A-lag

Viktigt seger i playoff racet efter 6-2 mot IFK Hallsberg
2024-01-23 22:57
Viktor Lyckman (#24) stod för en fin insats i sin första A lags match för säsongen. Foto: Per Lindgren.

Utan att behöva spela på topp, blev det en komfortabel trepoängare för Avesta BK, när Hallsberg under tisdagskvällen slogs tillbaka med 6-2 (2-1, 3-1, 1-0). Segerrycket kom i andra perioden när vi på mindre än fyra minuter gjorde tre mål, och gick fram till en 5-1 ledning. Resultatet betyder att vi befäste den fjärde platsen, och utökade avståndet till Guldsmedshyttan till fyra poäng, med fem omgångar kvar av grundserien.

I hemmalaget gjorde Viktor Lyckman A-lagsdebut för säsongen. 17-åringen som till vardags dubblerar med spel i J18 och J20, fick massor av speltid, och stod för en klart godkänd match, även om han säger det var pirrigt, efter det att han igår efter A-lagsträningen fick reda på att han skulle lira.

-Det var jättenervöst. Jag hade höga toppar och djupa dalar, men det var kul, säger han.

Avesta kom med några förändringar i laguppställningen, jämfört med senast mot Kumla. Förutom Viktor Lyckmans debut, fick Lucas Johansson förtroendet mellan stolparna. Tillbaka var Hampus Mattsson, Edvin Karlsson och Joel Hedin. Saknades gjorde William Johansson, Filip Ström och Assar Ajax.

-Vi sa att vi inte skulle gå ner i deras tempo. Vi drar ifrån i andra perioden, och det är det som stänger matchen, säger Lyckman.

I den första perioden som slutade 2-1, rivstartade Avesta när Jakob Karlsson redan efter 8 (!) sekunder åkte sig förbi Hallsbergförsvaret, och pricksköt pucken i det bortre krysset, fram till 1-0. Hallsberg replikerade tre minuter senare, när Emil Ullberg i en spelvändning kvitterade till 1-1. Det var Hallsberg som skapade mest lägen, och sköt flitigt på Johansson i ABK kassen, som storspelade. När bortalaget fick ett powerplay efter sex minuter, spelade Avestas keeper lugnt och tog det han skulle framför ett bra försvarande hemmalag. Efter dryga halva perioden var det Avestas tur i numerärt överläge, där Jakob Karlsson var närmast utdelning två gånger om. Efterhand började pendeln falla över till BK:s fördel, och efter 13.40 kunde Malte Råberg med en backhand sätta Avesta i ledningen igen, fram till 2-1.

-Jag hade pucken vid sargen och ”Jagge” åkte ner längs sargen, och jag skickar den till han, och han slår in en passning i mitten, jag tar emot och avslutar så snabbt som möjligt.

Vad tycker du fäller avgörandet idag?

-Jag tycker vi tar tillvara på våra chanser. Vi är på rätt ställe, och krigar in målen. Vi spelar smart runt målet i anfallzon, säger Malte Råberg som går från klarhet till klarhet och spelar med stor pondus.

Periodens andra boxplay för Avesta, klarade vi av på ett bra sätt. Viktor Lyckman fick döda några sekunder i penalty killing, som med sin fysisk gjorde en hel del nytta, och visade att han klarar av division 2 hockey utan några problem.

-Jag hängde bra med i tempot, och det är bara att följa med.

Oavgjort efter första tjugo hade kanske mer speglat matchbilden, då Hallsberg stundtals var det bättre laget i perioden..

I den andra perioden tog Avesta över målmässigt, och vann perioden med 3-1. Första åtta minuterna bjöd på böljande spel, där lagen växlade målchanser. Efter det att både Malte Råberg och Jakob Karlsson haft frilägen, var det det tredje länken i första femman, Hampus Mattsson som efter 8.52 med ett handledskott gjorde 3-1 från nära håll. En och en halv minut senare visade ABK upp ett lika vackert som effektivt powerplay, när Nicklas Rintamäki via stolpen tryckte in 4-1 efter tio minuter. Av bara farten gjorde Hampus Mattsson sitt andra mål, när han fick utrymme - 5-1 och Avesta hade kopplat ett grepp som man inte skulle släppa. Innan perioden var över reducerade Hallsberg till 5-2.

Trots tre mål i perioden var Malte Råberg inte helt tillfreds med perioden, och menade att den tredje var bättre.

-Vi skulle spelat enklare och mer rejält. Vårt boxplay var bra, vi jobbade som en enhet och alla låg och pressade. I tredje tar vi ansvar för pucken, spelar långa pass, som gör att det blir svårt för Hallsberg, de måste röra på sig mycket medans vi höjer tempot med passningarna, och då skapar vi och tröttar ut de samtidigt.

Den assisterande tränaren Henrik Lantz, höll med om att allt inte var bra i perioden, trots man vann den ganska klart.

-Vi fick långa anfall, och hade bra rörelse. Skotten talar sitt tydliga språk. Men vi har för bråttom från egen zon, och gör inte jobbet klart. Gör man jobbet klart där, blir det mycket enklare framåt.

Avesta gick i den tredje perioden i första hand för att försvara sin ledning. När vi redde ut vårt tredje boxplay efter fem minuter, kunde vi sedan på ett bra sätt spela på resultatet.

För Viktor Lyckman som fick spela back med bland annat Jesper Gustafsson och Joel Hedin, blev det också i tredje något byte bakom Avesta stjärntrio Malte Råberg, Jakob Karlsson och Hampus Mattsson.

-Det var kul att spela med första femman. Det är inte så svårt, de rör sig bra, man behöver titta upp en snabb sekund så vet man var man har de, säger Viktor som när man spelar med juniorlaget oftast agerar forward.

-Det är roligare i offensiven, men i en A-lagsmatch är jag bättre i defensiven, säger han.

ABK bossen Henrik Lantz, var inte sen att berömma Lyckmans A lags debut:

-Han tog för sig, och är en smart spelare.

Halvvägs in i perioden fastställde Oliver Ahlberg slutresultatet 6-2 med sitt andra mål för säsongen.

Henrik Lantz, var så klart nöjd efter matchen, även om han menade det fanns en del i övrigt att önska.

-Jag är nöjd med tre poäng. Vi åkte runt och tittade, och trodde det skulle funka rulla runt. Vi hade kunnat gjort det enklare, och vara mer påkopplade. Men jag var aldrig orolig under matchen.

Malte Råberg som noterades för tre poäng (1+2) summerar betydelsen av vinsten och vad som väntar på lördag.

-Segern var jätteviktig, verkligen. Det är en jättetight serie, så vi försöker ta till vara på alla matcher i 60 minuter i alla perioder. Vi kan bara fokusera på det vi kan påverka. Vi ska göra allt vi kan för att ladda om och vila, och få energi att köra "all in" mot Fagersta, det är stor rivalitet mot de, och det kommer nog att bli mycket hetta.

Avesta BK-IFK Hallsberg 6-2 (2-1, 3-1, 1-0)

Första perioden: 0-1 (0.08) Jakob Karlsson (Hampus Mattsson, Simon Nyhlén Persson), 1-1 (3.09) Emil Ullberg (Lucas Salo, Robin Murray), 2-1 (13.40) Malte Råberg (Jakob Karlsson, Oliver Ahlberg)

Andra perioden: 3-1 (8.52) Hampus Mattsson (Jakob Karlsson, Malte Råberg), 4-1 5/4 (10.15) Nicklas Rintamäki (Jakob Karlsson, Simon Nyhlén-Persson), 5-1 (12.31) Hampus Mattsson (Malte Råberg, Jakob Karlsson), 5-2 (18.54) Oscar Lindell (Robin Murray, Emil Ullberg)

Tredje perioden: 6-2 (10.01) Oliver Ahlberg (Hampus Mattson, Mikko Kärjä)

Skott: 42-41(13-22, 22-10, 7-9)

Utv: ABK: 3x2 Hallsberg: 3x2

Domare: Robin Ranje, Gävle.

Publik: 112 (Avestahallen).

ABK: Lucas Johansson (Felix Vannfält)-Simon Nylén Persson, Joel Hedin-Hampus Mattsson, Malte Råberg, Jakob Karlsson-Viktor Lyckman, Jesper Gustafsson, Arwid Forsman, Niclas Hero, Jordan Cabellero Lindberg-Mikko Kärjä, Oliver Ahlberg, Philip Andersson, Eelis Räihä, Tony Thelin-Albin Engström, Nicklas Rintamäki, Edvin Karlsson.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09
"Henke" Lantz har ordet2023-11-02 18:10
Säsongens första seger2023-10-13 23:15
Inför ABK-Vansbro AIK2022-02-12 13:30
Klar seger mot Hedemora2021-11-20 12:09
ABK matchtröjor 2021-222021-09-29 10:57