A-lag

Ny storseger - 7-1 mot IFK Ore
2021-10-15 22:31
Nyttige forwarden Viggo Meerits gjorde en bra match mot Ore. Foto: Per Lindgren.

Avesta fortsätter att vinna. På fredagskvällen kom lagets tredje raka seger, när man besegrade IFK Ore med 7-1 (2-1, 3-0, 2-0). En av Avestas målskyttar var Viggo Meerits, som ändå inte var helt nöjd med spelet.

-Vi kan bättre tycker jag. Vi kommer ut med dålig fart, i första perioden och jobbar sedan in oss i matchen, säger han.

Avesta kom med nästan ordinarie lag. Saknades gjorde en krasslig Jakob Karlsson.

Den första perioden, tillhörde Ore, även om det var Avesta som gick till pausledning med 2-1. Avesta hade svårt att skapa alltför många målchanser mot ett Ore som nog överraskade ABK lite.

Men tack vare bra försvarsspel av hemmalaget, så hade bortalaget svårt att få skotten leta sig fram mot mål. Oskar Hillrings gav Ore ledningen med 0-1 på straff med knappa fem minuter kvar av perioden. ABK kunde dock på 18 sekunder både kvittera och ta ledningen med 2-1, i slutminuten. Knappast rättvist sett till spelet. Delaktig i båda målen var Viggo Meerits som först kvitterade till 1-1, när han styrde in Isak Rundblads skott från blå, och sedan assisterade Joel Hedin som fick iväg ett slagskott, som slank in vid första stolpen hos Renat Aznibakiyev i Oremålet.

-Jag kom direkt från båset i stort sett, ser (Isak) Rundblad får pucken på blå, och skriker till mig pucken, och styr in den mellan benen på målvakten, säger Meerits om kvitteringen.

Avesta visade upp ett mer aggressivt spel i inledningen av den andra perioden, och kunde efter dryga två minuter dryga ut ledningen till 3-1 genom Hampus Mattson. Avesta fortsatte skapa chanser. Både Tony Nyström-Eriksson och Edvin Karlsson hade möjligheter spä på ledningen.

-Jag tycker vi åker mer skridsko, säger Viggo Meerits om vad man gjorde bättre, än i öppningsperioden.

Helt klockrent var ändå inte Avestas spel, då man släppte igenom Ore till ett par frilägen som Lucas Johansson i målet räddade.

-Lucas gör det bra i målet, han är en klippa där längst bak, säger Viggo Meerits, och får medhåll av Avetstas tränare Jan Hammar:

-Han är stabil. Vi har några boxplay och släpper några skott till Lucas. Vårt boxplayspel börjar komma mer och mer, och vi har pratat om hur vi ska jobba där, liksom vårt powerplay.

Avestatränaren tyckte första perioden var sådär, men att man sedan steppade upp.

-Den andra perioden är nog den bästa vi gjort i år. Då gör vi det vi pratat om. När vi sätter fart hänger de inte med. Vi gör 20 minuter bra idag. Vi får väl vänta till slutet av säsongen, innan vi kan spela bra i 60 minuter, skrattar Hammar.

Hampus Mattsson gjorde sitt andra mål i matchen, när han utökade till 4-1, efter knappa åtta minuter. Innan perioden var över vill inte Viggo Meerits vara sämre, när han också blev tvåmålskytt med sitt mål som betydde 5-1.

-Tony(Nyström-Eriksson) kommer med pucken med hög fart, och pucken lyckas studsa ut till mig, och jag har bara att peta in den.

Tredje perioden, innebar mest en väntan på slutsignalen.

-Vi tog en timeout, och då blev det bättre, säger Janne Hammar, och fortsätter:

-Den här matchen var ett steg framåt, och jag tycker det kommer mer och mer det vi pratat om. Det ser positivt ut.

Avestas Isac Ihrfors som gjorde sin andra seriematch, sköt in sitt första A-lagsmål, när han gjorde 6-1. Filip Ström fastställde slutresultatet 7-1, när han utan pardon från blå linjen, hittade rätt i powerplay.

-Det känns skönt att vi lyckades göra sju mål på dem, det kan kan behövas i slutändan, säger energiknippet Viggo Meerits.

Ser man på pappret kan seger med 7-1 mot obesegrade Ore tyda på att ABK gjorde en kanoninsats. Men sanningen är att spelet inte höll division 2-klass. Jan Hammar ser ändå försiktigt positivt på framtiden, trots att spelet inte har varit speciellt övertygande i säsongsstarten.

-Andra perioden idag, är vi i närheten var vi vill vara. Sedan är det 40 minuter som måste bli bättre. Vi möter också motstånd som division 2-lag inte gör. Det är inte helt enkelt att spela de här matcherna.

I Avesta debuterade Viktor Eliasson, som inte visade någon respekt, och visade flera gånger upp sin vassa skridskoåkning. Jan Hammar var nästan lyrisk över 18-åringens match.

-Jag berömde honom efter matchen också. Viktor är oblyg och tar för sig på ett bra sätt. Han har mycket hockey i sig, och har stor utvecklingspotential. Jag tycker alla unga killar gör det bra.

Segern gör att Avesta ligger kvar på andra plats, med samma poäng som Häradsbygden. Men nu är det bara två lag som ännu inte tappat poäng, då Ludvika avgjorde bortamatchen mot Björbo först efter straffar.

I nästa omgång, fedagen den 22 oktober, väntar serietrean Ludvika på bortaplan.

Avesta BK-IFK Ore 7-1 (2-1, 3-0, 2-0)

Första perioden: 0-1 (15.44) Oskar Hillrings, 1-1 (19.02) Viggo Meerits (Isak Rundblad, Tony Nyström-Eriksson), 2-1 (19.20) Joel Hedin (Viggo Meerits, Philip Andersson).

Andra perioden: 3-1(2.39) Hampus Mattsson (Filip Ström, Edvin Karlsson), 4-1 (7.51) Hampus Mattsson (Tony Nyström-Eriksson), 5-1 (19.26) Viggo Meerits (Tony Nyström-Eriksson)

Tredje perioden: 6-1 (2.38) Isac Ihrfors (Hampus Wiklund), 7-1 5/4 (15.13) Filip Ström (Joel Hedin, Edvin Karlsson)

Skott: 34-22 (11-4, 16-11, 7-7)

Domare: Per Kansell

Publik: Ca 80 (Avesta ishall)

Avesta BK: Lucas Johansson (Jesper Larsson)-Joel Hedin, Filip Ström, Viggo Meerits, Niclas Hero, Philip Andersson-Jesper Gustafsson, Gustav Åman, Tony Nyström-Eriksson, Edvin Karlsson, Hampus Mattsson-Oliver Ahlberg, Isak Rundblad, Erik Lindgren, Viktor Eliasson, Isac Ihrfors-Hampus Wiklund, Cristopher Gustafssson, Julian Vinlöf-Palm.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09
"Henke" Lantz har ordet2023-11-02 18:10