Hockey på riktigt
A-lag

Förlust i toppmötet mot IFK Arboga
2024-02-02 22:32
Tony Thelin hade flera målchanser men fick nöja sig med ett mål. Foto: Per Lindgren

Ett ineffektivt Avesta BK förlorade hemma mot IFK Arboga med 3-6 (1-2, 1-3, 1-1) men behåller tredjeplatsen i tabellen med tre omgångar kvar. Avestas Tony Thelin var inställd på en svår match, och tyckte man var laget som förde tillställningen.

-Jag förstod att det skulle bli tufft, för det är ett bra motstånd.

Det som skulle fälla avgörandet var slutet av andra perioden då Arboga gick från 2-2 till 2-5.

-Jag tycker vi är det spelande laget större delen av matchen. Det är surt, men det är bara bryta ihop och komma igen, säger Thelin.

Den första perioden tillhörde Avesta BK både chans- och spelmässigt. Det var dock IFK Arboga som visade bästa effektiviteten och kunde gå till periodvila med en 1-2-ledning.

Bortalaget tog ledningen med 0-1 redan efter 28 sekunder. Avesta skakade dock av sig kallduschen och visade rätt inställning. Med bra fart i spelet skapades flera målchanser framför Charlie Ohlsson i Arbogakassen. Arvid Forsman och Philip Andersson var nära utdelning, innan Tony Thelin efter sju minuter rättvist med lite flyt kunde utjämna till 1-1.

-Tanken var att lägga den (pucken) på mål för att få ett byte, men den studsade in, säger Tony som gjort mål två matcher i rad.

Efter målet hade ABK bud på flera mål, men saknade rätta udden.

-Jag tycker vi har bra driv efter kvitteringen.

Avesta jagade ett ledningsmål och både Hampus Mattsson och Tony Thelin hade frilägen men utan lyckas få in pucken.

-Jag hade väl ett X antal chanser som skulle vara mål, men de hade en duktig målvakt, säger Thelin självkritiskt.

I stället kunde Arbogas Anton Wickman skicka in 1-2 dryga minuten innan första periodvilan.

Matchbilden i andra akten påminde  inledningsvis mycket om första perioden, där hemmalaget vid flertalet tillfällen kom till rena frilägen. Tyvärr misslyckades både Hampus Mattsson och Nicklas Rintamäki att förvalta sina hundraprocentiga möjligheter. För att rubba IFK Arboga måste man sätta sina chanser. ”BK” skulle ändå få in 2-2 i mittronden, sedan Malte Råberg i spel fem mot tre, med sitt nionde mål för säsongen överlistat Ohlsson. Matchen stod och vägde innan gästerna kunde göra ett avgörande ryck med tre raka mål fram till 2-5 innan andra perioden var över.

-Vi faller ihop och är för klena framför egen kasse, säger Tony Thelin.

I början av tredje perioden reducerade Jordan Caballero-Lindberg till 3-5, och förhoppningar fanns om att ABK skulle komma ifatt.

-Vi försökte vara positiva inför tredje för vi har vänt tremålsunderläge tidigare, så det var bara fortsätta att köra på, säger Tony och fortsätter:

- Det kändes bra när vi får 3-5, synd de får in en direkt efter.

Arbogas 3-6-mål kom förödande, vilket ABK inte orkade resa sig från.

Även om hemmalaget fortsatte skapa chanser fram till slutsignalen slutade det med en hedersam förlust.

Med tre omgångar kvar ligger Avesta kvar på tredjeplatsen.

-Varenda match är så viktig just nu om vi ska vara med och kriga om topp fyra. Det finns inget annat än ta tre poäng i varenda match framöver. Så enkelt är det. Vi får snacka ihop oss och göra en bra träningsvecka inför fredag. Vi får börja med tre poäng mot Smedjebacken och ta det därifrån.

Avesta BK-IFK Arboga 3-6 (1-2, 1-3, 1-1)

Första perioden: 0-1 (0.28) Anton Wickman (Oscar Onsmar, Anton Ekström), 1-1( 7.07) Tony Thelin (Joel Hedin, Filip Ström), 1-2 (18.62) Marcus Viitanen (David Berg, Lins Ageborg)

Andra perioden: 2-2 (7.20) Malte Råberg (Jakoob Karlsson, Hampus Mattsson), spel fem mot tre, 2-3 (14.15) Anton Wickman (Anton Ekström, Rickard Sundlöv), 2-4 (16.4), Max Orrsten (Anton Wickman, Marcus Viitanen), spel fem mot fyra, 2-5 (17.37) Rickard Sundlöv (Oscar Onsmar, Anton Wickman)

Tredje perioden: 3-5 (1.22) Jordan Cabellero Lindberg, 3-6 (7.12) Oscar Onsmar (Rickard Sundlöv, Gabriel Pettersson Askling)

Utv: ABK: 3x2 Arboga: 5x2

Skott: 37-46 (12-12, 12-19, 13-15)

Domare: Kent Westergren

Publik: Ca 80 (Avestahallen)