A-lag

Seger för Avesta BK i genrepet
2022-09-23 23:13
Filip Carlsson gjorde en mycket habil match i fredagens träningsmatch mot SkedviSäters IF. Foto: Per Lindgren..

[SÄTER] Avesta BK vann välförtjänt genrepet borta mot Skedvi/Säters IF med 1-3 (1-1, 0-0, 0-2). Avestas mål gjordes av Niclas Hero, Tony Nyström Eriksson och Viggo Meerits.

”BK” som vann skottstatistiken med 48-29, var under stora delar av matchen det bättre laget, och lagets överlägsenhet var större än segersiffrorna visar.

-Vi vinner med 3-1 och har bud på mycket mera. Vi är jätteglada över vår prestation idag, för vi gör exakt det vi har sagt på träningarna, säger tränaren Henrik Lantz, efter matchen.

Om ABK-tränaren var bekrymrad efter förra veckans bleka match mot Hofors, så var han nu märkbart nöjd och lättad över vad laget ikväll visade.

-Det var jättekul att se, nu börjar det falla på plats där uppe, säger Lantz efter slutsignalen.

Avesta var rejält påkopplade från start, och ville visa att man i senaste matchen mot HHC då inte visade sitt rätta ansikte.

Den första perioden tillhörde ABK i mångt och mycket, därför kändes 1-1 efter 20 minuter missvisande. Redan från början tog vi tag i taktpinnen, och visade upp ett frejdigt spel. När hemmalaget efter sex minuter fick ett powerplay, var det Avesta som vaskade fram de bästa målchanserna, och både Jakob Karlsson och Viggo Meerits hade med bättre skärpa hittat nätet bakom Emil Sohls. Avesta tillät ofta Säter ta skott utifrån. Efter tolv minuter parkerade Avesta nästan en minut i anfallszon, mot trötta hemmaspelare, men utan att lyckas sätta pricken över i:et.

Logiskt skulle vi ta ledningen i matchen, när Niclas Hero gjorde 0-1 i powerplay, efter 14.50. Flera mål låg i luften, men istället kunde SSIF kvittera till 1-1 efter att Hannes Andersson från mittzon lyckades ta sig igenom ett för passivt Avestaförsvar.

ABK fortsatte i den andra perioden, att skapa flera vassa lägen, men oförmågan att göra mål fortsatte att lysa igenom. Redan efter fyra minuter, hade vi skapat ett par frilägen, och två avslut i målställningen. Målvakten Lucas Johansson fick göra några vassa parader, i en match som var svår att spela, med tanke på att hemmalagets avslut kom sporadiskt.

-Vi har en ruggig målvakt idag. Han är stupsäker, han är grym. Han är vi glada att ha, säger Lantz om sin keeper.

I Säter kretsade det mesta runt andra femmans kedja med Rikky Hanspers, Hannes Andersson och Anton Eriksson. Men de hade oftast svårt att sätta längre press på Avesta, som i sin tur spelade resolut i egen zon. Något som lagets tränare nött om.

-Vi har haft problem tidigare att ta oss ur försvarszon men det gör vi klockrent idag. Det är jättekul att se det bär frukt det vi har talat om på träningarna, säger Lantz.

”BK” gjorde det mesta rätt utan att göra mål, vilket är det viktigaste i hockey. I den tredje skulle till slut ändå Avesta få utdelning två gånger om. Först när Tony Nyström-Eriksson tidigt i perioden fick två chanser, och efter knappa två minuter, och till slut kunde lirka in pucken, fram till ny Avestaledning, 1-2.

Även om vi borde gjort fler mål i matchen, visade alla femmorna, att man har kapacitet att skapa målchanser.

-Det är mycket fantasi i vår offensiv, det gillar vi att se. Så det ska de fortsätta med, de måste få ha kul. Allting funkade idag, passningar, åkningar de tar. Besluten de tar funkar perfekt, och det var perfekt att se i sista träningsmatchen, säger Henrik ”Henke” Lantz.

Avesta som saknade Simon Dalén (sjuk), Edvin Karlsson (skadad), Joel Hedin (utbildning) och Hampus Nordgren, fick se Filip Carlsson göra sin debut i ABK-tröjan. En debut som gav mersmak, när han kastades in i första femman tillsammans med Jesper Gustafson.

-Det är väldigt roligt att vara här. Jag flyttar till Avesta nästa vecka, då jag får lägenhet. Så det blir bra till seriepremiären, säger Nyköpingsonen som visade sig vara kompetent tvåvägsback.

-Vi har ingen skärpa idag i avsluten. Men det är bara en träningsmatch, så det kommer till premiären, säger 21-åringen som under försäsongen har tränat lite i Nyköping med ett division 3-lag.

-Det här var första matchen så det kändes bra.

Hur svårt var det att komma in laget, då du inte tränat något med dem?

-Spelarna var väldigt skickliga, så det var inte så svårt att passa in, så de gjorde det väldigt lätt för mig.

Vad är dina styrkor som hockeyspelare?

-Jag försöker bidra framåt också, än bara försvara. Det var synd att jag inte hade skärpa i avsluten. Jag tycker det är roligt att spela offensivt. Det är nog där jag har mina styrkor, säger Filip, som menade att det inte var något snack om vilket lag som var det starkaste.

-Jag tycker att vi är bättre, och att vi kan spela hockey. Men det är avsluten det brister lite på, tyvärr, annars hade vi kunnat vunnit med ännu mycket mer.

Henrik Lantz, var inte sen att ösa beröm över Filip Carlssons match.

-Han är en ruskigt bra spelare. Iskall med pucken, han har rutin. Han får vi stor nytta av. Han tar bra beslut hela tiden idag.

ABK fortsatte att vara det bästa laget i tredje, även om Säter sista fem minuterna kom med en sista kraftansträngning, och fick lite tryck mot Lucas Johansson som dock hade bestämt sig för att spika igen.

I stället var det tredje femmans Viggo Meerits som på en avvaktande Säterutvisning kunde spika slutresultatet till 1-3 efter 18.52.

Sammanfattningsvis en bra genomförd av Avesta som välförtjänt kunde bärga försäsongens andra seger.

-Nu är det ett par veckor till seriepremiären. Vi kan gnugga på allt vi behöver gnugga på. Allt från försvarsspel, anfallsspel och powerplay. Vi har tid att gnugga, säger Henrik Lantz.

Seriepremiären är den 7 oktober, hemma mot IFK Hallsberg.

SkedviSäters IF-Avesta BK 1-3 (1-1, 0-0, 0-2)

Första perioden: 0-1 5/4 Niclas Hero (14.50), 1-1 Hannes Andersson (Willy Björkman) (19.14)

Tredje perioden: 1-2 4/5 Tony Nyström Eriksson (1.43), 1-3 Viggo Meerits (Filip Carlsson) (18.52)

Skott: 28- 49(7-16, 12-18, 9-15)

Utv: SSIF 5x2 ABK 3x2

Publik: 68 (Kristinehovs ishall)

Avesta BK: Lucas Johansson (Markus Mattsson)-Jesper Gustafsson, Filip Carlsson, Arwid Forsman, Jakob Karlsson, Hampus Mattsson-Viktor Lyckman, Oliver Ahöberg, tony Nyström Eriksson, Julian Ewinlöf-Palm, Lucas Salo-Filip Ström, Olle Westlund, Robin Andersson, Niclas Hero, Viggo Meerits-Erik Lindgren.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09
"Henke" Lantz har ordet2023-11-02 18:10