. Efter målet tog gästande Fagersta hand om spelet och Viktor Johansson hade ett bra läge men utan hitta nätet. Gästerna skulle dock kvittera till 1-1 drygt halvvägs in i perioden när Adrian Wingerli utnyttjat ett friläge. Knappa två minuter senare hade FAIK också vänt till ledning 1-2 sedan Ville Strandin fått in pucken från nära håll.

Hemmalaget spelade slarvigt och slog bort många puckar.

-Vi spelar lite för nätt och smått, säger ABK:s assisterande tränare Henrik Lantz.

En omarkerad Karl Hassel hade sedan ett jätteläge att öka på bortaledningen men fick ingen ordning på dragningarna framför Lucas Johansson. Avesta hade svårt komma till avslut men skulle ändå få en möjlighet till kvittering på straff efter dryga 14 minuter sedan backen Simon Nyhlén-Persson i en offensiv framstöt hakats upp. Jakob Karlsson, som tog hand om straffen, fick dock ingen ordning på avslutet och Malte Eriksson kunde enkelt rädda. I slutet av perioden ryckte ABK upp sig och kom till några halvchanser.

Avesta fick en jobspost i första perioden sedan backen och kaptenen Joel Hedin fått en armbåge på näsan och tvingats uppsöka akuten.

Period 2

Hemmalaget inledde andra perioden med hårt tryck mot FAIK-målet. Jakob Karlsson hade ett par fina möjligheter, innan han skulle få utdelning efter 6.42 när han kom fri från halva plan och satte 2-2 bakom Malte Eriksson. Det var för övrigt Karlssons första mål efter gått mållös under ordinarie tid i sex matcher. Hemmalaget fortsatte ha initiativ i matchen och låg på för ett ledningsmål. Gästerna jämnade dock ut spelet och Karl Hassel kunde på nytt ge västmanlänningarna ledningen till 2-3 drygt halvvägs in i perioden när han styrde in backen Anton Sohlins skott från blå.

Avesta fick jaga på nytt för att få kontakt. Tony Thelin hade ett bra skott som Eriksson räddade och Malte Råberg, framspelad av Hampus Mattson, ett avslut över från nära håll.

Avesta fick sedan matchens första numerära överläge med knappa fem minuter kvar av mellanperioden, men utan få till några hundraprocentiga målchanser.

Med mindre än en minut kvar åkte Jesper Gustafsson ut och ”BK” fick avsluta perioden i boxplay, som man klarade av på ett säkert sätt.

Period 3

Även det resterade spelet i numerärt underläge i början av tredje städades av effektivt. Matchen stod och vägde i början av tredje där både gästernas Joel Lundberg och Avestas Jordan Caballero-Lindberg kom till bra möjligheter. Faik hade ett spelmässigt övertag i tredje perioden och var nära utöka ledningen sedan Viktor Johansson tagit sig förbi ett par Avestaspelare och avslutat med ett skott som Lucas Johansson släppte retur på, där Nik Unuk sedan var nära peta in returen.

Hemmalaget fick sedan möjligheten spela i fem mot fyra sedan Casper Sandström utvisas två minuter för misconduct, men bara fyra sekunder sekunder senare fick Jakob Karlsson sätta sig på botbänken för highstick. I fyra mot fyra kunde Avesta kvittera till 3-3 genom backen Simon Nyhlén-Persson. Hemmalaget fick sedan tillfälle spela i numerärt överläge, men på nytt drog ABK sig en utvisning i pp. I spel fyra mot fyra hade Avesta två bra lägen genom Malte Råberg och Tony Thelin, men utan hitta rätt. I stället skulle FAIK ta ledningen med 3-4 när det återstod 36 sekunder av Karlssons utvisning. Viktor Johansson slog en öppnande passning till Nik Unuk som inte gjorde något misstag vid bortre stolpen.

-Det är lite för små marginaler ibland, vilket gör att vi tvingas ta lite utvisningar, säger Lantz.

Efter det att vi plockat ut Lucas Johansson ur kassen och spelat med en sjätte utespelare, höll Assar Ajax pucken kvar i offensiv zon och skickade ner pucken mot Malte Eriksson där Niclas Hero kunde peta in returen, och utjämna till 4-4 med bara 16 sekunder kvar av tredje perioden.

Efter en mållös förlängning, där båda lagen hade lägen att avgöra, gick matchen till straffar. Där lyckades bara straffläggningens första skytt hitta nätet, genom FAIK:s Adrian Wingerli göra mål.

Avestas assisterande tränare Henrik Lantz var mer nöjd över den vunna poängen, än att man tappade två.

-Vi vinner en poäng idag. Kvittering med 16 sekunder kvar när vi plockar målvakten det är bra, och att vi får in en kvittering.

-Sedan förlorar vi inte matchen på straffar utan det är saker innan det.

I straffavgörandet var det bara Wingerli som hittade rätt.

-Det var inga höjdarstraffar direkt, konstaterade Lantz.

I tabellen halkade ABK ner till femte platsen efter passerats av Guldsmedshyttan. Positivt är dock att vi efter den sent räddade poängen håller Fagersta bakom oss i tabellen.

-De tar in en poäng på oss, i stället för tre. Bra att vi får in en kvittering med så lite kvar. Vi vinner en poäng efter vi sätter oss i den sits vi gjorde.

ABK möter i nästa omgång fredagen den 15 december kl 19.00 IFK Arboga på bortaplan.

-Det kommer bli en nivå upp jämfört med dagens match, och vi måste vara ännu mer redo för den matchen, säger Mikko Kärjä.

-De är ett av topplagen i ligan.

Att det dröjer en vecka till nästa match ser Henrik Lantz bara som positivt.

-Det gör ingenting att det är ett litet längre uppehåll, då får vi träna på.

Avesta BK-Fagersta AIK 4-5 e. str (1-2, 1-1, 2-1, 0-0, 0-1)

Första perioden: 1-0 (5.34) Assar Ajax (Simon Nyhlén-Persson), 1-1 (10.39) Adrian Wingerli (Ville Strandin, Daniel Modin), 1-2 (12.32) Ville Strandin.

Andra perioden: 2-2 (6.42) Jakob Karlsson (Simon Nyhlén-Persson, Hampus Mattsson), 2-3 (10.41) Karl Hassel (Anton Sohlin, Viktor Johansson)

Tredje perioden: 3-3 4/4 (8.42) Simon Nylén-Persson (Assar Ajax), 3-4 5/4 (13.12) Nik Unuk (Viktor Johansson, Samuel Ahlström), 4-4  (19.44) Niclas Hero (Assar Ajax, Jakob Karlsson).

Straffar: 4-5 Adrian Wingerli (GWS)

Skott: 48-45 (15-16, 13-11, 18-15, 2-3)

Utv, Avesta: Jakob Karlsson 2+2, Oliver Ahlberg 2, Tony Thelin 2, Jesper Gustafsson 2, Malte Råberg 2. Fagersta: Casper Sandström 2+2, Casper Leksell 2, Rasmus Matuschewski Tuner 2, Oskar Lööv 2.

Domare: Rasmus Strömberg. Linjemän: Daniel Wennerberg, Filip Persson.

Publik: 626 (Avestahallen).