A-lag

Övertidsförlust mot Ludvika HF
2019-12-07 00:43

LUDVIKA. Ludvika HF Lightning vann streckmatchen mot Avesta BK i ABB-hallen, 3-2 efter att avgjort i förlängning. Därmed bytte lagen plats med varandra i tabellen, och är på varsin sida om playoffstrecket.

-De får oss lite dit de vill. Vi gör det bra fram till 2-0, och sedan faller vi tyvärr in i deras spel, säger Avestas lagledare Jonas Blomqvist, som tycker det var en jämn tillställning över 60 minuter.

Toppmatchen mellan trean och tvåan blev precis så jämn och spännande som förväntat. Avesta var det lag som ägde den första perioden, och kunde gå till periodvila med ledning 0-1. Här kunde ABK skaffat sig ett bra utgångsläge inför de två sista perioderna. Men istället föll man tillbaka till gamla synder, med alltför uddlösa avslut. Ludvika tog sedan över spelet i andra perioden, och skaffade sig 2-2 inför den tredje perioden, som slutade mållös. Även om det kändes som Avesta hade haft ett visst spelövertag i matchen, så var oavgjort efter tre perioder, någorlunda rättvist. I overtime avgjorde sedan målfarlige Christopher Fredholm, med sitt andra mål för kvällen, fram till 3-2.

Ludvikas skyttekung som var i händelsernas centrum både strax före nedsläpp och under matchen.

-Jag friade till min flickvän (Mikaela), och det gick hur bra som helst, och hon tackade ja. Det var en tuff och jämn match, och det var riktigt kul att spela också, säger Ludvikas tvåmålsskytt.

Avesta stod för en övertygande första period, när man tog sig an seriens formstarkaste lag. Periodens enda mål gjordes av Robin Andersson, fram till 0-1 efter drygt sex minuter. Avesta åkte mer skridskor och visade upp ett bättre passningsspel än vad Ludvika mäktade med. Hemmalaget som kom till med matchen med fem raka segrar hade stundtals svårt att hänga med i tempot. Närmast nätkänning för Ludvika, var när Gert Owe Andersen, efter Avestaslarv, kom i ett bra läge, men ivägen var Marcus Dahlström som fick förtroende i målet.

-Vi gör ingen bra första period, och spelar inte som vi ska. Vi är riktigt illa ute, säger Christopher Fredholm, med all rätt.

Avesta hade bud på fler mål i slutet av perioden, genom både Peter Ehn och Nicolas Ridderstam, men Viktor Henrikssons målvaktsspel förhindrade en större ABK ledning.

-Vi gör en bra period, men vi måste lära oss sätta våra chanser, konstaterar Avestas Viggo Meerits.

Till den andra perioden, blev det en scenförändring, när Avesta straffades dubbelt efter dragit på sig utvisningar. Först skulle dock Avesta spä på sin ledning till 0-2, när nygamle Jesper Gustafsson och Keegan Pruden kom i ett två mot ett läge mot Peter Byström, och Avestas kanadensare satte pucken bakom Ludvika keepern.

-Jag tycker att vi började perioden bra. Sedan kommer vi in i deras mönster, med ”köttarhockey”, och mera gröt, säger Viggo Meerits.

Christopher Fredholm var desto mer tillfreds, över sitt lags agerande i mittperioden.

-Jag tycker vi visar hur vi kan och hur vi vill spela hockey. Vi sa att vi skulle gå ut och spela som vi tränar, och det tycker jag vi gör i andra perioden.

Ludvika visade upp ett effektivt spel i powerplay. På mindre än två minuter både reducerade och kvitterade man Avestas ledning. Först 1-2 genom Erik Hansson, och sedan efter 7.25 visade Christopher Fredholm vild målglädje, när kvitteringspucken till 2-2, hade letat sig i mål.

-Slangen (Linus Pettersson) driver pucken bakom kassen, jag smyger mig in i slottet. Det var en fin passning och det vart öppen kasse.

Avestas Zacarias Ridderstam visades ut på 5+20 minuter, efter en ”checking to the head”. Ett tveksamt domslut, menar Viggo Meerits om Zebastian Johanssons beslut.

-Jag tycker inte att det ska vara någon utvisning överhuvudtaget. De tar några billiga utvisningar, domaren tycker jag inte tar några bra utvisningar.

Plötsligt fick hemmalaget längre anfall, och satte stundtals Avesta under press, även i spel fem mot fem.

Avesta som tappade sitt vägvinnande spel från första perioden, ska tacka Marcus Dahlström för att man kunde gå in pausvilan med 2-2 på resultattavlan.

Avesta var det som skapade flest målchanser i början av den tredje perioden. Både Nicolas Ridderstam och Leighton Desjarlis hade möjligheterna att ge Avesta ledningen. Men utan resultat,

-Jag tycker vi verkligen kommer tillbaka i tredje perioden. Vi märker att vi är det bättre laget, och spelar vårt spel. Tyvärr kommer vi inte upp i nivå med vårt powerplayspel. Däremot tycker jag vi spelar riktigt bra i boxplay, säger Viggo Meerits.

När Avesta efter fem minuter fick chansen i spel fem mot tre i drygt en minut, trodde nog de flesta på utdelning. Men då visade man upp ett bedrövligt ”pp” , när man inte ens lyckades hålla fast pucken i anfallszon, så kunde hemmalaget lätt stå emot. Gästerna lyckades ändå bibehålla ett visst momentum med fullt manskap på isen och vara det spelförande laget, men utan att skapa de vassa målchanserna.

Ludvikas anfallsess Christopher Fredholm, som är uppe i 18 mål, trivdes ute på isen.

-Jag tycker det är en riktigt rolig period. Det är två riktigt bra lag. Det är alltid kul att möta lag som är jämlika. Det blir lite tjafs och bråk. Men det är bara kul, och triggar igång alla spelare också. Det är en fartfylld match.

Avesta skulle dock få slita för att hålla tätt för under periodens sista fem minuter, då man fick två utvisningar. Ludvika lyckades dock inte få in en segerpuck. Istället var det Joakim Nordqvist som fick ett gyllene läge att ge Avesta tre poäng, när han i slutminuten slumpaktigt fick ett friläge, men utan att lyckas överlista Viktor Henriksson. Istället gick matchen till förlängning, där det var Ludvika för nästan hela slanten, och därför kom inte matchavgörande 3-2 från hemmalaget, när Christopher Fredholm satte pucken otagbart bakom Marcus Dahlström, som någon överraskning.

-Vi går in och säger att satsa allt framåt. Det är det vi kommer överens om, och visar att vi kan det också, säger Ludvikas matchvinnare, som också tycker man har ett ”go” i gänget.

-Vi har börjat spela den hockey vi kan och visar. Vi börjar få en gemenskap i gruppen som är riktigt skön.

Jonas Blomqvist tyckte att man blev väldigt tillbakapressade i overtime, men ändå får vara tacksamma att man i alla fall inte reste hem helt tomhänta.

- Vi får ta med oss att vi i alla fall fick en poäng, säger Jonas Blomqvist, som trots allt var hyfsat nöjd.

Ludvikas två poäng gjorde att man gick upp på kvalplats – på Avestas bekostnad, som nu är nere på tredje plats. Omgångens vinnare blev annars Björbo, som om man vinner bortamatchen mot IFK Ore nästa vecka, klättar upp på andra plats, förbi både Ludvika och Avesta i tabellen.

För ABK väntar i nästa omgång, hemmamatch på fredag mot Kvarnsveden GoIF.

Matchens 3 bästa spelare:

1. Christopher Fredholm, forward Ludvika HF. Svårfångad och målfarlig och var isen främste utan tvekan. Dubbel glädje när hans blivande fru tackade ja före match, och att han sedan fick avgöra toppmatchen.

2. Gustav Åman, back Avesta BK. Stod, återigen, för en bra match från sin backposition.

3. Viktor Henriksson, målvakt Ludvika HF. Var en av två bra målvakter i matchen. Matchavgörande räddning, när han ställdes mot Joakim Nordqvist i slutet av tredje perioden.

Ludvika HF Lightning-Avesta BK 3-2 e. fl (0-1, 2-1, 0-0, 1-0)

Målen: Första perioden: 0-1 (6.18) Robin Andersson (Nicolas Ridderstam, Gustav Åman).

Andra perioden: 0-2 (3.10) Keegan Pruden (Axel Dalén, Jesper Gustafsson), 1-2 (5.31) Erik Hansson (Peter Byström, Emil Ströberg) spel fem mot tre, 2-2 (7.25) (Linus Pettersson, Gert-Owe Andersen) spel fem mot fyra. Overtime: 3-2 (1.19) Christopher Fredholm (Alexander Hänninen, Erik Hansson).

Utv: Ludvika: 6x2 Avesta: 5x2, 1x5, 1x20

Skott: 36-34 (12-9, 15-11, 10-9, 2-2)

Domare: Zebastian Johansson

Publik: Ca 225.

Avesta BK i ABB-hallen: Marcus Dahlström (Hampus Nordgren)-Johan Palola, Gustav Åman, Peter Ehn, Niclas Hero, Alex Ahlbäck-Gustav Hermansson, Jesper Gustafsson, Nicolas Ridderstam, Leighton Desjarlis, Robin Andersson-Anton Wenngren, Samuel Bjurling, Zacarias Ridderstam, Axel Dalén, Keegan Pruden-Isak Rundblad, Gustav Jensen, Joakim Nordkvist, Neil Vermillion, Viggo Meerits.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09