A-lag

Knapp förlust mot Orsa IK
2024-02-21 22:16
Backklippan Joel Hedin gjorde ett uppoffrande jobb då han täckte skott och dödade tid i boxplay. Foto: Per Lindgren

251 åskådade hade kommit till Avestahallen och den första play off matchen till kvalserien för HockeyEttan. Tyvärr fick de flesta vandra hemåt besvikna sedan gästande Orsa IK vunnit med 2-4 (0-2, 1-1, 1-1).

-Vi är det bättre laget, det här är en match vi ska vinna, säger assisterande ABK-tränaren Henrik Lantz i sin analys kort efter slutsignalen.

Trots Avesta var det bättre laget i första perioden låg vi under med 0-2. Jakob Karlsson reducerade sedan till 1-2 i början av andra innan Orsa på nytt skaffade sig ett tvåmålsövgerläge inför tredje. Slutskedet av tredje perioden blev spännande sedan Simon Nyhlén-Persson reducerat till 2-3 efter 16.57 efter vi plockat målvakten i samband med en Orsa utvisning. Men närmare kom inte ABK utan i slutsekunderna kunde Orsa öka på till 2-4 som blev slutresultatet.

Resultatet betyder att Avesta är tvingade att vinna nästa match på lördag, för att ta det till en tredje och direkt avgörande match på söndag.

-Vi har alla möjligheter att vända det här, säger backen och kaptenen Joel Hedin.

Vad är det som saknas för att ni ska vinna?

-Vi måste vara hårdare runt de båda målen. Vi är för veka framför egen kasse, det blir returer och vi är inte där.

Skillnaden ikväll mellan lagen var att Orsa bättre tog tillvara på sina chanser. Spelmässigt var ABK minst lika bra som motståndarna

-I andra ändan så skapar de som vi inte gör, menade Hedin som inte tyckte det var så stor skillnad att spela play off mot en vanlig seriematch.

-Man försöker tänka på det bara är hockey, även om det är mer på spel.

Trots förlusten är han nöjd över hur man genomförde matchen, och att han tror det kan vara en fördel alla nu fått känna på hur det är spela dessa typ av matcher.

-Vi gör en jävligt bra match. Nu har alla en match i västen och vet vad som krävs på lördag.

Avesta BK hade gjort två förändringar jämfört med senaste matchen mot Guldsmedshyttan. Felix Vannfält fick förtroendet i kassen, medans Albin Engström var uppsatt som extra forward.

Avesta dominerade som sagt var stora delar av första perioden, men det var Orsa som gjorde målen. Hemmalaget tog direkt hand om taktpinnen i offensiv zon första två, tre minuter och backen Simon Nyhlén-Persson  hade ett skott i utsidan av stolpen efter knappa minuten och Arwid Forsman en backhand över från nära håll.

-Det var ett taggat gäng direkt från start, säger Lantz som menade det inte fanns någon anspänning före nersläpp.

I stället för Avesta mål i upptakten av matchen var det Orsa som skulle göra matchens första mål när Alexander Hård Af Segerstad satte 0-1 efter knappa fem minuter.

Avesta fortsatte vara det spelförande laget efter baklängesmålet mot ett Orsa som mest fick försvara sig. Hemmalaget vann ofta puckarna i mittzon och kunde etablera spel i anfallszonen. Det som saknades var trafik framför Jakob Bälter som oftast hade fri sikt. Tony Thelin, som visat målform på sistone, fick fri yta till vänster om Bälter men fick inte till avslutet. Gästerna hade svårt få till några längre anfall i första perioden, det var ändå nära utdelning när Emil Mattsson bjöds på ett fint läge efter slarv av hemmaspelarna. Orsa skulle dubblera sin ledning till 0-2 när Oskar Olsson från egen zon lyfte pucken till Liam Almlund Ek som snyggt tog emot pucken och tog sig genom Avestaförsvaret och skickade in pucken bakom Vannfält.

-Vi är lite för snälla framför målen, säger Henrik Lantz som saknade lite mer fighting och fysik hos sina mannar.

Spelet var mer böljande i andra perioden. Avesta fick kontakt målmässigt i matchen när Jakob Karlsson efter dryga sju minuter reducerade till 1-2 i spel fem mot fyra. Ett mål som var välförtjänt sett till vad som skapats tidigare i matchen. Glädjen blev dock kortvarig då Orsa kunde ta tillbaka sitt tvåmåls överläge till 1-3 i spel fem mot fyra genom Emil Mattsson sedan Niclas Hero åkt ut för en hooking.

-Jag tycker vi ger bort minst två mål, säger Avestatränaren som hade velat sett mer tuffhet och att man skulle utmanat mer.

Hemmalaget hade fortsatt svårt att komma till de riktigt klara chanserna mot ett Orsa där backarna Oskar Johansson och Anton Högström tog bort det mesta.

I tredje perioden behövde ABK helst ett tidigt mål för att sätta riktig press på Orsa. I stället var det bortalaget som öppnade bäst och hade ett par bra chanser framför Vannfält. Avesta försökte och försökte komma in framför mål, men hamnade oftast i sarghörnen och fick spela upp på backarna som avslutade oftast där Bälter hade fri sikt.

Hemmalaget fick periodens första powerplay efter fem minuter sedan Oskar Olsson åkt ut för en tripping, där Niclas Hero kom till ett öppet läge framför Bälter, men på nytt var skärpan inte där.

Orsa fick sedan möjligheten efter tio minuter att spela fem mot tre i 31 sekunder men då svarade Hedin, Jakob Karlsson och Nyhlén-Persson för ett bra boxplay.

Avesta krigade och slet för att få till en reducering. Men det blev lite för mycket soloattacker i stället för att komma i samlade anfall.

Klockan gick väldigt fort på slutet utan att Avesta kom till några chanser. Med knappa fem minuter kvar av tredje perioden skulle vi få möjligheten spela med två spelare mer sedan Oskar Olsson åkt ut för en boarding och vi plockat Vannfält ur kassen. Utdelningen skulle också komma när Simon Nyhlén-Persson reducerade till 2-3 efter 16.57. Tyvärr drog Avesta på sig en utvisning i slutet och då kunde Orsa stänga butiken med ett fjärde mål fram till slutresultatet 2-4.

Joel Hedin hade inte så stor koll på Orsa innan och därför inga förväntningar på matchbilden. Dock är han övertygad om man kan vända på matchserien.

-Om vi spelar vårt spel så är vi det puck förande laget och det är vi idag. Jag tycker vi är det bättre laget, de chippar mycket ut.

Nu kommer laget vara lediga på torsdag innan man kommer träna på fredag.

Henrik Lantz är optimistisk inför match 2 på lördag, vilken Avesta måste vinna för att säsongen inte ska ta slut.

-Vi är hoppfulla inför returen. Vi äger stora delar av matchen idag, och jag tror det blir samma typ av match då.

Text: Olov Lindgren

Avesta BK-Orsa IK 2-4 (0-2, 1-1, 1-1)

Första perioden: 0-1 (4.41) Alexander Hård Af Segerstad (Mattias Mårten), 0-2 (16.15) Liam Almlund Ek (Oskar Olsson, Anton Högström).

Andra perioden: 1-2 5/4 (7.27) Jakob Karlsson (Philip Andersson, Simon Nyhlén-Persson), 1-3 5/4 (11.39) Emil Mattsson (Alexander Hård Af Segerstad, Oskar Johansson).

Tredje perioden: 2-3 5/4 (16.57) Simon Nyhlén-Persson (Philip Andersson, Jakob Karlsson), 2-4 5/4 (19.53) Mattias Mårten (Samuel Hansen)

Skott: 30-37 (12-12, 12-11, 6-14)

Utv, Avesta: Philip Andersson 2+2, Jakob Karlsson 2+2, Niclas Hero 2, Assar Ajax 2. Orsa: Oskar Olsson 2+2, Liam Almlund Ek 2, Dag Sjöberg 2, lagstraff 2.

Domare: Andreas Eldebäck. Linjemän: Filip Persson, Daniel Wennerberg.

Publik: 251 (Avestahallen)

AVESTA BK

Målvakter: Felix Vannfält (Lucas Johansson)

Förstafemman: Joel Hedin, Simon Nylén-Persson, Jakob Karlsson, Malte Råberg, Hampus Mattsson.

Andrafemman: Jesper Gustafsson, Assar Ajax, William Johansson, Niclas Hero, Arvid Forsman.

Tredjefemman: Filip Ström, Oliver Ahlberg, Tony Thelin, Edvin Karlsson, Philip Andersson.

Extra back: Mikko Kärjä.

Extra forwards: Felix Lilja, Albin Engström

ORSA IK

Målvakter: Jakob Bälter (Sebastian Stridbeck)

Förstafemman: Oskar Johansson, Anton Högström, Liam Almlund Ek, Samuel Hansen, Oskar Olsson.

Andrafemman: Dag Sjöberg, Jimmy Käck, Arvid Lind, Emil Svensson, Emil Mattsson.

Tredjefemman: Erik Lundgård, Hugo Dengg, Mattias Mårten, Emil Hagman, Alexander Hård Af Segerstad.

Extra back: Axel Byström

Extra forward: Elias Nordgren

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09
"Henke" Lantz har ordet2023-11-02 18:10
Säsongens första seger2023-10-13 23:15
Inför ABK-Vansbro AIK2022-02-12 13:30