A-lag

A-Lag. Segern satt långt inne.
2019-10-16 14:47

Avesta BK fortsätter att vinna. Mot Vansbro AIK kom höstens tredje raka seger. En av matchvinnarna var 2-målsskytten Peter Ehn, som nu gjort mål i samtliga matcher, och är uppe i totalt fyra mål.

Målvakten Samuel Eriksson som med kort varsel fick förtroende i målet, och nästan spikade igen, tillhörde också en av segerlagets främsta spelare.

-Det var kul att få debutera i A-laget. Jag fick en del att göra i början, så det var inte svårt att komma in i matchen, säger 17-åringen.

Avesta som på förhand var stora favoriter, fick en tuffare match än väntat. ABK vann skotten med 60-19, men det dröjde till tredje perioden innan avgörandet kom.

-Det som är skillnaden idag, är att vi är fler än vad Vansbro är idag. Vi spelar bra sista 12 minuterna, det är det som avgör idag, säger Avestatränaren Stefan Lundqvist, när Avesta vann sista perioden med 5-1.

Den första perioden innebar ett böljande spel, med ett knappt övertag för Avesta. Vansbro spelade bra framför målvakten Niklas Hallqvist, och Avesta skapade inte alltför många vassa målchanser. I Vansbro var forwarden Rikard Fagrell ett ständigt hot.

-Jag fick en del att göra i första perioden, men det var inte så svåra skott, säger Samuel Eriksson.

Avesta var det lag som hade ett spelövertag i andra periodens början, delvis tack vare powerplay. Det som saknades var effektiviteten i avsluten. Ändå var Stefan Lundqvist inte bekymrad över de uteblivna målen.

-Jag är inte orolig att vi inte gör mål. Det jag är orolig över är arbetsinsatsen, den är för dålig. Vi gör inte jobbet tillsammans. Vi håller oss inte vad vi ska göra i själva spelet. Vi är inte ödmjuka nog när vi kliver ut när matchen startar. Det är också mitt och Jannes (Hammar) jobb att göra att de är det.

En omtalad situation var det som hände med knappa fem minuter kvar av andra perioden. Nicolas Ridderstam slag på Edvin Hellberg klubba föranledde domaren att blåsa straff. Straffen tog VAIK anfallaren själv hand om, och från läktarplats såg det ut som att hemmalaget hade tagit ledningen.

-Jag trodde att den var inne, och den slank in mellan benen, och så hörde jag att det plingde bakom i buren men det var tydligen stolpen, säger Samuel Eriksson, som i början av tredje fick se Vansbro ta ledningen med 1-0.

-Jag kunde gjort mycket på deras mål. Men det spelar mindre roll när vi vann.

Tror du att du nu får stå fler matcher?

-Ja, det hoppas jag, säger Samuel Eriksson som fick chansen vakta kassen, då tilltänkte keepern Marcus Dahlström, var krasslig.

Leighton Desjarlis som varit sjuk i veckan kom till spel, och gjorde ett mål. FOTO: Lena Hallström.

Avesta skakades inte av baklängesmålet. Snarare tvärtom. Inom loppet av sex minuter vände man till ledning 2-1 efter mål av Leighton Desjarlis och Peter Ehn.

-I tredje börjar vi åka mer skridskor, och hjälper varandra på ett helt annat sätt. Vi börjar spela vårt pressspel bättre och får fast de, säger Lundqvist.

Vansbro gjorde efter förutsättningarna en bra match, så länge man orkade.

-Om man jämför med tidigare matcher så spelar vi mycket bättre idag.Efter att Avesta kvitterade till 1-1 så rullade det på. Och de vinner matchen rättvist, säger VAIK-ordföranden Sandra Danielsson.

Avestas Zackarias Ridderstam och Anton Block in action. FOTO: Lena Hallström.

I Avesta valdes Zackarias Ridderstam som bäste ABK-spelare.

-Vi spelar dåligt i början, men sedan blir det bättre till slut. Vansbro spelade lite konstigt och de spelar inte något vanligt spel. De bara lägger ut puckarna och åker på de. De vart trötta i slutet, säger ”Zacke”, som även i premiären mot Kvarnsveden visade upp ett respektlöst spel.

Vad tycker du att du gör bra i matchen?

-Jag åker skridskor och kämpar.

I Avesta gjorde Erik Sundberg sin första match för säsongen.

-Ecke blandar och ger. Han måste få träna mer, för det är en jätteduktig spelare, säger Stefan Lundqvist.

I nästa omgång, på fredag, väntar en tidig seriefinal hemma mot Häradsbygdens Sportsällskap, som likt Avesta står på nio poäng efter tre omgångar.

Matchens 3 bästa spelare

1. Samuel Eriksson, målvakt Avesta BK. Agerade med lugn och säkerhet mellan stolparna, och var på vippen att hålla nollan. A-lagsdebut med mersmak.

2. Zackarias Ridderstam, forward, Avesta BK. Fick åter förtroende i A-laget. Visade på nytt upp sin vassa skridskoåkning, och oräddhet mot många äldre spelare.

3. Rickard Fagrell, forward, Vansbro AIK. Snabb och puckskicklig forward, som sysselsatte Avesta backar i de två första perioderna. Var tillsammans med anfallskollegan Edvin Hellberg hemmalagets bästa spelare.

Vansbro AIK-Avesta BK 1-5 (0-0, 0-0, 1-5)

Målen: 1-0 Joakim Andersson, 1-1 Leighton Desjarlis, 1-2 Peter Ehn, 1-3 Niklas Hero, 1-4 Peter Ehn, 1-5 Keegan Pruden.

UtvVAIK: 4x2, ABK 3x2.

Skott19-60 (10-15, 5-21, 4-24).