A-lag

Förlust mot Hallstahammars HK
2024-01-09 22:02
Avesta hade det tufft mot Hallstahammar. Foto Per Lindgren

Ett formstarkt Avesta BK, mot ett Hallstahammar som kom till matchen med fyra raka förluster, trodde nog de flesta bara kunde sluta på ett sätt – med Avestaseger. Men istället var det Hallstahammar som kunde gå segrande ur tisdagens match i Avestahallen med 3-6 (0-1, 1-1, 2-4).

Vi får trösta oss, med att resultaten i övrigt gick vår väg, då både Guldsmedshyttan, Fagersta och Hallsberg förlorade, vilket betyder att ABK fortfarande innehar den sista playoffplatsen.

Laget

ABK kom med ett par förändringar sedan matchen mot Smedjebacken. I målet fick Felix Vannfält chansen. Alla tre första femmor var intakta. I den fjärde femman, gick Niclas Rintamäki in, när Albin Engström fick stå åt sidan.

Målvakter: Felix Vannfält (Lucas Johansson).

Första femman: Simon Nyhlén Persson, Joel Hedin, Hampus Mattsson, Malte Råberg, Jakob Karlsson.

Andra femman: Assar Ajax, Jesper Gustafsson, Arwid Forsman, Niclas Hero, Jordan Cabellero Lindberg.

Tredje femman: Oliver Ahlberg, Filip Ström, Philip Andersson, Eelis Räihä, Tony Thelin.

Fjärde femman: Mikko Kärjä, Nicklas Rintamäki, Edvin Karlsson, William Johansson.

Första perioden

I en jämn första period var det Hallstahammar som gjorde periodens enda mål genom Jesper Hedman efter dryga 18 minuter. Efter en böljande matchöppning i ett högt tempo, tog Avesta sedan tag i spelet och var det lag som producerade flest målchanser. Både Arwid Forsman och Oliver Ahlberg hade skott på mål, men i Hallstahammars mål storspelade målvakten Lukas Hedin. När hemmalaget fick matchens första powerplay efter sju minuter, stod nämnde Hedin i vägen när Malte Råberg serverade Hampus Mattsson ett skarpt läge. Strax efter Hallstahammar blev fulltaliga var det Mikko Kärjäs tur att inte lyckas förvalta ett fritt läge. Om ABK var effektiva senast mot Smedjebacken, bjöd den första perioden på alltför många sumpade målchanser. Efterhand arbetade sig Hallstahammar in i matchen, och med Gustav Dahlstedt som ett ständigt orosmoln. Efter vi klarat av ett boxplay, såg den första period ut att sluta mållös. Men med klockan på 18.03 kunde Jesper Hedman utnyttja ett friläge, när han stänkte in pucken ensam mot Felix Vannfält.

Andra perioden

Avesta ska tacka en storspelande Vannfält i målet att perioden slutade 1-1. Efter ett Hampus Mattsson och sedan Victor Söderholm haft friläge i första minuten, så kunde Avestas poängkung Jakob Karlsson kvittera till 1-1 efter 6.45, i ett friläge, där han snyggt fintade bort målvakten. Avesta såg efter målet ut att ta koppla ett grepp på Hallsta. Men man vinner inga matcher på utvisningsbänken, och gästerna behövde bara tolv sekunder på sig i powerplay att ta ledningen på nytt 1-2 genom Jonathan Henze efter knappa nio minuter. Resten av perioden blev mer eller mindre spel mot ett mål, Avestas. Hallstahammar skapade tillräckligt med chanser att göra ytterligare ett par kassar. Bland annat hade man i ett fyrtiotal sekunder spel fem mot tre, men då storspelade Jesper Gustafsson, Mikko Kärjä och Jakob Karlsson. Även i det efterföljande spelet fem mot fyra, lyckades ABK reda ut. Bra målvaktsspel från Avesta, gjorde att vi fortfarande var med målmässigt.

Tredje perioden

Förutom ett vasst avslut utanför från Arwid Forsman var det Hallstahammar som var det lag som skapade mest chanser i början av perioden. Vi hade dock också en del lägen. Med åtta minuter spelade, blev Oliver Ahlberg frispelad av Jakob Karlsson, men avslutade utanför. Efter 7.40 utökade Hallstahammar ledningen till 1-3 genom Edvin Nyhlén. Vi gav dock inte upp, och i ett vackert powerplay, kunde Malte Råberg reducera till 2-3. Tyvärr fick vi bara glädjas i 36 sekunder, då Oscar Rogerson på egen hand åkte genom Avestas försvar och satte 2-4 (11.10). Tungt mål i det läget.  Hoppet om poäng, skulle ändå komma när Jordan Cabellero Lindberg styrde in 3-4 med dryga tre minuter kvar av perioden. Efter en timeout och utplockad målvakt, fick vi till två skott på mål, som dock målvakten Hedin hade fri sikt på. Istället kunde Hallstahammar göra 3-5 i tom kasse i sista matchminuten, som också skulle bli 3-6 innan matchen var över.

Sett till matchen i stort kom vi inte upp i upp i vårt kunnande mot ett Hallstahammar som verkade ha den hetare viljan att vinna.

Spelar-, och tränarintervjuer kommer senare under kvällen.

Matchstats:

Första perioden: 0-1 (18.03) Jesper Hedman (Tobias Hahne, Christopher-Robin Eriksson)

Andra perioden: 1-1 (6.45) Jakob Karlsson (Simon Nyhlén Persson, Joel Hedin), 1-2 5/4 (8.58) Jonathan Henze (Tobias Hahne, Christopher-Robin Ericson)

Tredje perioden: 1-3 (7.40) Edvin Nylén (Oliver Wajlström, Martin Norling), 2-3 5/4 (10.34 ) Malte Råberg (Jordan Cabellero Lindberg, Eelis Räihä), 2-4 (11.10) Oscar Rogerson (Jonathan Hemze, David Kvist), 3-4 (16.44) Jordan Cabellero Lindberg (Joel Hedin, Simon Nyhlen Persson), 3-5 (19.17) ENG Jonathan Hemze (Gustav Dahlstedt), 3-6 ( 19.43) Anton Kaskikallio (Edvin Nylén, Marttin Norling)

Utv: Avesta: 4x2 Hallsta: 2x2

Skott: 36-41 (10-12,11-18, 15-11)

Domare: Melvin Holmgren, Gävle.

Publik: Ca 110 (Avestahallen)

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09
"Henke" Lantz har ordet2023-11-02 18:10