Hockey på riktigt
A-lag

Hoppet lever vidare efter seger mot IFK Ore
2020-01-10 22:35
Krigaren Viggo Meerits var en av hemmalagets främsta aktörer mot IFK Ore. Foto: My Gustafsson.

AVESTA. Förutsättningarna inför matchen mot IFK Ore var att Avesta BK mer eller mindre var tvingade att vinna för att fortfarande ha chansen komma topp två.

Det blev också en arbetsseger för Avesta BK med 4-0 vilket betyder man är kvar i racet om en av de två första platserna.

-Vi behöver vinna resten, det finns inget annat, säger Avesta BK:s Viggo Meerits som var en av målskyttarna mot Ore.

Segern betyder Avesta ligger kvar på fjärdeplats med 35 poäng. Avståndet upp till tvåan Ludvika är fyra poäng och ytterligare en till serieledande Björbo. Trea ligger Häradsbygden, som ABK möter i nästa omgång, med 36 poäng som har en match mindre spelad än övriga topplag.

-Vi får hoppas de andra tappar poäng. Matchen mot Häradsbygden är en toppmatch, det är alltid tuffa matcher, säger Meerits om matcherna mot de andra topplagen.

När inte skönspelet fanns mot Ore visade Avesta upp kämpatakter och bra inställning. Hemmalaget dominerade stort spelmässigt och segern var solklar. Men det kändes inte någorlunda lugnt förrens 3-0 kom i början av tredje perioden. Då hade Ore missat en straff i slutet av andra perioden vid ställningen 2-0.

-Vi borde gjort ganska mycket mer mål i dag, med de lägen och pressen vi hade på de i första och i stort sett hela matchen, säger Viggo Meerits.

ABK tog tag i spelet direkt i matchen och fick bästa tänkbara start när Nicolas Ridderstam redan efter fyra minuter satte 1-0 bakom Ores målvakt Raymond Smith. Målet kom i spel fyra mot fyra. Kort före hade Robin Andersson träffat virket. Hemmalaget hade långa anfall mot ett passivt Ore som mest fick slå ifrån sig. Ledningen borde varit större, men uddlösa avslut kombinerat med för mycket soloåkningar, gjorde ”BK” fick nöja sig med en uddamålsledning efter en period.

-Jag tycker vi börjar bra i första och har hög press på de, men sedan går vi ned oss lite i andra.

ABK fick ändå en bra inledning av andra när 2-0 kom efter 1.42 när Meerits med ett bra avslut kunde göra sitt tredje mål för säsongen.

-Jag får pucken av "Jocke" (Nordqvist) i mitten av anfallszon, tar in den och går på kanten och skjuter in den i bortre.

Avesta hade sedan möjligheten, drygt halvvägs in i perioden, i spel fem mot tre i 36 sekunder öka på ledningen, men slarvigt passningsspel gjorde Ore kunde hålla tätt. I slutet av mellanronden åkte Ores Thomas Bell ut för en slashing, men på nytt visade Avesta upp ett slarvigt passningsspel i numerärt överläge. I stället fick Ores Anders Swan möjligheten på straff ta in Ore i matchen, efter en kommunikationsmiss bakom kassen, men straffspecialisten Hampus Nordgren kunde enkelt ta hand om Swans lama avslut.

-Han gör en bra räddning och håller oss kvar i matchen. Släpper vi in ett mål där kan matchen gå hur som helst, menar Viggo Meerits.

Formstarke Nordgren fick sedan en assistpoäng till viktiga 3-0 i början av tredje perioden, till Tony Nyström-Eriksson solomål. Den tredje perioden var den bästa från ABK, även om man måste höja sig några snäpp, när man möter topplagen Häradsbygden och Ludvika.

-Vi sa inför tredje att vi skulle fortsätta som vi spelat tidigare i matchen. Vi hade de som vi ville och det var bara att köra på med vårt spel. Jag tycker vi inte har haft så bra press på hela säsongen. Jag är nöjd hur vi spelade idag.

Nyström-Eriksson blev tvåmålsskytt efter i spel fyra mot fyra spikat slutresultatet 4-0 med dryga fem minuter kvar av tredje perioden.

Sett till målchanser, skulle Avesta vunnit matchen med tvåsiffrigt. Ändå fanns det några positiva saker ta med sig. Framförallt var det spelet i boxplay, där man spelade bra.

En av seger organisatörerna var backen Anton Wenngren som noterades för tre assists.

-Det är inte ofta man får göra det. Det var nog en av mina bästa matcher för säsongen, säger Wenngren som tycker laget gjorde en väl genomförd insats även om man kan bättre.

-Vi gör en bra match. Vi kör på och sliter och ger inte upp, vi tar tillbaka puckarna.

Hemmalaget visade tålamod när man hade svårt med avsluten. Ore var samtidigt inte ofarliga när man stack upp och om inte Hampus Nordgren varit på alerten kunde matchen slutat på ett annat sätt.

-Vi hade svårt få hål på de och puckarna trillade inte in i början. Sedan tycker jag de höjde farten i slutet och hade lägen i powerplay.

Hoppet lever fortfarande med fem matcher kvar. Det är vinna eller försvinna i fortsättningen. i nästa omgång väntar Häradsbygden borta.

-Vi har fortfarande chansen och det känns skönt. Nu gäller det att vi vinner mot Häradsbygden också och att vi spelar på samma sätt, säger Anton Wenngren.

Matchens tre bästa spelare:

1.   Viggo Meerits. RW, Avesta BK. Tuff och oöm i sitt spel. Gjorde viktiga 2-0 i andra perioden.

2. Anton Wenngren. Back, Avesta BK. Nyförvärvet från Hedemora SK är oerhört nyttig med sitt position säkra spel i egen zon. Har oftast med sin långa klubba ett bra första pass.

3.   Hampus Nordgren. Målvakt, Avesta BK. Agerade lugnt och säkert. Avgörande straffräddning i slutet av andra perioden vid ställningen 2-0. Noterades för en assist till Tony Nyström-Erikssons solomål i tredje perioden.

Avesta BK-IFK Ore 4-0 (1-0, 1-0, 2-0)

Första perioden: 1-0 (4.43) Nicolas Ridderstam (Robin Andersson, Anton Wenngren) spel fyra mot fyra. Andra perioden: 2-0 (1.42) Viggo Meerits (Joakim Nordqvist, Anton Wenngren). Tredje perioden: 3-0 (2.20) Tony Nyström-Eriksson (Hampus Nordgren), 4-0 (14.29) Tony Nyström-Eriksson (Anton Wenngren, Niclas Hero) spel fyra mot fyra.

Skott: 42-24 (15-7, 15-7, 12-10).

Utv, Avesta: 6x2, 1x10. Ore: 8x2.

Domare: Tomas Berggren.

Publik: Ca 55.

Avesta BK: Hampus Nordgren (Marcus Dahlström)-Gustav Åman, Gustav Jensen, Peter Ehn, Niclas Hero, Tony Nyström-Eriksson-Gustaf Hermansson, Jesper Gustafsson, Nicolas Ridderstam, Keagan Pruden, Robin Andersson-Anton Wenngren, Samuel Bjurling, Joakim Nordqvist, Zacarias Ridderstam, Viggo Meerits-Melvin Könönen, Isak Rundblad, Emil Modig.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09