A-lag

Seger mot Hallstahammar - men playoffplatsen ännu inte klar
2024-02-13 21:41
Avesta BK gjorde en solid match mot Hallstahammar efter vunnit med 6-1. Foto: Olov Lindgren.

[HALLSTAHAMMAR] Tisdagens bortamatch mot Hallstahammar slutade med en solklar 6-1 vinst i Swetex Arena. Playoffplatsen kunde blivit klar ikväll, men de övriga resultaten gick inte vår väg då både Hallsberg och Fagersta vann, mot Arboga respektive Kumla. Det betyder att vi sannolikt behöver vinna fredagens hemmamatch mot Guldsmedshyttan för att knipa en topp fyra plats.

I den första perioden, som slutade 0-2, var det Avesta som fick en perfekt start. Efter dryga två minuter fick Hampus Mattsson ett skottläge i slottet, och satte pucken i nät utan chans för Rasmus Helmrich i hemmakassen. ABK hade hyfsad kontroll på spelet, även om det emellanåt var ett okonstruktiv spel från båda sidorna. Hallsta som inte hade mer än äran att spela för, hade en del giftiga kontringar. Jesper Hedman hade öppet mål, och Edvin Nylén ett par avslut som Felix Vannfält kunde avstyra. Efter dryga tolv minuter fick ABK ett powerplay. Jakob Karlsson hade två avslut, och Niclas Hero hade också en chans från nära håll. Med fem minuter kvar av perioden, utökade Jakob Karlsson på ledningen till 0-2, när han pricksköt pucken från den vänstra tekningscirkeln.

Avesta hade också det mesta och bästa av spelet i andra perioden. Men vi fick nöja oss med ett mål, genom Simon Nyhlén Persson som gjorde 0-3 efter halva perioden. Spelkvaliteten var inte den bästa inledningsvis från vår sida. Hemmalaget gav BK bra motstånd, och Jonathan Henze satte Felix Vannfält på prov efter dryga fem minuter. ABK målisen som spelade bra, då vi släppte fram Hallstahammar till en del chanser i början av perioden. Efter det att hemmalagets Edvin Nylén inte lyckas få bort pucken framför eget mål, kunde Simon Nylén Persson nypa till direkt, och vi hade utökat till 0-3. Andra halvan av perioden, var det Avesta som hade bud på fler mål. Både Tony Thelin hade ett par lägen och Niclas Hero prickade stolpen.

I tredje perioden hade Avesta full kontroll på händelserna och gick tidigt fram till 0-5. Båda gångerna var det Jakob Karlsson som hittade nätet. 0-4 kom efter han vänt runt och skickat in pucken bakom Helmrich, och 0-5 på ett distinkt skott. Hemmalaget såg uppgivet ut ju längre perioden gick. Frågan var om Vannfält skulle hålla nollan, vilket han tyvärr inte lyckades med då Gustav Dahlstedt kunde reducera till 1-5 med knappa sex minuter kvar. ABK skulle sedan få sista ordet när Malte Råberg från ingen vinkel alls kunde göra 1-6, knappa fyra minuter kvar av matchen.

Nu väntar på fredag säsongens hittils viktigaste match när vi tar emot Guldsmedshyttan. Tre poäng där och playoff väntar. Då hoppas vi att alla hockeyintresserad tar sig till Avestahallen, och stöttar grabbarna. Det förtjänar de.

Spelar-, och tränar intervjuer kommer senare under kvällen.

Text: Per Lindgren.

Hallstahammars HK-Avesta BK 1-6 (0-2, 0-1, 1-3)

Första perioden: 0-1 (2.43) Hampus Mattsson (Oliver Ahlberg, Malte Råberg), 0-2 (15.03) Jakob Karlsson.

Andra perioden: 0-3 (9.35) Simon Nyhlén Persson.

Tredje perioden: 0-4 (4.11) Jakob Karlsson (Filip Ström, Hampus Mattsson), 0-5 (7.03) Jakob Karlsson (Malte Råberg), 1-5 4/5 (14.34) Gustav Dahlstedt (Tobias Hahne, Linus Söderlund), 1-6 (16.11) Malte Råberg (Jakob Karlsson)

Utv: HHK: 5x2. ABK: 4x2.

Skott: 20-47 (9-16, 6-17, 5-14)

Domare: Felix Brask

Publik: Ca 75 (Svetex Arena)