A-lag

Avesta BK klara för fortsatt kval
2022-02-18 22:43
Oliver Ahlberg jublar efter gett Avesta BK ledningen med 1-0. Foto: Sebastian Olander.

AVESTA. Avesta BK var tvingade att vinna matchen mot Häradsbygden och löste uppgiften på ett mästerligt sätt. Inför storpublik, över 200 åskådare, blev det en säker 6-1-seger vilket betyder att laget får spela en förkvalserie där förutom Häradsbygden också Ockelbo och Gävle GIK ingår.

-Det ska bli kul. Det är det vi har spelat för hela säsongen. Det är bara upp på tå igen. Sedan var det skönt att vinna serien också. Det var vår målsättning, säger Oliver Ahlberg, som var en av Avestas målskyttar i matchen.

Avesta var det bättre laget i den första perioden, och ledningen med 2-0 kändes rättvis. Från start var det böljande hockey, med högt tempo från båda sidor. Avesta kunde göra det viktiga första målet, när backen Oliver Ahlberg efter 3.50 drog in pucken i nät, efter det att Niclas Hero vunnit tekningen.

-Han (Hero) vinner hem den klockrent. Jag lägger in den på mål, och så sitter den. Det var skönt, säger Ahlberg om ledningsmålet, och fortsätter:

-Jag tror målet gjorde att vi fick ett övertag direkt från start. Det målet kan ha en betydelse. Jag tycker vi gör en bra första period. Vi följer vårt spelsystem, och gör det vi ska göra. Då spelar vi bra.

Jan Hammar, tränare i ABK, tyckte matchbilden ungefär utvecklade sig som han hade kalkylerat med.

-Det vart som förväntat. Det är en tight match, även om de saknar några spelare. Jag tycker vi gör en bra första period.

Häradsbygden, utan backgiganten Mattias Karlsson, som före matchen vara klara att knipa en topp två plats, skapade en del chanser, men i Avestas mål fick Lucas Johansson en bra start med flera bra räddningar.

Bortalaget fick efter dryga fem minuter spela powerplay, i nästan fyra minuter. Men att resolut Avesta försvarade sig bra, och närmast mål hade faktiskt Tony Nyström Eriksson när han fick ett friläge. Med fullt manskap, syntes det att Avesta var lite hetare, och det var närmare 2-0 än 1-1. Martin Hällströmer brände ett friläge, innan Avesta kunde utnyttja sitt första powerplay, när Hampus Mattson efter fjorton minuter satte 2-0 efter en målvaktsretur. I slutet av perioden, jämnade HSS ut spelet. Efter Avestaslarv på offensiv blå, fick Marcus Åberg chansen, men återigen var Lucas Johansson med på noterna när han fällde ut vänstra benskyddet.

Avestas tredje femma, var nykomponerad och kedjan bestod utav Martin Hällströmer, Jordan Caballero Lindberg och centern Edvin Karlsson.

-Det var första gången vi spelade tillsammans. Jag tycker det gick så där, säger Karlsson, som stod för en solid insats i matchen.

Efter segern förra fredagen mot Ockra och i söndags mot Vansbro, var kvällens match vinna eller försvinna. Från sidan såg det dock inte ut att finnas några nerver, utan det var full fart från start. Edvin Karlsson kände dock en anspänning från start.

-Jag var rätt nervös innan matchen. Men efter första bytet släppte det.

Mycket glädjande var att det var så många som hade letat sig till Avestahallen, för att stötta laget.

-Man blev lite förvånad när man kom ut. Det var kul att se att folk bryr sig ändå, säger Edvin, om publikinramningen.

Häradsbygden inledde den andra perioden med att stöta högre upp på Avesta. Men det var Jakob Karlsson som vaskade fram periodens första målchans, efter fyra minuter. Även Tony Nyström Eriksson hade ett friläge som blev resultatlöst. I ”BK:s” andra powerplay, var det TNE som med ett slagskott från teknings cirklen såg pucken sitta i Wulcans vänstra kryss fram till ledningen till 3-0 efter åtta minuter. Häradsbygden vek dock inte ner sig, och fortsatte jobba. Laget stod för en bättre andra period än första, och var minst lika bra som Avesta.

-Vi kommer från spelet i andra perioden, säger Oliver Ahlberg om mellanperioden.

Även Jan Hammar tyckte laget sänkte sin nivå.

-Andra perioden är väldigt svag från vår sida, säger hans krasst.

Också Edvin Karlsson säger att han inte var helnöjd med spelet då.

-Jag tycker vi gör det bra i två perioder. I andra perioden var det ganska många onödiga utvisningar. Vi orkade inte åka riktigt och började vifta med klubborna, och träffa benen istället för pucken. Annars gör vi en bra match.

Vad tycker du det ni gör bra i matchen?

-Vi åker skridsko och släpper pucken till varandra.

Efter dryga elva minuter, i spel fyra mot tre kunde Oscar Björk reducera till 3-1. Inte ens en storspelande Lucas Johansson kunde stå emot det målet. Avestas målvakt som bidrog till BK:s seger, och kampen mot Häradsbygdens keeper, slutade i klar Johansson favör.

Några fler mål blev det inte i perioden, även om det fanns chanser åt båda håll.

Inför den tredje perioden var frågan hur Avesta skulle hantera ledningen, om man skulle försöka säkra bakåt, eller gå för ett fjärde mål.

-Vi hade ett bra snack inför sista, och gör en riktig bra period. Vi sa vi skulle falla tillbaka till vårt spel. Jag tycker vi gör det på ett d-a bra sätt också. Det är en av våra bättre perioder i år, säger Oliver Ahlberg som gjorde en mycket bra match, tillsammans med radarpartren Hampus Wiklund. Backduon är som bäst när man spelar enkelt.

-Vi har lirat tillsammans med hela säsongen, så det går bra.

Hemmalaget fick inleda perioden i numerärt underläge i nästan två minuter, vilket man lyckades döda på ett bra sätt. Tvillingarna Pontus och Marcus Åberg var ofta svårfångade för ABK försvaret, men Avesta gjorde en bra match defensivt, och att bara släppa in ett mål mot Häradsbygden visar att försvarsspelet håller mot kvalificerat motstånd. Avestas första målchans i perioden, skapade Martin Hällströmer, som med sin skridskoåkning fick ett friläge, men avslutet gick i stolpen. Även Tony Nyström Eriksson visade med sin snabbhet att han kan ta sig igenom vilket försvar som helst, men tyvärr blev avslutet resultatlöst.

Janne Hammar tycker att den tredje perioden, kanske var lagets bästa under säsongen.

-I tredje gör vi en riktigt bra period. Vi gör det vi pratat om, och vad vi sagt inför den här matchen. Vi hittar hålet, och får bra lägen, så det är kul att se. Vi pratade i pausen hur vi skulle spela i boxplay, och vi gör det bra i tredje. Vi är tydligare i allt vi gör. Det gör att vi får en trygghet i vårat spel också. Tredje perioden är vår bästa i år.

Matchen avgjordes i praktiken när Hampus Mattsson gjorde 4-1 efter dryga sju minuter. Efter målet kunde ABK spela på resultatet och Niclas Hero och Jordan Caballero Lindberg kunde öka på Avestas ledning till 6-1.

Att vinna med 6-1 mot tungviktaren Häradsbygden, vittnar om styrka i laget.

-Samtliga gör det bra. Det är en laginsats. Även de som inte får så mycket istid bidrar på sitt sätt att vara i båset, och pushar de andra, så det är kul att se, säger Hammar.

Vinsten betydde inte bara att säsongen förlängs med minst sex matcher, utan också att Avesta alltså slutade som seriesegrare.

Söndagen den 27 februari startar förkvalserien där Avesta inleder med hemmamatch mot Gävle GIK.

-Nu ska jag sätta mig ner och kika lite på svensk Hockey TV på dem, och se vad det är för lag, avslutar Jan Hammar om kommande motståndare.

Avesta BK-Häradsbygden SS 6-1 (2-0, 1-1, 3-0)

Första perioden: 1-0 (3.50) Oliver Ahlberg (Niclas Hero), 2-0 5/4 (14.06) Hampus Mattsson (Jordan Caballero Lindberg, Jakob Karlsson)

Andra perioden: 3-0 5/4 Tony Nyström Eriksson (Filip Ström, Gustav Åman), 3-1 4/3 (11.44) Oscar Björk (Jacob Palmborg, Markus Karlsson)

Tredje perioden: 4-1 (7.44) Hampus Mattsson (Jakob Karlsson, Philip Andersson), 5-1 (15.56) Niclas Hero (Tony Nyström Eriksson), 6-1 (18.39) Jordan Caballero-Lindberg (Edvin Karlsson, Martin Hällströmer)

Utv, ABK: 8x2, HSS: 4x2

Skott: 27-31 (9-9, 5-13, 13-9)

Domare: Fredrik Hermansson.

Publik: Ca 210 (Avestahallen)

Avesta i Avestahallen: Lucas Johansson (Jesper Larsson)-Jesper Gustafsson, Gustav Åman, Hampus Mattsson, Jakob Karlsson, Philip Andersson-Joel Hedin, Filip Ström, Emil Millberg, Niclas Hero, Tony Nyström Eriksson-Hampus Wiklund, Oliver Ahlberg, Jordan Caballero-Lindberg, Edvin Karlsson, Martin Hällströmer-Isac Ihrfors, Isak Rundblad, Erik Lindgren, Viktor Eliasson, Viggo Meerits.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09