Hockey på riktigt
A-lag

Lojt Avesta BK förlorade mot Hofors HC
2022-09-16 22:25

När Avesta BK tog emot Hofors HC i säsongens fjärde träningsmatch på fredagskvällen fanns förhoppningar om andra raka segern. Men i stället gjorde hemmalaget en slätstruken insats och förlorade med 3-6 (1-2, 2-3, 0-1) mot ett Hofors som inte behövde förta sig för att vinna.

-Det såg ut som vi inte ville vara här, säger Avestatränaren Henrik Lantz som saknade viljan hos sitt manskap.

-De var taggade innan matchen, men sedan vet jag inte vad som händer. Vi får prata om det på måndag.

Hofors HC vann rättvist, och var det bättre laget i en tämligen avslagen tillställning som aldrig tände till. Det var bara i inledningen av mittperioden som Avesta glimtade till med två snabba mål som betydde ledning med 3-2.

-Det är de fem minuterna som är bra idag, menar Lantz som hade svårt hitta positiva saker att ta med sig.

-Proffsigare än så här tycker jag att man kan vara.

Ändå är han inte direkt bekymrad inför fortsättningen.

-Förra matchen gjorde vi bra. Vi vet att vi kan. Men idag var det ingen som ens ville vara här. Det var tråkigt att se. Viljan måste ändå finnas när man kommer hit och ska spela match, säger en besviken Avestatränare.

Avestabacken Jesper Gustafsson erkänner att Hofors vann rättvist och att man själva satte sig i svåra situationer.

-Vi förlorar mot det bättre laget sett över sextio minuter. Stundtals gör vi det ganska bra, men stundtals krånglar vi till det lite för mycket för oss själva.

-Vi vill lite för mycket ibland och det sätter oss i skiten lite för ofta.

Gästerna rivstartade matchen och tog ledningen med 0-1 redan efter 53 sekunder på en snabb spelvändning där Linus Hedström, snyggt assisterad av Emil Eriksson och Johan Eriksson, satte pucken i nät bakom Lucas Johansson.

-Det målet ska inte betyda någonting inför resten av matchen, säger Lantz om inledningen.

HHC öppnade matchen bäst och hade bud på fler mål, innan Robin Andersson kvitterade till 1-1 efter dryga åtta minuter. Hemmalaget drog på sig tre utvisningar i första perioden och på den andra när Jakob Karlsson åkt ut för en hooking, återtog Hofors ledningen när Isak Johansson-Hansson enkelt kunde skicka in 1-2.

ABK lämnade stora ytor i egen zon vilket måste rättas till när seriespelet drar igång vilket gjort man har släppt in en del mål i träningsmatcherna.

Jesper Gustafsson menar det hittills bara har handlat om träningsmatcher och att man inte ska lägga för stor vikt av att det blivit en del baklängesmål.

-Det är bara försäsong, och vi jobbar med försvarsspelet hela tiden. Alla behöver komma in i det och vi har en del nya spelare som behöver komma in i det. Det tar lite tid att sätta försvarsspelet.

Finns det någon speciell detalj i försvarsspelet som kan göras bättre?

-Kan inte peka på en specifik detalj. Det är en serie saker som vi behöver göra noggrannare och till hundra procent i sextio minuter, då kommer det bli bra det här.

Hemmalaget fick sitt första powerplay i slutet av första perioden, där Tony Nyström Eriksson var närmast utdelning, men där förre ABK-målvakten Jim Elfsberg höll tätt vid sin vänstra stolpe.

Om Hofors började bäst i första perioden, så var hemmalaget som fick en kanonstart i andra och hade vänt första periodens underläge till ledning 3-2 efter dryga fem minuter. Jakob Karlsson kvitterade till 2-2 efter 1.26 med ett solomål, innan Lucas Salo med sitt första mål i BK-tröjan stötte in 3-2 bakom Elfsberg.

-Vi börjar riktigt bra första fem i andra, säger Jesper Gustafsson.

-Hade vi spelat så i sextio minuter är jag helt säker på det hade varit andra siffror på tavlan, men nu gjorde vi inte det och det får vi ta lärdom av.

Det var mycket Hawaii-hockey i andra perioden med chanser åt båda håll. HHC kvitterade till 3-3 i spel fyra mot fyra, när Johan Eriksson lämnades omarkerad.

Inne på isen vid kvitteringsmålet var Jesper Gustafsson, som inte var helt nöjd med sin egen insats i matchen.

-Jag ger mig själv 1,5 av 5. Det finns förbättringspotential, säger han med ett litet leende.

Avesta hade svårt få spelat att stämma efter ledningsmålet och matchen svängde åter till bortalagets fördel där först Emil Eriksson tryckte in 3-4 precis efter Avesta klarat av en utvisning, och sedan ökade Assar Ajax på till 3-5 med ett skott som gick in via målvakten Lucas Johansson.

Varför tappade ni så mycket av spelet?

-Jag vet inte. Jag tror vi krånglade till det för mycket och gjorde det svårt för oss själva och då blir man snabbt straffad, säger Gustafsson.

I den tredje perioden behövde ”BK” ett tidigt mål men kom bara till några halvchanser. I stället kunde Roberts Vorona utöka Hofors ledning till 3-6 efter varit säkerheten själv på ett straffslag. Resten av perioden blev mest en transportsträcka fram till slutsignalen.

Jesper Gustafsson menade Hofors var lite bättre på skridskorna än vad Säter var som man mötte i tisdags.

-Säter spelar mer på sin tyngd och rutin. Det är två lite olika lag.

En träningsmatch återstår innan seriepremiären om tre veckor. Lantz tycker ändå man kan sitta lugnt i båten trots den mediokra insatsen mot Hofors.

- Vi är absolut inte oroliga. I förra matchen var vi väldigt bra och vi lär bara hitta dit igen.

Jesper Gustafsson vet vad som kan förbättras närmast till genrepet borta mot Säter om en vecka.

-Jag vill se att vi är ännu tightare i defensiven och inte bjuder på så mycket mot Säter. Om de ska skapa farliga lägen så ska det vara för de är bra, inte för att vi bjuder på de.

Nästa match är alltså borta mot Skedvi-Säter fredagen den 23 september klockan 19.00, vilket blir den sista träningsmatchen innan seriepremiären den 7 oktober borta mot IFK Hallsberg.

Avesta BK-Hofors HC 3-6 (1-2, 2-3, 0-1)

Första perioden: 0-1 (:53) Linus Hedström (Emil Eriksson, Johan Eriksson), 1-1 (8:03) Robin Andersson (Niclas Hero, Viggo Meerits), 1-2 (11:13) Isak Johansson-Hansson (Emil Eriksson) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2-2 (1:29) Jakob Karlsson, 3-2 (5:15) Lucas Salo (Tony Nyström Eriksson, Edvin Karlsson), 3-3 (7:20) Johan Eriksson (Linus Hedström, Fredrik Nyström) spel fyra mot fyra, 3-4 (14:53) Emil Eriksson, 3-5 (17:22) Assar Ajax (Johan Eriksson, Emil Eriksson).

Tredje perioden: 3-6 (6.30) Roberts Vorona (straff).

Skott: 41-40 (13-18, 15-13, 13-9)

Utv, ABK: Tony Nyström Eriksson 2+2, Edvin Karlsson 2, Jakob Karlsson 2, Filip Ström 2, Niclas Hero 2, Arwid Forsman 2. HHC: David Graham 2, Oscar Björk 2, Jans Karklins 2.

Domare: Björn Kjellberg. Linjemän: Ludvig Johansson, August Sundstedt.

Publik: ca 80 (Avestahallen).

Avesta BK: Lucas Johansson (Hampus Nordgren)-Jesper Gustafsson, Joel Hedin, Isac Ihrfors, Jakob Karlsson, Arwid Forsman-Oliver Ahlberg, Viktor Lyckman, Tony Nyström-Eriksson, Edvin Karlsson, Lucas Salo-Filip Ström, Olle Westlund, Viggo Meerits, Niclas Hero, Robin Andersson-Erik Lindgren, Villiam Lederud.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02