A-lag

A-lag. Lekstuga för Avesta mot Ludvika
2019-10-08 11:06
Efter en relativt spelmässigt jämn första period, avgjorde Avesta BK hemmamötet mot Ludvika HF i den andra perioden. En period hemmalaget vann med förkrossade 7-0. Till slut stannade segersiffrorna på 11-3 (2-2, 7-0, 2-1). Avesta har därmed fått den start man hoppats på, med maximala sex poäng efter två matcher. Många i ABK stod för bra insatser. Allra bäst var Tony Nyström Eriksson, som gjorde 6+1.

-Det är kul att det släpper lite, och att puckarna går in när man skjuter. Jag hade mycket flyt och det är jag glad över, säger Tony Nyström Eriksson som gjorde sin första seriematch, efter missat premiären mot Kvarnsveden.

På förhand var det upplagt för en jämn match, med två lag som båda vann i den första omgången. Avesta visade sig dock vara ett nummer större än Ludvika. I den första perioden höll Ludvika uppe spelet, och perioden slutade 2-2.

-Första perioden var väl så där, vi gav de mycket. Sedan fick vi in våra chanser. Jag tycker vi förtjänade segern. Vi slet hårt i andra, för det var där vi satte spiken i kistan, säger Nyström-Eriksson.

Efter det att Ludvika tagit ledningen med 0-1 (Linus Petersson), vände ABK på 25 sekunder till ledning 2-1, efter mål från Peter Ehn och Leighton Desjarlis. Den 20-årige kanadensaren är ingen tungviktare, men kompenserar det med en lätt skridskoåkning.

-Jag trodde pucken skulle gå till Neil (Vermillion), men jag plockade upp den, tog ett avslut och den gick in, säger Desjarlis.

Tillsammans med Keegan Pruden och Neil Vermillion, bildade Leighton Desjarlis den andra femmans kedja. Redan tidigare i veckan, spelade de tillsammans i J20 matchen mot Hedemora.

-Vi har kemistrin för vi har spelat tillsammans i Kanada, säger Leighton Desjarlis, och fortsätter matchanalysen:

-Det var lite svårt komma in i matchen, med ett nytt lag. Men det gick bra och vi körde ända in i kaklet, gjorde en bra match och vann med 11-3. En av de största orsakerna till att vi vinner är att Tony gör sex mål. Vi har ett bra lag, och spelade bra tillsammans, och jag tror att vi kommer att ta oss upp i tvåan till nästa säsong. Det var lite trögt i början, men sedan började vi hitta varandra och gjorde sex mål. Vi jobbade ännu hårdare i andra perioden, och fick till ett bättre passningsspel.

Ludvika som tvålade ditt Älvdalen i premiären trodde många skulle ge Avesta en fight. Men laget stod för en slät figur. Bäst var Christoffer Fredholm som med kraft och fart orsakade en del problem för ABK. Men likt övriga laget, tappade han kraft under andra halvan av matchen. Ludvika lär upp ett par snäpp, om man ska blanda sig i kampen om en topp två plats.

I den andra perioden kunde Avesta spela ut hela sitt register. Man visade upp en bättre skridskoåkning, och beslutsamhet än Ludvika. Klasskillnad var ordet. Allra bäst var Tony Nyström Eriksson som lyckades med det mesta. Fyra mål i perioden, och totalt sex mål blev det för TNE.

-Det måste varit när vi spelat på halvplan, när jag var sex, sju år gammal, som jag senast gjorde så många mål.

Kommer det hände igen tror du?

-Det får vi hoppas!

3-2 var en delikatess, när han från en tekningscirkeln lyckades få in pucken bakom Viktor Henriksson i Lightningskassen.

-Jag ville få pucken på mål, så vände jag mig om och sköt och den gick in, skönt att jag träffar målet, säger Tony Nyström Eriksson, som har högst ställda mål för laget.

-Trummar vi på som vi gör och sliter, tränar hårt och åker mycket skridskor, kommer vi ha flytet med oss hoppas jag. Jag hoppas vi orkar hålla i och kämpa för varandra. Vi ska vara i toppen, så är det bara!

I den andra perioden var det inte bara Tony Nyström Eriksson som glänste. Nicolas Ridderstam, som sett vältränad ut på försäsongen, gjorde en solid match, och fick göra säsongens första mål, när han gjorde 4-2 i den andra perioden.

-Jag fick ett pass av (Oscar) Axberg i slottet, och sedan skjuter jag på vänster sida, säger ”Nicco” som också tror på en bra säsong för egen del och för laget.

-Framtiden är ljus. Det är nog min bästa säsong som jag har framför mig. Sedan tycker jag vi ikväll gör det vi ska. Trots vi var överlägsna sa vi att vi skulle tugga på ändå och fortsätta framåt, och inte släppa på någonting.

Sedan förra säsongen har det varit stor omsättning på spelare i Avesta.

-Jag tycker de nya killarna gör det bra, och tar vara på sina chanser. Sedan är det kul att de äldre vill komma tillbaks. Peter Ehn, (Johan) Palola, och några till vill komma tillbaka, säger Tony Nyström Eriksson.

Leighton Desjarlis lyser av självförtroende efter matchen, och är optimistisk inför fortsättningen.

-Vi kommer att blir obesegrade genom hela säsongen, för vi är ett så pass bra lag!

I nästa omgång väntar bortamöte mot Vansbro AIK.

Matchens tre bästa spelare:

1. Tony Nyström Eriksson, forward, Avesta BK. 26-åringen som missade seriepremiären, var på riktigt spelhumör, och hade en sådan kväll när allt gick in. 3-2 målet var något av matchens konststycke, när han från en minimal vinkel vid ena tekningcirkeln hittade nätet. Med sex mål och ett assists, är valet lätt som matchens främste aktör.

2. Gustav Åman, back, Avesta BK. Gjorde en kanonmatch både framåt och bakåt. Gör stor nytta, och försöker alltid gör något konstruktivt med pucken.

3Leighton Desjarlis, forward, Avesta BK. Bra skridskoåkare, med fin teknik. Fick göra sitt första mål i Avesta BK tröjan, och förmodligen inte det sista.

Avesta BK-Ludvika HF Lightning 11-3 (2-2, 7-0, 2-1)
Målen: 0-1 Linus Pettersson, 1-1 Peter Ehn, 2-1 Leighton Desjarlis, 2-2 Christopher Fredholm, 3-2 Tony Nyström Eriksson, 4-2 Nicolas Ridderstam, 5-2, 6-2 Tony Nyström Eriksson, 7-2 Nicklas Herou, 8-2 Tony Nyström Eriksson, 9-2 Tony Nyström Eriksson, 10-2 Nicklas Herou, 11-2 Nicklas Herou, 11-3 Alexander Hänninen.
Skott45-29 (16-13, 17-6, 12-10)
Utv, Avesta: 7x2 . Ludvika: 7x2
Domare: Adam Lindholm.
Publik: Ca 65 (Avestahallen).