A-lag

Tre poäng i omstarten. Klar seger mot Smedjebacken
2024-01-05 22:36
Filip Ström var tillbaka efter lång bortavaro. Foto: Olof Lindgren.

Avesta BK fick bästa tänkbara start på det nya året, när vi på fredagskvällen hemmabesegrade Smedjebacken HC med klara 8-2 (3-2, 3-0, 2-0).

-Det är bra att vi vinner, och knyter ihop säcken. Men vi har saker att jobba på, och spela fullt ut i 60 minuter, även om matcher kan svänga, säger hemmalagets back Filip Ström, en stund efter slutsignalen.

Den fåtaliga publiken, runt 50-talet, som valde bort JVM finalen och hade letat sig till Avestahallen, fick se ett Avesta som trots att spelet inte höll några höga höjder, kunde vinna tämligen säkert.

-Det var en dag på jobbet. Vi bättrade på målskillnaden, konstaterade assisterande ABK-tränaren Henrik Lantz, efter slutsignalen.

Den första perioden handlade mest om hemmalagets Jakob Karlsson, som stod för två mål och en assist. Hemmalaget fick en flygande start på matchen och redan efter dryga tre minuter hade Avesta gått fram till en 2-0-ledning. Ledningsmålet, från Malte Råberg kom efter att Jakob Karlsson släppt pucken till Råberg som inte gjorde något misstag från slottet. Bara 11 sekunder senare, var det Jakob Karlsson som var stensäker när han ställdes ensam med Alexander Eriksson, och skickade in pucken i nät, 2-0. Smedjebacken, som haft en positiv trend på slutet, kunde dock både reducera och kvittera. På bortalagets första avslut, tryckte Filip Björklund in pucken i nät, till 2-1.

Något som Avesta haft tufft med på sistone är spelet i boxplay, där man släppt in för många mål. Den statistiken förbättrades inte när SHC efter halva perioden i numerärt överläge kvitterade till 2-2.

-Det är synd att vi inte är mera konsekventa vad vi gör efter 2-0 ledningen. Men vi löste det ändå, säger Filip Ström, som var tillbaka efter två månader, efter haft en axel som strulat.

-Men det är bättre nu, så det ska gå att spela, säger han.

Sista halvan av perioden var det vi som skapade mest. Oliver Ahlberg, Jordan Caballero Lindberg och Råberg hade alla chanser att spä på ledningen. Jakob Karlsson kunde sätta Avesta i förarsätet igen, när han fint framspelad av Oliver Ahlberg, gjorde 3-2 med knappa två minuter kvar innan periodpausen. Jakob Karlsson som utan tvekan tillhörde en av matchens förgrundsfigurer.

-Vi blev lite släpphänta efter 2-0, men vi leder i alla fall efter första perioden, kommenterade Lantz första tjugo.

Efter att den andra perioden, inledningsvis bjöds ostrukturerat spel från båda sidor, skaffade sig ABK vid två tillfällen, första tio minuterna, långt tryck i anfallszon. Vi tog dock för få avslut, i paritet till spelövertaget. Det gjorde ändå att Smedjebacken ”tvingades” ta en time out efter nio minuter, för att vila sitt manskap,

-Vi tappade lite efter deras timeout, så de fick lite energi och kom tillbaka, men vi håller de utanför. Vi sa annars inför perioden, att vi skulle vara mer rejäla och inte så slapphänta. Spela vuxen hockey, säger Filip Ström.

Philip Andersson kom till ett bra skottläge, men Alexander Eriksson kunde parera. Även om vi var det bättre laget, kändes det som spelet hackade. På en avvaktande utvisning blev det ”andra gången gillt” för Avestas #23, som från nära håll petade in pucken till 4-2 efter 13.40. Målet gjorde att vi kunde släppa loss, även om Ström menar att det gällde att fortsätta lägga ner jobbet.

-Det är inget som säger att vi ska slappna av utan det är bara att fortsätta tugga på, och det är viktigt att vi gör mål.

På två frilägen sista fem minuterna, visade vi spets, när först Jordan Cabellero-Lindberg, och sedan Tony Thelin var kliniska i sina avslut, och vi kunde gå till periodvila med en 6-2 ledning, något som gladde ABKs assisterande tränare lite extra:

-Vi fick fart under grillorna, och visade bra avslut.

Förutom att vi visade effektivitet, ska även målvakten Lucas Johansson lyftas fram som fick göra några vassa parader. Den allra främsta kom i slutet av perioden, när han avvärjde Luka Kosmacs avslut en meter framför mål i powerplay. Det finns nog ingen som kan protestera mot att Avesta förfogar över seriens bästa målvaktspar i Johansson och Felix Vannfält.

Den tredje perioden blev mer eller mindre en transportsträcka, när vi tog över alltmer mot ett Smedjebacken som utgjorde en tämligen blekt intryck ju längre matchen pågick. Vilket i och för sig är lätt att förstå när målen ramlar in bakåt.

-Det gällde att fortsätta göra jobbet, då blir det så mycket roligare, säger Lantz, som fick se sitt lag dra ifrån till 8-2, efter mål från Hampus Mattson och Jakob Karlsson, där den sistnämnde alltså noterades för 3+2 i matchen.

-Det är skönt att vi fortsatte mala ner dem, och jag tycker de började vika ner sig redan i slutet av andra perioden, säger Filip Ström, vars Avesta i och med segern behåller fjärde platsen. Det är dock fortfarande jämt kring strecket. Ner till Fagersta på femte plats skiljer det tre poäng, och då har Faik en match tillgodo. Upp till Guldsmedshyttan är avståndet två poäng.

-Vi satsar att komma fyra, och varje poäng räknas från och med nu och framåt, säger Filip Ström.

I nästa omgång, som spelas på tisdag kl 19:00, väntar ny hemmamatch när vi ställs mot tabellsjuan Hallstahammar.

Text Per Lindgren.

Avesta BK-Smedjebacken HC 8-2 (3-2, 3-0, 2-0)

Första perioden: 1-0 (2.59) Malte Råberg (Jakob Karlsson), 2-0 (3.10) Jakob Karlsson (Malte Råberg, Hampus Mattsson), 2-1 (4.20) Filip Björklund, 2-2 5/4 (9.45) Alexander Pettersson (Isac Birkeholm, Henrik Igel), 3-2 (18.16) Jakob Karlsson (Oliver Ahlberg)

Andra perioden: 4-2 (13.40) Philip Andersson ( Eelis Räihä, Tony Thelin), 5-2 (15.51) Jordan Cabellero Lindberg (Niklas Hero), 6-2 (19.48) Tony Thelin (Eelis Räihä, Jesper Gustafsson)

Tredje perioden: 7-2 (3.36) Hampus Mattsson (Jakob Karlsson, Eelis Räihä), 8-2 (7.09) Jakob Karlsson (Hampus Mattsson, Assar Ajax)

Skott: 39-31 (13-9,12-11, 14-11)

Utv: ABK: 4x2 SHC: 1x2

Domare: Andreas Eldebäck.

Publik: Ca 40 (Avestahallen)

Avesta BK: Lucas Johansson (Felix Vannfält)-Joel Hedin, Simon Nyhlén-Persson, Jakob Karlsson, Malte Råberg, Hampus Mattsson-Jesper Gustafsson, Assar Ajax, Jordan Cabellero-Lindberg, Niclas Hero, Arwid Forsman-Filip Ström, Oliver Ahlberg, Tony Thelin, Eelis Räihä, Philip Andersson-Mikko Kärjä, William Johansson, Edvin Karlsson, Albin Engström.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09
"Henke" Lantz har ordet2023-11-02 18:10
Säsongens första seger2023-10-13 23:15
Inför ABK-Vansbro AIK2022-02-12 13:30
Klar seger mot Hedemora2021-11-20 12:09
ABK matchtröjor 2021-222021-09-29 10:57