A-lag

Seriepremiären avklarad – hemmaförlust mot IFK Hallsberg
2022-10-07 22:57
Arwid Forsman skapade en del farligheter anfallszon. Foto: Lena Hallström.

Den sedan länge emotsedda seriepremiären i division 2, slutade med att vi förlorade hemmamötet mot IFK Hallsberg med 0-3 (0-0, 0-2, 0-1). ABK stod för en godkänd insats, men lagets ineffektivitet i andra perioden kostade oss poäng.

Efter en mållös första period, där Hallsberg skapade mest, men där Lucas Johansson i ABK spelade inspirerande, gjorde Hallsberg två mål inom mindre än två minuter i slutet av mittperioden fram till bortaledning 0-2. Inte förvånade var det två av bortalagets division 1-meriterade spelare, Oskar Holmstedt och Daniel Lindberg, som var skillnaden mellan lagen. I den tredje perioden, förmådde sedan ABK aldrig riktigt hota ett försvarsstarkt Hallsberg, som till slut kunde vinna med 0-3.

-Synd att vi inte kan göra mål på våra lägen. Gör vi det kan det blir 3-3 eller 4-3, säger hemmalagets Hampus Mattsson, kort efter slutsignalen.

I en relativ jämn första period, som slutade 0-0, var det Hallsberg som var det något bättre laget. Bortalaget fick dock ofta avsluta med skott utifrån, vilket var tacksamt för Lucas Johansson i kassen. Viggo Meerits, offrade sig ett par gånger i perioden, och täckte skott.

-Jag bidrar på mitt sätt, det jag är bra på, så får de andra spelarna bidra med poäng. Vi pressade på de i andra perioden, flera gånger, men vi fick idag inte in pucken, tyvärr. Vi visade då att vi kan komma upp i nivå när vi vill. De gör mål på våra misstag helt enkelt. Nu vet vi vad som gäller, och nu har alla spelare spelat en division 2 match. Jag visste att det skulle bli en tuff och hård match.

Efter dryga nio minuter fick vi spela powerplay. Jakob Karlsson vann ett par tekningar i offensiv zon, men ABK kom inte till några farligheter, mot Hallsbergs keeper, som likt Avestas målvakt, heter Lucas Johansson (!). Båda lagen spelade bra försvarsspel, och släppte inte till mycket bakåt. Men ett friläge skulle komma. Och det var Avestas, när Hampus Mattsson frispelade Jakob Karlsson, men Hallsbergmålvakten fällde ut sitt benskydd och kunde rädda. .

ABK avslutade perioden bra, och Edvin Karlsson försökte i sista matchminuten trycka in pucken.

-Vi gör en dålig första period, men vi lyckas hålla igen i försvaret, säger Hampus Mattsson.

Hemmalaget skulle få ett gyllene läge att ta ledningen i början av andra perioden, när man fick spela fem mot tre i 56 sekunder. Trycket var stort, men vi kom inte närmare än ett avslut i utsidan stolpen från Hampus Mattsson och Jesper Gustafsson som missade slå in pucken i det halvöppna målet.

-Jag fick pucken bakom målet, och deras back blev passiv mot mig, och försökte styra undan passet. Jag sköt mot bortre och den gick i stolpen, tyvärr. Vi får en bra start på andra, synd bara att vi inte lyckas göra mål i powerplay, säger Avestas #22.

Daniel Lindberg och Oskar Hallberg hade sedan möjligheter att spräcka nollan, när Hallsberg fick sitt första numerära överläge,men BK:s Lucas Johansson fortsatte att övertyga stort och visade upp ett stort målvaktssspel matchen igenom. Fortsätter han på samma sätt, kommer han att ligga bakom många poäng till ABK. Men då måste förstås målskyttet vässas till. Men skapar man chanser, så brukar målen komma. Avesta  visade prov på bra skridskoåkning, och stundtals tryckte tillbaka bortalaget, men det var som förgjort att få utdelning. Ofta är det så i jämna matcher, att man måste göra mål, när man har tryck, annars blir det inte sällan istället motståndaralaget som hittar rätt. Perioden präglades av spel i högt tempo. Med 4.50 kvar av perioden, tog Hallsberg ledningen med 0-1, när Daniel Lindberg slängde pucken mot mål, och Oscar Holmstedt kunde sätta dit klubban. Kort därefter utökade Hallsberg till 0-2, när Daniel Lindberg i en spelvändning tryckte in pucken bakom en chanslös Lucas Johansson (16:58).

-De hade bra fört på rören. Det är inget dåligt lag vi möter, och de spelade koncentrerat, och gjorde inte bort sig så jättemycket, tyckte Hampus Mattsson.

Trots att ABK gjorde en bättre period än den första, var man i underläge inför sista tjugo.

-De är för bra, för att vi ska kunna göra misstag. Det blir uppförsbacke hela tredje, säger Viggo Meerits, som fick spela i den tredje femman.

-Vi slarvade en del, och vi måste spela enklare i fortsättningen, säger Meerits självkritiskt.

Tack vare fortsatt bra målvaktsspel, lyckades vi klara ett boxplay, och med dryga tolv minuter kvar, gick vi första hand för att ordna en reducering. Hallsberg spelade dock rutinerat med devisen att anfall är bästa försvar, och vi hade svårt att få till länge anfall. När väl avsluten kom, togs de långt utifrån.

- I tredje försöker vi jaga, men de spelar stabilt och de får ut pucken hela tiden, och vi slarvar, när vi sätter passningarna på skridskorna, eller bakom, och får börja om hela tiden, och får inget flyt. Vi sätter oss i skiten, suckar Hampus Mattsson.

Med sju minuter tog Avesta en timeout, och vi lyckades etablera ett visst tryck, men utan att lyckas få in pucken i mål. Istället kunde Hallsberg göra 0-3.

Hampus Mattsson var besviken efter förlusten, men tyckte att man ändå genomförde en rätt så bra match, och framförallt att det var jämt och tufft därute, och att serien bara har börjat.

-Det var roligt, nu får vi spela hockey på riktigt, och inte som de två senaste säsongerna vunnit med 10-0. Det är roligt att spela när det blir jämt och tight, och inte bara spela mot ett mål. Det var första matchen för säsongen, och det är 27 matcher kvar. Nu är det bara att bygga vidare. Det som är plus idag, är att vi håller de ganska mycket på utsidan, och minus att vi inte gör något mål.

När tränarduon Henrik Lantz och Ola Nordin, inte vill prata efter matchen, gav lagledaren Jonas Blomqvist sin syn på premiären.

-Stundtals är det okej. Andra perioden är den bästa vi gör, förutom att vi släpper in två mål. Vi gör några misstag som vi blir straffade på. Det var mycket nervositet i första perioden, från båda lagen. Det kände man också innan. Vi sa innan att de skulle släppa ner axlarna och köra, men det kan vara svårt, för nerverna kommer alltid. Det är nästan två divisioner skillnad, från trean och tvåan. Vi saknade inte lägen.

Backen Joel Hedin fick efter andra perioden uppsöka akuten, efter gjort sig illa i axeln. Enligt de första rapporterna ska dock inget vara brutet.

I nästa omgång, väntar på tisdag hemmamatch, mot seriens storfavorit IFK Arboga. Viggo Meerits tror att man ska kunna hantera det intensiva spelschemat med två matcher varje vecka.

-Jag tror vi löser det ganska bra. Grabbarna är vana att spela mycket matcher.

Text: Per Lindgren.

Avesta BK-IFK Hallsberg 0-3 (0-0, 0-2, 0-1)

Andra perioden: 0-1 (15.10) Oskar Holmstedt (Daniel Lindberg, Mikael Lindberg), 0-2 (16.58) Daniel Lindberg (Martin Eriksson, Mikael Lindberg)

Tredje perioden: 0-3 (16.59) Marcus Carlsson (Johan Svidén)

Skott: 20-40 (5-13, 8-10, 7-17)

Utv: ABK: 4x2 Hallsberg: 4x2.

Domare: Alexander Bauer

Publik: Ca 140 (Avestahallen).

Avesta BK: Lucas Johansson (Hampus Nordgren)-Jesper Gustafsson, Filip Carlsson, Hampus Mattsson, Jakob Karlsson, Arwid Forsman-Joel Hedin, Oliver Ahlberg, Tony Nyström-Eriksson, Edvin Karlsson, Lucas Salo-Viktor Lyckman, Filip Ström, Robin Andersson, Niclas Hero, Viggo Meerits-Olle Westlund, Erik Lindgren, Julian Winlöf-Palm.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02