A-lag

ABK skrällde mot Arboga
2023-12-15 23:02
Avestas matchvinnare mot Arboga. Från vänster, Felix Vannfält, Jakob Karlsson och Simon Nyhlén Persson.

ARBOGA. Avesta skaffade sig den perfekta julklappen, efter under fredagskvällen mycket överraskande besegrat Arboga med 3-1 i Freebo Arena.

På förhand var det inte många som trott på poäng, men efter att laget stått för en av säsongens bästa insatser, kunde vi alltså vända hemåt med tre poäng, och upp till en tredje plats i tabellen.

Efter två mållösa perioder, avgjordes allt i den tredje perioden, när Jakob Karlsson stod för två mål och en assist.

-Vi spelar disciplinerat och alla chippar in, säger "Jagge" om förklaringen bakom vinsten.

På frånvarolistan fanns bland annat Mikko Kärjå, Eelis Räihä, Zacarias Ridderstam, Philip Andersson och Tony Thelin. Assisterande tränaren Henrik Lantz, kunde efter matchen inte vara annat än supernöjd, trots att flera spelare saknades.

-Jag är sjukt stolt över grabbarna som åker hit idag och gör den här matchen. Vi är noga i det vi gör, och håller lite marginaler, och håller oss mer på den säkra sidan. Vi orkar hur mycket som helst, trots vi går kort på folk genom hela matchen. Det var väl ingen i hela världen som trott på det här, säger han.

Efter det att Jakob Karlsson tidigt i tredje gjorde 0-1, kvitterade Arboga till 1-1 efter sju minuter. Med mindre än fyra minuter kvar, satte sedan Simon Nyhlén Persson ”BK” i förarsätet igen 1-2 efter en spelvändning. Sedan kunde Jakob Karlsson fastställa slutresultatet 1-3 i sista matchminuten i tom kasse.

I den första perioden som slutade mållös, stod Avesta för en mycket bra insats när man höll sig till sin matchplan och spelade vårdat. Även om hemmalaget, inte helt oväntat, var det lag som skapade de flesta målchanser, så var vi inte ofarliga. Avesta spelade inte med för stor respekt, utan tog sig för när tillfälle gavs. Efter dryga sju minuter jobbade sig Arwid Forsman fram till den första målchansen till ett halv friläge i boxplay, men en Arboga klubba styrde pucken upp i skyddsnätet. ABK fick två powerplay i perioden. I det första tog vi för lite avslut, och Jakob Karlsson släppte William Warging till ett friläge, men Felix Vannfält kunde rädda. Vannfält spelade starkt längst bak, och gjorde ett par extraordinära räddningar. I slutet av perioden, när Avesta fick sitt andra numerära överläge, hade både Assar Ajax, William Johansson och Jakob Karlsson våra bästa målchanser i perioden, men hemmamålisen Edvin Falkenström var i vägen. 0-0 efter första perioden kändes inte helt orättvist.

Henrik Lantz, menade att med lite bättre skärpa man till och med kunnat haft ledningen efter första tjugo.

-Vi hade kunnat gjort tre mål. Jakob Karlsson har två riktigt fina lägen, och Simon Nyhlén Persson och William Johansson varsitt men då var bara målvaktens plockhandske kvar i målet, så vi hade lägen.

Inget av lagen lyckades göra mål i den andra perioden heller. Arboga började med att trycka tillbaka Avesta, och Thim Bojer avslutade i stolpen efter knappa fyra minuter. Långa stunder var det böljande hockey där lagen släppte till mycket i egen zon. Vi fortsatte spela bra, och efter fem minuter fick Hampus Mattsson chansen, men utan lyckas hitta nätet.

-De spelar mycket i våran zon, men vi tar oss ut den på ett bra sätt, och får våra kontringslägen, menade Henke Lantz.

Efter att Jordan Caballero Lindberg hakats i ett friläge, tilldömdes Avesta straff efter 10.25. Jakob Karlsson som lade straffen, lyckades inte överlista Falkenström i Arbogamålet. William Johansson och Felix Lilja kom sedan till närapå en två mot nolla efter knappa fjorton minuter, men återigen utan resultat. Duon, som tillsammans med Edvin Karlsson bildade tredje femmans kedja, gjorde rakt igenom en bra match framför backparet Hampus Wiklund och Jesper Gustafsson.

Även om Arboga vann skotten med klara 20-6 i mellanperioden, var vi inte på något sätt utspelade.

-De sex skotten vi har är farliga lägen. Vi tog tillvara på det som gavs, men gjorde tyvärr inte mål, säger Henrik Lantz, som tyckte man fortsatte visa i den tredje perioden, att det här var en match man inte skulle vika en tum.

-Ett jäkla krig rakt igenom. Vi ligger på rätt sida, och chippar ut pucken. Vi spelar klokt och tredje gubben har sina två kedjekompisar framför sig, och vi gör det vi ska, och tar vara på våra lägen. Arboga blev nog chockade att vi stod upp så bra som vi gjorde, och vi fick dit de som vi ville, säger ABK-tränaren.

I det första bytet i tredje perioden fick vi en två mot etta, genom Jakob Karlsson och Hampus Mattsson, men återigen var Arbogas målvakt tät. Avesta skulle ändå till slut ta ledningen med 0-1 efter en och en halv minut genom Jakob Karlsson som i en tilltrasslad situation lyckades trycka in pucken.

-Hampus (Mattsson) skymde framför målvakten, och jag fick öppen kasse, säger Jakob om ledningsmålet.

När Hampus Mattsson efter sex minuter drog på sig en utvisning i offensiv zon, kunde Arboga kvittera till 1-1 genom Linus Gustavsson efter 6.56. Hemmalaget hade sedan något mer av puckinnehavet, men vi spelade uppoffrande framför Felix Vannfält.

ABKs keeper stod för en fantom match och räddade 50 av 51 skott, och landade på makalösa 98 i räddningsprocent.

-Vi var d-a bra idag, säger Vannfält.

-Jag tycker vi stängde ner de bra, de fick så klart några farliga chanser, men för det mesta håller vi de på utsidan. Vi stänger ner de successivt genom matchen.

Känner du dig som en matchvinnare?

-Nja, det var inte 50 bra chanser, vi trycker ut de och det är skott utifrån, och då är det ganska lätt som målvakt. Men det här är nog min bästa match under säsongen.

Extra skönt att spöa Arboga med tanke på historiken på tidigare matcher. Skönt gå till julledigheten med den här vinsten, och sedan ska vi trumma på efter det här.

Efter kvitteringen hade Arboga det mesta av puckinnehavet, men utan att skapa alltför många målchanser. Mycket tack vare ett heroiskt kämpande Avesta som höll sig kalla i egen zon.

Och på en ”två mot etta” kunde vi ta ledningen på nytt, 1-2, när Jakob Karlsson hittade Nyhlén Perssons blad som stänkte in pucken.

-Jag fejkade skott och Simon fick öppet mål, säger Avestas #20, som också fick fastställa slutresultatet 1-3 efter det att hemmalaget plockat ut målvakten.

-Jag plockade ner pucken i mittzon, och var säker att sätta den, säger "Jagge" som tyckte laget spelade metodiskt matchen igenom:

-Fast det länge stod 0-0 stressade vi inte, och inte heller när de kvitterade till 1-1. Jag tycker det här var en av våra bästa matcher i år, och i stora penseldrag gör vi en bra match.

Nu väntar träningar nästa vecka innan lite julledigt, innan vi den 5 januari hemmamöter Smedjebacken.

IFK Arboga-Avesta BK 1-3 (0-0, 0-0, 1-3)

Tredje perioden: 0-1 (1.33) Jakob Karlsson (Simon Nyhlén Persson, Hampus Mattsson), 1-1 5/4 (6.56) Linus Gustavsson (Max Orrsten, Lucas Bärehag), 1-2 (15.18) Simon Nyhlén Persson (Jakob Karlsson), 1-3 (19.11) Jakob Karlsson (ENG)

Utv: Arboga: 2x2 Avesta: 2x2

Skott: 51-32 (15-12, 20-6, 16-14 )

Domare: Niklas Johansson

Publik: 213 (Freebo Arena).

Avesta i Freebo Arena: Felix Vannfält (Lucas Johansson)-Simon Nyhlén Persson, Assar Ajax, Jakob Karlsson, Malte Råberg, Hampus Mattsson-Joel Hedin Oliver Ahlberg, Jordan Caballero Lindberg, Niclas Hero, Philip Andersson-Jesper Gustfasson, Hampus Wiklund, William Johansson, Edvin Karlsson, Felix Lilja.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09
"Henke" Lantz har ordet2023-11-02 18:10
Säsongens första seger2023-10-13 23:15
Inför ABK-Vansbro AIK2022-02-12 13:30
Klar seger mot Hedemora2021-11-20 12:09
ABK matchtröjor 2021-222021-09-29 10:57