A-lag

Efterlängtad utdelning i powerplay – då krossade Avesta Älvdalen
2019-12-20 22:54
Anton Block tillhörde en av Avestas målskyttar mot Älvdalen. FOTO: Lena Hallström.

AVESTA. Avesta BK kom till matchen mot Älvdalens HK som seriens bara sjätte bästa lag i numerärt överläge. Den statistiken förbättrades väsentligt, då fem av Avestas nio mål, i 9-1 vinsten, kom med en man mer på banan.

-Vi har nött på bra med powerplay de senaste veckorna, och idag lönade det sig, säger Avestas Anton Block som gjorde sina två första mål i ABK-tröjan.

Efter den nesliga övertidsförlusten senast mot Ludvika, kom Avesta snabbt tillbaka på vinnarspåret igen. ABK hade kontroll på Älvdalen från början till slut, och hemmalaget var lika överlägsna som segersiffrorna visar.

Efter att vara spellediga i två veckor, märktes ingen ringrostighet från Avestas sida.

-Vi hade pratat om att komma ut och sätta oss i förarsätet. Vi gör det bra i första perioden, och då spelar vi jättebra. Vi faller lite tillbaka i slutet av andra, men knyter ihop det bra i tredje, summerar ABK tränaren Jan Hammar, matchen.

Avesta kom till spel utan Tony Nyström Eriksson, Leighton Desjarlis, Keegan Pruden och Neil Vermillion. De tre sistnämnda som är hemma i Kanada och firar jul. Förhoppningen är att alla tre är tillbaka när serien drar igång igen 3 januari. Chansen finns också att Tony Nyström Erikssons axel, är så pass bra att det är aktuellt för spel. Oron att dessa avbräck skulle skapa bekymmer för Avesta mot Älvdalen, skulle visa sig vara obefogad. Därav bjöd Älvdalen på alltför svagt motstånd.

-Vi har en bred trupp. Och när alla är tillbaks blir det en konkurrens om platserna. Jag ser på tillförsikt när vårsäsongen kommer igång, säger Jan Hammar.

Under det två veckor långa uppehållet har man tränat mycket på powerplayspelet. Det gav också utdelning, då man under matchens tre första powerplay, gjorde lika många mål. Gustav Åman inledde efter 4.46 när han hittade nätet bakom Erik Knuts i ÄHK kassen, fram till 1-0. Sedan var det Robin Andersson som fick se sitt skott från blå linjen resultera i 2-0. Anton Block kunde sedan göra sitt första A-lagsmål, när han utökade ledningen till 3-0.

-Jag fick ett pass av Gustav Åman, och det var bara att lägga in den, säger Salasonen som tyckte man genomförde en bra första period:

-Jag tycker vi gör en riktigt bra första period i 20 minuter.

Avesta dominerade eftertryckligt, och Älvdalen hade inte mycket att säga till om. Innan perioden var över gjorde Viggo Meerits 4-0. Avestas snabbskrinnare som var på ordentligt spelhumör, och tillhörde en av isens främsta spelare.

I den andra perioden fortsatte hemmalaget att äga matchen, och kunde gjort fler än de två man mäktade med. Lånet från Hallstahammar Philip Andersson fick mycket speltid i ”special teams”.

Tillfälligt tillbaka i Avestatröjan, utökade ”Fille” ledningen i numerärt överläge till 5-0, med ett handledsskott som ställde Älvdalenkeepern utan chans.

-Han kommer från division 2, och tillför mycket i det här laget. Så är det ju, säger Jan Hammar, om Philip Anderssons tillfälliga comeback (lånet gäller över två matcher). Sedan gör vi det jättebra både i boxplay och powerplay.

Halvvägs in i perioden, var det Nicolas Ridderstam tur att näta, när han efter Alex Ahlbäcks förarbete skickade in 6-0. Med tanke på att det kan bli målskillnad som avgör placeringarna, kan varje mål bli viktigt i slutändan. Därför kändes Älvdalens reducering i periodens slutminut till 6-1, en smula onödig.

-I andra hade vi lite dipp, men i det stora hela gör vi en helt ok andra period, säger Anton Block som tycker man på ett bra sätt gjorde som man hade sagt innan, att göra.

-Vi följer vår gameplan och gör det vi ska. Det kändes säkert hela tiden.

Avestas #19 blev något oväntad tvåmålsskytt, när hans mål efter knappa två minuter in i tredje perioden, betydde 7-1.

-Viggo (Meerits) sköt på målet, och jag störtade på kassen, och slog in returen. Idag var det kul att spela och jag tycker det gick helt okay för mig, säger han.

Sedan avrundade Gustav Åman och Anton Wenngren målskyttet.

9-1 segern betydde att Avesta är kvar på sin fjärde plats, då övriga tre topplagen, Häradsbygden, Ludvika och Björbo även vann sina matcher.

Avesta kommer nu ta några dagar julledigt innan man går på is igen på fredag den 27 december (med undantag av hemvändarmatchen på juldagen).

Nästa seriematch spelas på fredagen den 3 januari då man ställs mot Björbo, i en rysare.

-Vi har goda möjligheter ta Björbo. Det är inga problem. Om vi spelar som vi ska, så tar vi dem, säger Anton Block.

Matchens 3 bästa spelare:

1.Viggo Meerits, forward Avesta BK. Slänger sig på isen i egen zon för att få ut pucken vid ställningen 6-0, säger det mesta. 1+1 blev poängfacit.

2. Joakim Nordqvist, forward Avesta BK. Gjorde en bra match, och tillsammans med Philip Andersson var en av BK:s bästa i boxplay.

3.Gustav Åman, back Avesta BK. En spelare Avesta kan luta sig mot. Bidrar både framåt och bakåt, med ett vårdat passningsspel. Vi minns fortfarande det stenhårda direktskottet upp i nättaket, som betydde hans andra mål i matchen, och 8-1.

Avesta BK-Älvdalens HK 9-1 (4-0, 2-1, 3-0)

Första perioden: 1-0 (4.46) Gustav Åman (Alex Ahlbäck, Peter Ehn) spel fem mot fyra, 2-0 (9.46) Robin Andersson (Jesper Gustafsson, Gustaf Hermansson) spel fem mot fyra, 3-0 (18.49) Anton Block (Gustav Åman, Johan Palola) spel fem mot fyra, 4-0 (19.13) Viggo Meerits (Anton Wenngren)

Andra perioden: 5-0 (3.22) Philip Andersson (Robin Andersson) spel fem mot fyra, 6-0 (9.28) Nico Ridderstam (Alex Ahlbäck), 6-1 (19.23) Alexander Nissas (Alexander Dellsand, Daniel Eskilsson).

Tredje perioden: 7-1 (1.23) Anton Block (Viggo Meerits, Samuel Bjurling), 8-1 (14.17) Gustav Åman (Niclas Hero, Johan Palola) spel fem mot fyra, 9-1 (19.00) Anton Wenngren (Nicklas Hero).

Utvisningar: Avesta: 4x2 Älvdalen: 6x2, 1x5, 1x20.

Skott: 49-22 (18-6, 16-9, 15-7)

Domare: Alexander Brobäck

Publik: Ca 60 (Avestahallen)

Avesta BK i Avesta ishall: Hampus Nordgren (Samuel Eriksson)-Johan Palola, Gustav Åman, Peter Ehn, Niclas Hero, Alex Ahlbäck-Gustaf Hermansson, Jesper Gustafsson, Nicolas Ridderstam, Philip Andersson, Robin Andersson-Anton Wenngren, Samuel Bjurling, Anton Block, Zacarias Ridderstam, Viggo Meerits-Joakim Nordqvist, Isak Rundblad, Emil Modig

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09