A-lag

Förlust i streckmatchen
2019-11-16 00:45
Oscar Axbergs fall mot Fredrik Gråbo symboliserar Avestas förlust mot Björbo. FOTO: Lena Hallström.

BJÖRBO. Toppmötet mellan Björbo IF och Avesta BK slutade med hemmaseger 4-1 (1-0, 0-1, 3-0). I en underhållande match, blev det hemmalagets effektivitet och målvaktsspel som kom att bli skillnaden mellan lagen.

-Det är tråkigt med ett sådant här resultat, när man trodde man skulle vinna, säger Oscar Axberg, forward i Avestas andra femma.

För efter två perioder, och ställningen 1-1, var känslan att Avesta skulle kunna få med sig en eller flera poäng. Men istället fick hemmalaget i tredje perioden några enkla mål och kunde gå fram till 3-1. Definitiva spiken i kistan kom efter drygt 13 minuter, när ABK:s målvakt Hampus Nordgren släppte in ett skott från mittzonen från Daniel Hellström, som betydde 4-1.

-Vi blev bekväma i den tredje perioden, och kommer på för långt avstånd från deras spelare, säger Avestatränaren Janne Hammar, besviket.

I en jämn första period, var det Björbo som gjorde periodens enda mål, genom Oscar Enmalm. Chansmässigt var det jämt, där Avesta sorterade bra i egen zon, och låg tätt på Björbos forwards. ABK:s bästa chans hade Neil Vermillion, som efter 14 minuter efter Oscar Axbergs framspelning, tvingade hemmamålvakten Jimmie Asker till en bra räddning.

-Det är målen som fattas idag. Jag tycker vi skötte oss bra i de två första perioderna. Det var en kul match att spela, i ett högt tempo, säger Oscar Axberg.

Avesta skulle bli straffade efter man i slutet av perioden dragit på sig två utvisningar, och efter 18.48 kunde Oscar Enmalm med ett slagskott från nära håll ge hemmalaget ledningen med 1-0.

-Det var ett viktigt mål då matchen stod och vägde, och inget lag hade tagit tag i det. Sedan håller vår målvakt (Jimmie Asker) oss kvar i matchen i andra perioden, säger Jonas Gustafsson, tränare i Björbo.

För i den andra perioden visade Avesta upp säsongens bästa spel, och kom i anfallsvåg efter anfallsvåg. Då spelade man som ett division 2 lag. Kvitteringen, 1-1, kom efter 6.54 genom Robin Andersson i powerplay. Även om Björbo hade en del chanser, var det ABK som hade ett både spel och målmässigt övertag.

-I andra perioden spelar vi som vi vill, och är då bättre än Björbo. Vi spelade bra mot deras första femma, säger Janne Hammar, som ändå inte kunde vara nöjd när matchen var över:

-Vi har ännu inte spelat bra i tre perioder.

I den tredje perioden, kunde Avesta tyvärr inte fortsätta som man spelade i den andra perioden. Hemmalaget tog över spelet, och väl lättvindigt kunde hemmalaget ta ledningen med 2-1 när Tobias Ehrling fick in pucken mellan benen på Hampus Nordgren. När sedan Nils Eriksson, som höll sitt löfte inför matchen, att göra minst ett mål, utökade till 3-1, kändes det som matchen började rinna Avesta hur händerna.

-De har lite bättre fart och ett bättre spel än oss i perioden. Och vi går ner oss lite grann. Tråkigt med sådana tråkiga mål de får, suckar Oscar Axberg.

Trots att ABK höll spelet uppe, så hade man svårare att komma till klara målchanser. Istället släcktes hoppet om poäng när hemmalaget fastställde 4-1 på ett skitmål från halva plan.

-Ett bra lag, ska ha tur ibland, säger Jonas Gustafsson, med ett leende på läpparna.

-Det var en jättebra division 3 match. Jag tycker det var jämt hela tiden, och Avesta är jätteskickliga. Det syns att de gnuggar på mer folk, och de orkade mer än oss.

I och med vinsten har Björbo nu satt sig i ett läge, där man tillsammans med Häradsbygden kommer blir svåra att tas med. BIF bossen vill ändå inte ta ut något i förskott. För trots allt återstår mer än halva serien.

-Det finns många skickliga lag i toppen av serien. Mycket kan hända och inget är avgjort. Idag tycker jag hela kollektivet gör det bra, och för en gångs skull, bjuder vi inte på någonting.

Avesta tog en timeout i slutet, i ett sista desperat försök att krypa närmare.

-Vi ville ge det en chans, för de var inte spelförande. De hade fått några enkla mål, och vi skulle gå för att komma närmare, säger Janne Hammar.

Med fyra minuter kvar prickade Gustaf Hermansson stolpen. Ganska typiskt i en match där man inte hade marginalerna med sig.

I och med förlusten passerades Avesta av Ludvika, som har bättre målskillnad. Men viktigast är att Björbo nu har sju poäng tillgodo på jagande Ludvika och ABK.

-Vi har sagt hela säsongen, att vi är i en process, säger Janne Hammar som inte ville uttala sig i klartext om lagets möjligheter att ta sig upp på en topp 2 plats.

Närmast väntar på tisdag, hemmamatch mot IFK Ore.

Matchens 3 bästa spelare:

1. Jimmie Asker, målvakt Björbo IF. Vann ”matchen i matchen” mot ABK:s Hampus Nordgren. Den 21-årige hemmamålvakten må vara kortväxt, men han växte ut till en jätte i målet.

2. Gustav Åman, back Avesta BK. Gjorde en mycket bra match över två perioder. Utnyttjade sin räckvidd, och låg tätt på Björbos forwards i egen zon.

3. Leighton Desjarlis, forward Avesta BK. Tillhörde genomgående en av bortalagets främsta anfallare. Vass på rören.

Björbo IF-Avesta BK 4-1 (1-0, 0-1, 3-0)

Målen: 1-0 Oscar Enmalm, 1-1 Robin Andersson, 2-1 Tobias Ehrling, 3-1 Lars Eriksson, Daniel Hellström

Skott: 33-33 (9-5,11-16, 13-12)

Utvisningar: BIF 5x2: ABK: 3x2

Domare: Björn Andersson

Publik: Ca 60.

Avesta BK i Björbo ishall: Hampus Nordgren (Jesper Larsson)-Johan Palola, Gustav Åman, Robin Andersson, Niklas Hero, Alex Ahlbäck-Anton Wenngren, Gustaf Hermansson, Neil Vermillion, Oscar Axberg, Emil Modig-Isak Rundblad, Samuel Bjurling, Viggo Meerits, Axel Dalén, Keegan Pruden-Nicolas Ridderstam, Leighton Desjarlis, Zackarias Ridderstam.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09