A-lag

Matchrapport Kumla Hockey-Avesta BK
2024-01-19 23:16
Avesta skakade om Kumla i fredagens match i Ica Maxi Arena. Foto: Jonas Blomqvist.

Ett kämpastarkt Avesta BK gav suveräna serieledarna Kumla Hockey en match ända in i kaklet. Matchen i Ica Maxi Arena slutade med hemmavinst 3-2 (0-0, 3-1, 0-1).

-Jag känner att vi faller med flaggan i topp idag. Vi gör en bra match frånsett fem minuter i andra perioden, säger Avestas assisterande tränare Henrik Lantz på telefon från bussen på väg hem.

För tre hemmamål på fem minuter i den andra perioden, grundlade Kumlas vinst. ABK reducerade halvvägs in i den andra perioden till 3-1 genom Jakob Karlsson. När sedan Niclas Hero minskade Avestas underläge till ett mål, efter dryga sex minuter in i tredje som betydde 3-2, blev det en spännande match ända fram till slutsignalen.

Avesta kom till spel utan Joel Hedin (sjuk), Filip Ström (sjuk), Hampus Mattsson (arbete) och Edvin Karlsson som saknats under veckans träningar.

Matchen mellan serieettan och Avesta BK fick en lite ovanlig början, då det dröjde till åtta minuter (!) innan den första avblåsningen. Inget av lagen skapade några vassa målchanser första tio även om Kumla kom till ett par hyfsade lägen framför Felix Vannfält i Avestakassen.

-Vi håller de utanför och har tålamod och vi vet att vi får våra chanser, säger ”Henke” om lagets starka första tjugo.

Avesta lyckades förhindra Kumla att få igång sitt snabba spel och efter elva minuter kom Jordan Caballero Lindberg och Niclas Hero i en "två mot etta", men Hampus Rönning kunde bryta. Även Albin Engström hade ett hyfsat avslut när han högg på Philip Anderssons skott som Zack Lekensjö släppt retur på.

I den andra perioden ökade hemmalaget tempot direkt från start, och innan åtta minuter var spelade hade Kumla gått fram till en 3-0 ledning. Ett stirrigt Avesta blev passiva, och hade svårt att få någon fason på sitt spel, samtidigt som Kumla visade effektivitet. Något som Lantz vill berömma hemmalaget för.

-Vi faller ifrån och det straffar sig mot sådana här duktiga lag.

Efter 9.19 kunde Jakob Karlsson reducera till 3-1, när han från en sarghörnet (!) skickade in pucken framför mål, och via Lekensjös knäveck letade sig pucken i mål. Kort därefter hade sedan Jordan Cabellero Lindberg ett avslut i målramen. Felix Vannfält som inte kunde gjort mycket åt baklängesmålen, stod sedan för en straffräddning när han ställdes mot Liam Hjortzberg.

Kumla hade sista åtta minuterna av perioden två powerplay, där vi stod upp på ett bra sätt mot hemmalaget. Faktum är att den kanske bästa målchansen fick Jakob Karlsson i ett relativt fritt läge.

-Efter utvisningarna tycker jag vi började spela ordentligt igen, och då blir det bättre, säger "Henke".

Den tredje perioden började med att inget av laget tog något riktigt grepp av matchen. Efter 6.32 höll sig Niclas Hero framme framför Kumlas keeper, och kunde stöta in Caballero Lindbergs pass. Målet gav BK energi, och Jakob Karlsson hade sedan halvöppet mål, men fick ingen träff på pucken. Även Tony Thelin hade ett avslut i ribban. Spelet böljade fram och tillbaks och Kumlas Robin Karlsson hade ett friläge, men avslutade utanför. Ett allt bättre Avesta tog för sig allt mer, och ett pressat hemmalag "tvingades" ta en timeout. Efter det fick vi svårare att skapa några kvitteringslägen. Samspelet mellan Philip Andersson och Jakob Karlsson fem minuter kvar, var den sista chansen till en utjämning. Kumla kunde relativt enkelt hålla undan resten av perioden, och vi fick aldrig tillfälle plocka ut Vannfält och spela med en extra spelare.

-De gjorde det bra och höll oss utanför, säger Henrik Lantz, som ändå var nöjd över lagets prestation:

-Det är inte många som varit så här nära att lugga Kumla på poäng. Vi gör en bra match och grabbarna kan bara de vill.

I tabellen passerades vi av Fagersta, som vann med 4-1 mot Guldsmedshyttan. Vi ligger dock fortfarande på rätt sida playoffstrecket, på fjärde plats.

Nu är det bara att ladda om batterierna. På tisdag väntar hemmamatch mot Hallsberg. Vi ses då.

Kumla Hockey-Avesta BK 3-2 (0-0, 3-1, 0-1)

Andra perioden: 1-0 (2.57) Anton Weiler, 2-0 (6.47) Casper Moberg (Noah Julin, Anton Weiler), 3-0 (7.51) Anton Widmark (Stefan Emmesjö, Jacob Ericsson-Jerlström), 3-1 (9.19) Jakob Karlsson (Malte Råberg).

Tredje perioden: 2-1 (6.32) Niclas Hero (Jordan Caballero Lindberg, Jakob Karlsson)

Skott: 44-32 (13-14, 14-11, 17-7)

Utv: Kumla: - ABK: 2x2.

Domare: Hampus Söder, Lindesberg

Publik: 101 (Ica Maxi Arena).

Avesta BK i ICA Maxi Arena: Felix Vannfält (Lucas Johansson)-Simon Nyhlén Persson, Mikko Kärjä, Jakob Karlsson, Malte Råberg, Nicklas Rintamäki-Jesper Gustafsson, Assar Ajax, Jordan Caballero-Lindberg, Niclas Hero, Arwid Forsman-Hampus Wiklund, Oliver Ahlberg, Albin Engström, Eelis Räihä, Philip Andersson-William Johansson, Tony Thelin.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09
"Henke" Lantz har ordet2023-11-02 18:10
Säsongens första seger2023-10-13 23:15
Inför ABK-Vansbro AIK2022-02-12 13:30
Klar seger mot Hedemora2021-11-20 12:09
ABK matchtröjor 2021-222021-09-29 10:57