A-lag

Tvåsiffrigt mot IFK Ore
2019-11-19 22:30
Avestas Keegan Pruden tillhörde en av målskyttarna mot IFK Ore. FOTO: Lena Hallström.

AVESTA. Det var aldrig något snack om saken, när Avesta BK på tisdagskvällen mötte IFK Ore i HockeyTrean. Hemmalaget vann med 10-1 (1-0, 4-1, 5-0) och siffrorna understryker att det här var ABK:s match från början till slut. Efter förlusten senast mot Björbo, var Avesta pressade att vinna, för att inte tappa ytterligare mark på topplagen.

-Vi visste att vi måste vinna den här matchen. Vi sa att alla skulle gå raka i ryggen efter matchen. Alla skulle göra sitt, och att vi skulle spela som ett lag, säger hemmalagets Keegan Pruden, som var Avestas främsta målskytt, med sina tre mål.

I den första perioden var det hemmalaget som visade upp det bästa spelet. Chanser saknades inte, men det dröjde till den sista matchminuten innan Robin Andersson i spel fem mot fyra kunde göra ledningsmålet fram till 1-0.

-Taktiken innan match var att alla skulle jobba hårt, förklarar Keegan Pruden, som själv bidrog med både fart och energi.

Innan ABK kunde spräcka nollan, hade Robin Andersson prickat stolpen, och bränt ett friläge i spel fyra mot fem. Men det skulle alltså bli tredje gången gillt när Avestas kvicksilver från nära håll satte 1-0 pucken i nät.

Ore hade emellanåt svårt att hänga med i ABK:s högre tempo. Gästerna vaskande ändå fram några lägen, men då gjorde Hampus Nordgren det bra i Avestakassen. Avestamålvakten som revanscherade sig rejält, efter en skakig insats mot Björbo.

I den andra perioden öppnade Ore starkast, och kunde kvittera till 1-1, efter fem minuter. Inte orättvist, eftersom det var gästerna som kom ut som ett nytt lag, efter första periodpausen.

-Vi hade en liten dipp i andra, sedan rycker vi upp oss. Vi trycker på, och de blir trötta och orkar inte hänga på. Vi gör det bra andra halvan av matchen, säger Tony Nyström Eriksson, som var tillbaka efter missat ett par matcher efter skada.

Baklängesmålet skakade dock inte Avesta. Snarare tvärtom. För på två minuter, kunde ABK dra ifrån till 3-1 genom mål från Alex Ahlbäck och Keegan Pruden. Båda fullträffarna tillkom efter att man varit först på målvaktsreturer och sedan från nära håll hittat nätet. ABK tog allt mer över mot ett Ore som inte hade mycket att sätta emot. 4-1 var kanske matchens vackraste mål, när Tony Nyström Eriksson efter ”klapp klapp” spel var sist på pucken.

-Jag fick till ett bra skott, och det var ett bra pass från Alex (Albäck) säger Tony Nyström-Eriksson, som kände sig lite ringrostig efter inte spelat på nästan två veckor:

-Jag är lite klumpig idag. Jag var lite desorienterad och gjorde ingen toppmatch. Jag tycker det kändes bra. Jag får köra på, och köra lite rehab. Jag tror inte det ska vara någon fara för matchen på fredag.

Skotten 29-8 i mellanperioden, visar att Avestas dominans var märkbar. Inför den tredje perioden, var det bara frågan hur stor segersiffrorna skulle bli.

Avesta lät sig inte spela av matchen. Utan man kunde trots den stora ledningen, hålla uppe koncentration och fart i den tredje perioden. Fem mål framåt och inget bakåt, gjorde att man till slut kunde vinna med 10-1. Viktigt att vinna med mycket mål, inte minst med tanke på att det så småningom kan bli en målskillnadsaffär, mot något av topplagen.

Två av målen sista tjugo minuterna kom från Keegan Prudens klubba. Till slut blev det alltså ett hat tric, vilket inte tillhör vanligheterna för den 23-årige kanadensaren.

-Det har jag inte gjort på ett tag. Det kan nog ha varit för ett par år sedan. Men det berodde mycket tack vare att vi spelade som ett lag idag, så målen kom naturligt, det var kul, säger han.

På fredag ställs Avesta mot tuffast tänkbara motstånd när serieledande Häradsbygden väntar på bortais. HSS som vann seriefinalen mot Björbo med 8-5. Man kan spekulera hur mycket som helst om det var ett resultat som gynnade Avesta, eller inte. Tony Nyström-Eriksson, vill först och främst lägga fokus på det egna laget, och att man vinner sina matcher.

-Vi lär komma upp i vårt spel. Vi lär gå dit med en d-a bra inställning. Vi får inte ha de här dipparna, som i början av den här matchen. Sedan var det bra att Häradsbygden vann idag. Det är Björbo vi ska ta ikapp. För Häradsbygden har kvar Björbo en gång till, och det är bättre för oss. För vi lär ta Björbo, sista gången vi möter dem, siar Tony Nyström-Eriksson.

Keegan Pruden håller med om att det blir en viktig match på fredag mot Häradsbygden. Ett lag Avesta har revansch att kräva på, efter förlorat hemma med 3-4 efter förlängning.

-Jag tror vi måste fortsätta på den här vinnarmentaliteten. Fortsätta spela som ett lag och tillsammans. Det kommer bli en utmaning, men jag tycker det finns möjlighet att vi ska kunna besegra dem.

Matchens 3 bästa spelare:

1. Johan Palola, back Avesta BK. Stod som vanligt för en stabil insats. En spelare att luta sig mot.

2. Keegan Pruden, forward Avesta BK. Gjorde en bra match senast mot Björbo, och följde upp med en minst lika vass insats mot Ore, och fick målskyttet att lossna med sina tre fullträffar.

3. Emil Laggar, forward IFK Ore. Var den som som visade bäst takter i bortalaget.

Avesta BK-IFK Ore 10-1 (1-0, 4-1, 5-0)

Målen: 1-0 Robin Andersson, 1-1 Emil Laggar, 2-1 Alex Ahlbäck, 3-1 Keegan Pruden, 4-1 Tony Nyström Eriksson, 5-1 Leighton Desjarlis, 6-1 Robin Andersson, 7-1 Keegan Pruden, 8-1 Leighton Desjarlis, 9-1 Tony Nyström Eriksson, 10-1 Keegan Pruden.

Utvisningar: Avesta: 6x2 Ore: 6x2, 1x5, 1x20

Skott: 63-23 (11-5, 29-8, 23-10)

Domare: Henrik Nyberg, Avesta.

Publik: Ca 70 (Avestahallen)

ABK: Hampus Nordgren (Marcus Dahlström)-Gustav Åman, Johan Palola, Peter Ehn, Niclas Hero, Alex Ahlbäck-Gustaf Hermansson, Anton Wenngren, Tony Nyström-Eriksson, leighton Desjarlis, Robin Andersson-Isak Rundblad, Samuel Bjurling, Nicolas Ridderstam,Axel Dalén, Keegan Pruden-Viggo Meerits, Joakim Nordqvist, Edvin Karlsson, Emil Modig-Neil Vermillion

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09