A-lag

Uddamålsförlust mot Orsa - säsongen är över
2024-02-24 19:43

Säsongen är över för Avesta BK sedan laget förlorat den andra play off matchen mot Orsa IK. Hemmalaget kunde dra det längsta strået i Liljedal Arena och vinna med 4-3 (0-1, 3-1, 1-1). Matchen stod och vägde i tredje perioden sedan Avesta kvitterat till 3-3.

Men med fem minuter kvar av perioden kunde Orsa göra 4-3 i spel fem mot fyra. Det var för övrigt OIK:s tredje mål i powerplay. Avesta tog sedan ut målvakten med tre minuter kvar men utan komma till någon hundraprocentig målchans.

-Nu känns det bara tomt, säger Avestas Malte Råberg en kort stund efter slutsignalen.

Avesta BK hade kniven på strupen inför andra playoff-mötet mot Orsa IK. Efter förlusten i onsdags var seger ett måste för att laget inte skulle få gå på semester.

Nu gjorde hemmalaget en klart bättre insats än i onsdags och segern var inte mycket att säga om, även om Avesta gjorde ett ärligt försök fram till sista sekunden.

-Alla gjorde sitt bästa, säger Råberg som ändå var nöjd över arbetsinsatsen även om man inte kom upp till sin fulla nivå.

Med lite distans till matchen kan nog alla vara nöjda över säsongen i stort.

-Jag är jättestolt över laget och vi har vänt till en uppåtgående trend. Vi gjorde det bra i onsdags också, säger Råberg som klivit fram som en av de bärande spelarna i sin första säsong i A-laget.

-Jag har gjort mitt bästa. Det har varit roligt på träningar och matcher. Det har varit en jätterolig säsong.

Avestas tränare Stefan Lundqvist var nöjd över hur man genomförde säsongen där målsättningen var att gå till playoff.

-Killarna har haft en bra utveckling, och kommit mer och mer under säsongen. Vi har fått spelet att stämma och då har också poängen kommit. Jag tycker vi har gjort våra bästa matcher i slutet av grundserien och förra matchen mot Orsa, säger Lundqvist.

Hemmalaget Orsa IK hade det mesta av spelet i första perioden, men Lucas Johansson spelade lugnt och säkert och tog hand om Orsas skott.

Avesta fick bästa tänkbara start på matchen när Hampus Mattsson från vänstra tekningscirkeln stänkte in 0-1 efter knappa två minuter i Jakob Bälters bortre kryss.

Orsa fick sedan matchens första powerplay sedan Jakob Karlsson åkt ut för en interferens, närmast utdelning av Liam Almlund Ek men Lucas Johansson kunde rädda.

Matchen var jämn första tio där båda lagen hade en del halvchanser. Efter sju minuter var det dags för första numerära överläget för Avesta, men några målchanser lyckades man inte skaka fram.

Hemmalaget började ta över spelet ju längre perioden gick och när Jesper Gustafsson åkte ut knappt halvvägs i perioden tilltog trycket. Men ett bra boxplay av Kärjä, Ajax och Forsman gjorde vi kunde hålla tätt.

Orsa kom närmare ett mål i slutet av perioden, men Avesta lyckades hålla hemmalaget utanför sig.

-Skönt att vi har ett resultat med oss efter första perioden, men det är Lucas som räddar oss första delen av matchen, menade Stefan Lundqvist.

Orsa fortsatte att dominera i andra perioden och kunde rättvist kvittera till 1-1 genom Alexander Hård Af Segerstad. BK hade svårt komma till några farligheter framför Orsa-kassen, men skulle ändå på nytt ta ledningen i matchen när Mikko Kärjäs skott skapade oreda framför Bälter och Jakob Karlsson fanns på rätt ställe och kunde peta in 1-2 från nära håll.

Tyvärr kom sedan två utvisningar för ABK bli kostsamma. Först åkte Tony Thelin ut för en slashing och då kunde Oskar Johansson skicka in 2-2 från slottet. När sedan backen Assar Ajax fick sätta sig på utvisningsbänken, också för en slashing, fick Johansson göra ett identiskt mål fram till hemmaledning 3-2. Orsa ledningen var rättvis mot ett Avesta som inte orkade hitta något motmedel mot Orsas spel med en man mer.

-De är effektiva och gör tre mål i powerplay, då är det svårt att vinna, menar Malte Råberg och fortsätter sin analys:

-De är hetare i duellerna, och det känns som de får energi och momentum efter deras mål.

Stefan Lundqvist tyckte att Orsa hade kolla på händelserna i de två första perioderna.

-De styr spelet och manövrerade ut oss. Det är stressat och vi slarvar för mycket.

Avesta fick bästa tänkbara start på tredje perioden när backen Simon Nyhlén-Persson, assisterad av Jakob Karlsson, med ett direktskott från blå tryckte in kvitteringen till 3-3 efter 2.43.

-Vi sa att vi måste hitta en ”game-changer” inför tredje, säger Lundqvist som fick se ABK ta över matchen.

-Vi skulle bli mer desperata, samtidigt som vi skulle chansa lite. Vi fick större självförtroende efter kvitteringen och Orsa hade problem med oss.

ABK fick energi efter kvitteringsmålet och kunde flytta upp spelet i offensiv zon och skapa flera chanser. Ett mål låg i luften för Avesta som tog över spelet.

-Vi fick bra momentum och energi efter kvitteringen, säger Råberg och Stefan Lundqvist fyller i.

-Jag tycker vi ligger närmare 4-3. Men vi drar på oss för mycket utvisningar, vilket vi gjort ofta den här säsongen, och blir straffade.

Avestas femte utvisning i matchen skulle bli kostsam. När Niclas Hero efter 13.48 åkte ut för en hooking satte Liam Almlund Ek 4-3 bakom Johansson. Avesta tog sedan ut målvakten med knappa tre minuter kvar men närmare än varsitt skott från Råberg och Nyhlén-Persson mot en Bälter med fri sikt kom inte Avesta i sin kvitteringsjakt.

Orsa IK-Avesta BK 4-3 (0-1, 3-1, 1-1)

Första perioden: 0-1 (1.50) Hampus Mattsson (Oliver Ahlberg)

Andra perioden: 1-1 (7.35) Alexander Hård Af Segerstad (Arvid Lind, Dag Sjöberg), 1-2 (11.08) Jakob Karlsson (Philip Andersson), 2-2 5/4 Oskar Johansson (Oskar Olsson, Liam Almlund Ek), 3-2 5/4 (16.27) Oskar Johansson (Samuel Hansen, Oskar Olsson)

Tredje perioden: 3-3 (2.43) Simon Nyhlén-Persson (Jakob Karlsson), 4-3 (14.59) 5/4 Liam Almlund Ek (Oskar Johansson, Axel Byström)

Skott: 44-26 (20-9, 15-7, 9-10)

Utv, Orsa:  Emil Mattsson 2. Avesta: Jakob Karlsson 2, Jesper Gustavsson 2, Tony Thelin 2, Assar Ajax 2, Niclas Hero 2.

Domare: Björn Larsson. Linjemän: Jesper Lind, Billy Nilsson.

Publik: 181 (Liljedal Arena).

ORSA IK

Målvakter: Jakob Bälter (Sebastian Stridbeck)

Förstafemman: Anton Högström, Oskar Johansson, Oskar Olsson, Samuel Hansen, Liam Almlund Ek.

Andrafemman: Jimmy Käck, Dag Sjöberg, Emil Mattsson, Emil Svensson, Anton Jones.

Tredjefemman: Hugo Dengg, Erik Lundgård, Alexander Hård Af Segerstad, Emil Hagman, Mattias Mårten.

Extra back: Axel Byström.

Extra forwards: Arvid Lind, Elias Nordgren.