A-lag

Härlig start i förkvalet - seger mot Häradsbygden
2022-02-27 22:55
Tony Nyström Eriksson inledde och avslutade målskyttet för Avesta. Foto: Sebastian Olander.

Inte oväntat blev det tätt och jämnt när Avesta BK och Häradsbygden SS möttes under söndagskvällen i Avestahallen, i första matchen i förkvalet till kvalserien. Avesta kunde stå som segrare efter det att Tony Nyström-Eriksson satte 4-2 i tom målbur i slutsekunderna.

-Det var väldigt skönt när jag kunde göra det målet. Nu kör vi, säger tvåmålskytten Tony Nyström-Eriksson, efter slutsignalen, med hopp om en fortsatt lyckad kvalserie.

Efter det att Häradsbygden varit i ledningen, 1-2 efter en period, vände sedan ABK till vinst med 4-2, inför 285 åskådare, säsongens bästa publiksiffra i Avestahallen.

Det märktes att det fanns nerver hos båda lagen i matchinledningen, då man släppte till målchanser till motståndarna, och passningarna inte satt på bladet. När Avesta efter fyra minuter fick spela powerplay, gavs Jacob Palmborg och och Petter Ödegaard frilägen, som räddades av Lucas Johansson. Avestamålvakten som rakt igenom gjorde en storstilad match.

-Jag fick göra några frilägesräddningar, och kom bra igång, säger han på sitt sedvanliga coola sätt.

I samma ”pp” hade också Hampus Mattsson ett fritt läge, men avslutet hamnade i magplattan hos Pontus Johnsson. Häradsbygden hade flera vassa omställningar, men det var ABK som hade längre anfall.

Hemmalaget kunde efter dryga sju minuter ta ledningen med 1-0 genom Tony Nyström-Eriksson som med ett slagskott, satte pucken i nät bakom en chanslös Pontus Johnsson.

-Det blev en bra spelvändning. Niclas (Hero) får den på kanten, lägger in den till mig, och jag försöker bara skjuta direkt, och jag lyckas få in den vid första stolpen, säger Tony som tyckte det tog ett tag att komma in i matchen.

-Vi kände på varandra, även om vi spelade förra fredagen. Man är nervös, när det gäller lite mer än vanligtvis. Men jag tycker vi kör på bra.

När Avesta drog på sig sin första utvisning, kom kvitteringen 1-1 genom notoriska målskytten Marcus Åberg, som efter Häradsbygden parkerat i anfallszon, tryckte in pucken bakom Lucas Johansson.

Avesta fick sitt andra powerplay efter tretton minuter, men utan något resultat. Isac Ihrfors visade ett par gånger upp sin fina skridskoåkning och skapade målchanser på egen hand. Häradsbygden skulle få sista ordet i perioden, när Filip Hahne efter 19.24 utnyttjat en snabb spelvändning, och med ett distinkt avslut gav Häradsbygden ledningen med 1-2. Just spelvändningarna, hade Avesta svårt att värja sig emot första tjugo. Något som Avestastränartrojka, inte kunde förhindra, trots man visste det var Bygdas styrka.

-Vi vet att de är bra på att kontra, och vi lyckas inte stänga igen det i första perioden, fast vi pratat om det, säger tränaren Jan Hammar.

Båda lagen skapade flera målchanser i perioden, men tack vare bra målvaktsspel, och oförmåga från forwards att göra mål, stannade målproduktionen till tre "kassar".

Hammar var samlad efter segern, och menade att den första perioden, hade en del i övrigt att önska.

-Vi gör inte det vi pratat om. I andra och tredje gör vi det på ett annat sätt, och då kommer de inte till sina kontringar. Det är något man måste ha med sig, säger Avestatränaren som inte var överraskad att det fanns en del anspänning hos spelarna, till att börja med.

-Det har inte vart så många sådana här matcher under serien. Nu är det sex sådana här matcher man kommer att spela. Det här var en väldigt, väldigt bra division-3 match skulle jag säga.

Avesta hade svårt inledningsvis av den andra perioden att vaska fram klara målchanser, och båda lagen verkade i periodpausen snackat om tighta till sitt försvarsspel.

-Vi hade pratat i pausen, att ha tredje gubben högt, och inte försöka släppa till när de drar. Jag tycker vi löser det mycket bättre i andra och tredje perioden, säger Tony Nyström-Eriksson.

Halvvägs in i perioden var det Avestas tur att utnyttja ett powerplay, när Jakob Karlsson kvitterade till 2-2, efter starkt pp spel.

Tolv minuter in i perioden fick Häradsbygdens spela i numerärt överläge, men då kunde Avesta enkelt försvara sig. Hemmalaget tog över allt mer över av spelet, och det var första femman som angav tonen. Efter ett vackert anfall, kunde Avestas stjärntrio spela bort Bygda försvaret, och Jakob Karlsson fick öppet mål att slå in pucken, fram till 3-2, efter dryga femton minuter. Det målet var värt entrépengen.

-Vi tar över mer och mer, och visar att vi är ett skridskostarkt lag. Vi visar mer och mer i matcherna att vi orkar i 60 minuter. D-a starkt av grabbarna, säger Tony Nyström-Eriksson.

Lucas Johansson, tycker också att Avesta visade att man var numret större än Häradsbygden den här kvällen, och att man har tagit steg ju längre säsongen har pågått.

-Jag tycker att vi har blivit tyngre att möta. Jobbigare. Vi går in på kropp, och spelar lite fysiskt, och sätter våra lägen.

Två minuter in i den tredje perioden gavs Avesta tillfälle att spela fem mot fyra och skapade en del vassa chanser, men Johnsson i bortamålet stod ivägen. I efterdyningarna av det numerära överläget, fortsatte Avesta hålla i taktpinnen. Men sedan började Avesta dra på sig utvisningar. Först Joel Hedin, och sedan Isak Rundblad. Med åtta och en halv minut spelad fick Lucas Johansson en smäll, men kom tillbaka efter några minuter.

-Jag sträckte ut benet lite, och kom med sidoläge med höften, och fick ont. Men jag tänkte att det kunde vara bra att passa på vila lite extra. Men det är lugnt, säger Johansson med glimten i ögat.

Avesta spelade heroiskt och kunde döda ett boxplay när Häradsbygden fick spela 5 mot 3 i drygt en minut. Först var det Gustav Åman, Jakob Karlsson och Joel Hedin som var inne, och sedan Oliver Ahlberg, Tony Nyström Eriksson och Niclas Hero som lyckades hålla tätt bakåt tillsammans med Lucas Johansson.

-De som var inne och dödade de utvisningarna gjorde det riktigt bra. Det såg bra ut, sedan har vi Lucas i målet. Vi är starka i boxplay, menade TNE.

Häradsbygden fortsatte sedan ha litet spelövertag, mot ett Avesta vars prio var att försvara sig. Bortalaget skapade flera bra chanser. Men Lucas Johansson storspelade och var en stor faktor att ABK inledde kvalserien på bästa tänkbara sätt. Hemmakeepern som tyckte klockan gick sakta på slutet när vi skulle behålla ledningen.

-Ja, det gjorde det när vi fick utvisningarna mot oss. När vi spelar i egen zon går det sakta. Men det var d-a skönt (att vi vann). Det kändes lite jobbigt när de fick 2-1. Men vi studsar tillbaka d-a bra i andra och tredje, och kunde låsa det där.

Inte nog att Avesta vann matchen, dessutom visade man att man är svårslagna hemma. Ännu har man inte tappat en enda poäng i Avestahallen den här säsongen.

-Vi är d-a starka hemma, säger Lucas Johansson.

Vad tror du om nästa match mot Ockelbo?

-Jag har kikat lite själv på dem. Men det är svårt att veta, vi har aldrig spelat mot något av de lagen. Det kan bli vad som helst.

Med 18.10 plockade Häradsbygden målvakten, men snabbt fick man ta tillbaka honom i målet, då det blev tekning i mittzonen. Halvminuten kvar kom nästa tillfälle att spela sex mot fem för bortalaget, då kunde Tony Nyström Eriksson göra 4-2 i tom bur, efter att han momentet innan blev infångad av Mattias Kolan Karlsson.

-Han hinner precis ta klubban, men sedan lyckas jag få tag på pucken och får ett friläge och kan lägga in den.

Janne Hammar tyckte att matchen, kanske var den närmaste den här säsongen, där man spelat bra i 60 minuter.

-Absolut. Andra och tredje perioden är riktigt bra från vår sida. Sedan har vi några onödiga boxplay som vi dödar, det är bra. De får lite momentum, men jag tycker vi reder ut det på ett bra sätt. De trycker på med allt de har. Generellt är det en riktigt, riktigt bra laginsats. Från Lucas i målet och hela vägen. Alla, gör ett jättebra jobb.

Nu väntar på onsdag bortamatch mot Ockelbo, som förövrigt förlorade mot Gävle GIK med 4-2.

-Gävle och Ockelbo är kanske lite lika som Ludvika. Vi får väl se, man ska spela mot alla de andra lagen, så får man utgå därifrån, säger Hammar inför fortsättningen.

Avesta BK-Häradsbygdens SS 4-2(1-2, 2-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (7.31) Tony Nyström-Eriksson (Niclas Hero, Oliver Ahlberg), 1-1 5/4 (11.58) Marcus Åberg (Markus Karlsson, Markus Bergkvist), 1-2 (19.24) Filip Hahne (Jacob Palmborg)

Andra perioden: 2-2 5/4 (10.52) Jakob Karlsson (Tony Nyström Eriksson), 3-2 (15.36) Jakob Karlsson (Hampus Mattsson, Philip Andersson)

Tredje perioden: 4-2 (19.40) Tony Nyström Eriksson (ENG)

Skott: 42-31 (15-14,15-4, 12-12)

Utv: ABK: 5x2 HSS: 4x2

Domare: Fredrik Hermansson

Publik: 285 (Avestahallen)

ABK: Lucas Johansson (Jesper Larsson)-Jesper Gustafsson, Gustav Åman, Hampus Mattsson, Jakob Karlsson, Philip Andersson-Joel Hedin, Filip Ström, Emil Millberg, Niclas Hero, Tony Nyström-Eriksson-Hampus Wiklund, Oliver Ahlberg, Jordan Caballero-Lindberg, Edvin Karlsson, Martin Hällströmer-Isac Ihrfors, Isak Rundblad, Erik Lindgren, Viktor Eliasson, Viggo Meerits.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02