A-lag

Ny seger för Avesta - 7-1 borta mot Ore
2022-02-08 22:30
4-målskytten Jakob Karlsson hade en stor kväll i Furudals Hockeycenter, Foto: Per Lindgren.

Utan att ta fram sitt bästa kunnande, bärgade Avesta BK tre poäng, i den fortsatta jakten på en topp två plats. Bortamatchen mot Ore slutade med seger 7-1, vilket betyder att man behåller sin tredje plats.

-Jag tycker det kändes som vanligt inför matchen. Jag kan inte säga att det kändes det skulle gå bra, säger Avestas stora segerorganisatör Jakob Karlsson som var inblandad i BK:s alla mål, och gjorde 4+3.

Samtidigt möttes Ludvika och Häradsbygden. Den matchen slutade 4-3 efter förlängning. Det betyder Ludvika toppar serien tre pinnar före Häradsbygden, och fem före Avesta. Men då har Ludvika två matcher fler spelade. Det finns fler scenarion hur Avesta ska sluta topp två. Enklast är förstås om man vinner de resterande tre matcherna efter full tid. Då vinner ABK serien.

Med Jan Hammar frånvarande, coachades laget av Stefan Lundqvist och Jonas Blomqvist.

Avesta hade förvisso skaffat sig ledningen med 1-2 efter första perioden, genom dubbla mål från Jakob Karlsson. Ledningen var dock allt ifrån säker, då främst spelet i egen zon inte var rejält nog. Och att hemmalaget bara gjorde ett mål, kan man tacka Lucas Johansson för, och att puckarna studsade rätt för Avesta. Jakob Karlsson var spelaren i centrum. Dels för sina mål, men också att han drog på sig två utvisningar.

-Jag och domaren hade lite olika åsikter, ler ”Jagge” om sina två tvåminutare.

Ledningsmålet 0-1 efter dryga tre minuter, var när han ur liten vinkel lyckades sätta pucken i mål. Kort därefter kvitterade Ore till 1-1, efter det att hemmalaget haft ett tryck mot Avestas tredje femma. Efter 6.18 tog Avesta ledningen på nytt, när Jakob Karlsson fick en bra träff från vänstra tekningscirkeln. Emil Millberg hade sedan ett gyllene läge att näta, men utan hitta rätt. Framspelad av Nicklas Hero, fick också Tony Nyström Eriksson kalasläge att utöka ledningen, men Ores keeper Renat Aznibahkieyev stod för en vass sidledsförflyttning. Även om Avestas ledning var rättvis, hackade spelet rejält.

-Vi går ner i tempo och de är ganska skickliga när tempot är lågt, säger Jakob Karlsson.

Avestas Tony Nyström Eriksson blev liggandes en stund på isen, och skrek av smärta. Han kom sedan tillbaka, och kunde fullfölja matchen. Efteråt hade han dock ont, och det är oklart om det är något som gör att han missar kommande matcher.

När Avesta fick sitt första powerplay i matchen  efter dryga tre minuter i andra perioden, drygade man ut ledningen till 1-3, genom Philip Andersson. Avesta fortsatte att vara slapphänta i egen zon, och man släppte fram Ore till flera målchanser. Lucas Johansson gjorde en vass räddning på Andreas Mårthens skott, när hemmalaget kom i en två mot etta. ABK målvakten hade en hel del att bestyra och gjorde det bra. Under säsongen har ABK bortskämt oss med att ösa in mål i matcherna. Såklart kan man inte begära det i varje match, även om ”BK” borde gjort fler mål, än de tre man gjorde i mellanakten. Stekhete Jakob Karlsson fullbordade sitt hattrick genom att i numerärt överläge, bara promenera igenom Ore försvaret och sätta 1-4 i öppet mål. Tid 11.45. Innan perioden var över, skulle Avesta sätta spiken i kistan i matchen, när – om inte – Jakob Karlsson från nära håll stötte in 1-5 i periodens slutminut.

ABK-backen Hampus Wiklund, säger trots att man ledde med fyra mål, att han inte tog ut segern i förskott.

-Inget är avgjort förrän matchen är slut. Vår inställning var att trumma på till slutsignalen gick, säger han.

Trots Avestas relativt överlägsenhet i matchen, så var Stefan "Lunkan” Lundqvist inte nöjd över lagets prestation.

-Det var inget högt tempo. Det var lite skridskoåkning, och långa byten. Vi vart kvar i anfallszon, och jobbade inte tillbaka puckarna. Vi blev långa, och släppte ”två mot ettor” och ”tre mot tvåor”. Men vi tar med oss tre poäng idag.

Hampus Wiklund bildade som så ofta backpar med Oliver Ahlberg i tredje femman. Avestas #12 gjorde en habil insats, även om han var inne på Ores mål.

-Det var inte våran bästa match. Det var en lite lång bussresa upp, men vi gjorde det bästa av situationen. Vi kommer in i deras lite lägre tempo. Det vart lite bättre i andra perioden. Men vinst är en vinst och vi behöver alla poäng vi kan få. Det är vi nöjda med.

Den tredje perioden kunde ABK kontrollera efter behag samtidigt som Ore mattades. Avestas första femma fortsatte dominera på isen. Ofta när man var inne, så pressade man tillbaka hemmalaget. Hampus Mattsson visade upp sitt fina handledsskott, när han stänkte in 1-6 utan chans för Orekeepern. Avestas slutresultat, 1-7, fastställdes sedan av Philip Andersson.

-Jag tycker att vår femma stundtals spelar bra. Men jag tycker att hela laget kan ha ett högre pucktempo, än vi hade idag säger Jakob Karlsson.

Stefan Lundqvist vill efter matchen, lyfta fram ABKs första ”enhet”.

-De spelar konsekvent och det ger utdelning. Jag tycker att vi slarvar, och att vi gör en dålig arbetsinsats.

Nu väntar redan på fredag kl 19:00 Ockra i Avestahallen. Det blir ännu en så kallad ”måste match” för att målsättning om kval ska infrias.

-Nu kommer vi ha bra uppladdningar och träningar inför kommande matcher. Vi behöver varje poäng, säger Hampus Wiklund.

IFK Ore-Avesta BK 1-7 (1-2, 0-3, 0-2)

Första perioden: 0-1 (3.34) Jakob Karlsson (Philip Andersson), 1-1 (4.53) Emil Arwidsson (Jack Uhrström, Andreas Måhrten), 1-2 (6.18) Jakob Karlsson (Philip Andersson, Hampus Mattsson)

Andra perioden: 1-3 5/4 (3.46) Philip Andersson (Jakob Karlsson, Gustav Åman), 1-4 5/4(11.45) Jakob Karlsson (Gustav Åman, Philip Andersson), 1-5 (19.41) Jakob Karlsson (Philip Andersson)

Tredje perioden: 1-6 (3.01) Hampus Mattsson (Philip Andersson, Jakob Karlsson), 1-7 (17.46) Philip Andersson (Jakob Karlsson)

Skott: 35-44 (12-17, 15-11, 8-16)

Domare: Felix Brask.

Publik: 50 (Furudal Hockeycenter)

Avesta BK i Furudal Hockeycenter: Lucas Johansson (Jesper Larsson)-Jesper Gustafsson, Gustav Åman, Hampus Mattsson, Jakob Karlsson, Philip Andersson-Joel Hedin, Filip Ström, Edvin Karlsson, Niclas Hero, Tony Nyström-Eriksson-Hampus Wiklund, Oliver Ahlberg, Viktor Eliasson, Erik Lindgren, Isac Ihrfors-Emil Millberg, Julian Winlöf-Palm.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09
"Henke" Lantz har ordet2023-11-02 18:10