A-lag

Förlust igen - trots kanonstart
2022-10-18 23:05
Arwid Forsman visade prov på bra skridskoåkning mot Hallstahammars HK. Foto: Olov Lindgren

Ett aggressivt Avesta BK fick en drömöppning i hemmamötet mot Hallstahammars HK och hade en 2-0-ledning redan efter dryga fem minuter. Tyvärr kunde vi inte ta tillvara på överläget utan gästerna kunde komma tillbaka och vinna matchen med 3-5.

-Vi gör det stundtals bra, men de gör det ändå lite bättre, säger Arwid Forsman i Avestas andrafemma som var hemmalagets bästa formation.

Avesta var i en 2-1-ledning efter första perioden efter mål av Niclas Hero och Robin Andersson, innan Hallstahammar i andra snabbt hade vänt till 2-3. Niclas Hero kvitterade till 3-3, men det var Hallsta som skaffade sig en 3-4-ledning inför tredje perioden. Avesta jagade en kvittering, men bortalaget kunde ganska enkelt hålla undan och vinna med 5-3..

Avestas tränare Henrik Lantz, menade man tappade mycket av spelet efter Hallstahammar gjort sitt första mål.

-Åter igen gör vi det bra ända till vi släpper in ett mål. Jag vet inte om de inte tål att släppa in ett mål, eller vad det handlar om, säger han fundersamt.

-Det verkar så fort vi släpper in ett mål så funkar ingenting. Vi spelar hur bra som helst fram till 2-0. Det ser jättebra ut, så länge vi inte släpper in ett mål. Sedan blir det kaos. Jag tycker man som hockeyspelare måste vara van att släppa in ett mål bakåt och kan jobba vidare ändå, men det går tydligen inte nu.

Avestatränaren menade att man hade alla förutsättningar att ta hand om segern, med tanke på den starka inledningen.

-Jag tycker att det här skulle vi vunnit. Man måste kunna släppa in ett mål och fortsätta spela ändå.

Jämfört med matchen mot Kumla var Jordan Caballero-Lindberg, Tony Nyström-Eriksson och Isac Ihrfors tillbaka i laget.

Avesta tog tidigt hand om kommandot i matchen och Niclas Hero satte 1-0 på en målvaktsretur efter skott från Jordan Caballero-Lindberg. Kort efter dubblerade Robin Andersson ledningen till 2-0 lite turligt efter pucken sakta glidit över mållinjen under målvakten Christoffer Hanning. Då såg det lovande ut. Men tyvärr kunde Hallstahammar lättvindgt reducera till 2-1 knappa två minuter senare.

-Vi går ner oss efter 1-0 och låter de göra jobbet, säger Arwid Forsman.

När kedjan med Jordan Caballero-Lindberg, Niclas Hero och Arwid Forsman var inne på isen, hände det ofta saker man skapade bra tryck framåt.

-Vi spelar pucken och låter den gå runt. Vi skapade mycket avslut på mål, men det är bara det att den inte går in, säger Arwid Forsman som tyckte hans kedja kunde gjort fler mål än de två Hero gjorde..

Hallstahammar kom ut med bättre fart i andra, samtidigt som Avesta ofta gick bort sig, och med två snabba mål inom loppet av 16 sekunder hade Västmanlänningarna vänt till en 2-3-ledning.

Vad var det som hände?

-Vi låter de komma både tre mot ett och tre mot två, de får lägen.

Niclas Hero kvitterade visserligen till 3-3, men ett nytt misstag gav Filip Nilsson ett friläge som betydde 3-4 i slutet av andra.

-Vi går bort oss alldeles för mycket i anfallszon, säger Forsman.

Henrik Lantz har svårt hitta förklaringar till att spelet låser sig när man inte kan hålla tätt bakåt.

-Vi slutar att spela vårat spel, när vi släpper in ett mål. Men det är inget konstigt alls att det blir så, när man ser hur det ageras på plan.

Ändå menade Lantz det fanns goda möjligheter komma igen i tredje perioden, då det bara var ett mål att hämta in.

-Vi har hur bra chans som helst att vända på matchen i sista perioden. Men det funkar ändå inte riktigt, säger Henke som menar man har en del kvar innan man växt in i division 2-kostymen.

-Vi försöker men är inte riktigt där i tanken, att det kan gå lite fortare här. Man lär släppa iväg pucken fortare, skjuta snabbare annars är motståndarna där och petar på grejerna.

Arwid Forsman menade man gjorde det lite svårt för sig i tredje i jakten på en kvittering.

Hur gick snacket inför tredje?

-Vi sa vi skulle gå ut och göra det enkelt, men krånglar till det ändå.

Avesta hade ett visst tryck i tredje, samtidigt som det kändes som Hallstahammar bevakade sin ledning. Men när Jakob Karlsson åkte ut för en tripping, kunde Kevin Jansson panga in 3-5, när ”BK” missat rensa ut pucken ur egen zon.

-Vi börjar bra i tredje, men sedan går vi ner oss, suckar Arwid Forsman.

Backen Robin Andersson hade ett skott i virket med mindre än fem minuter kvar av ordinarie tid, men någon mer het målchans fick inte Avesta.

ABK tog en timeout slutet och plockade målvakten med dryga två minuter kvar, men förgäves.

-Vi gjorde om lite i kedjorna och försökte starta om på nytt, men det gick inte så bra.

På fredag är det dags för säsongens första bruksderby då Fagersta AIK väntar på bortaplan. För Arwid Forsman, med FAIK som moderklubb, betyder matchen förstås lite extra, även om han mötte de i fjolårets kvalserie.

-De har börjat bra den här säsongen, och de ser bra ut. Det kan bli tufft, men vi ska kämpa på, säger 15-årngen som känner de flesta spelarna i Fagersta sedan tidigare.

Henrik Lantz ser fram emot att möta Fagersta för första gången den här säsongen. Då finns också chans ta revansch från fjolårets båda matcher i kvalserien.

-Det blir spännande. Jag hoppas grabbarna kan komma ut från start som de gjort i sina senaste matcher och hålla i det. Det blir kul med folk på läktarna.

Avesta är kvar på åttondeplats och är tillsammans med Guldsmedshyttan de enda lagen som inte tagit några poäng ännu.

Tror du det sätter sig i huvudet, att ni har fyra raka förluster?

-Det klart det sätter sig i skallen. Men det är bara att försöka se varje match som den första där vi ska ta poäng, säger Lantz.

Efter de två inledande förlusterna mot Hallsberg och Arboga, har Avesta ändå visat man närmat sig och gjort bra insatser mot både Kumla och Hallstahammar.

-Vi är nöjda när vi ser att spelarna gör det de ska och faller tillbaka på det enkla, säger Henrik Lantz som ändå är förhoppningsfull inför fortsättningen.

-Det ser bra ut, så vi kommer att ta många poäng så länge vi inte lägger ner oss och dör så fort vi släpper in ett mål.

Avesta BK-Hallstahammars HK 3-5 (2-1, 1-3, 0-1)

Första perioden: 1-0 (3.12) Niclas Hero (Jordan Cabellero Lindberg, Jakob Karlsson), 2-0 (5.53) Robin Andersson, 2-1 (7-51) Jesper Hedman (David Kvist).

Andra perioden: 2-2 (5.25) Ludwig Månegarm (Christoffer Pihl), 2-3 (5.41) Oscar Rogerson (Andreas Stridh, Jesper Hedman), 3-3 (13.43) Niclas Hero (Jakob Karlsson, Filip Carlsson), 3-4 (17.30) Filip Nilsson (Oscar Hagborg Olsson)

Tredje perioden: 3-5 (8.30) Kevin Jansson (Jesper Hedman) spel fem mot fyra.

Skott: 39-32 (17-7, 12-15, 10-10)

Utv, ABK: Jakob Karlsson 2+2, Niclas Hero 5+20, HHK: Oscar Rogerson 2, Oscar Hagbom-Olsson 2, Tobias Hahne 2.

Domare: Felix Brask. Linjemän: August Sundstedt, Oskar Strömberg.
Publik: ca 100 (Avestahallen)

Avesta BK: Lucas Johansson (Hampus Nordgren)-Jesper Gustafsson, Filip Carlsson, Jakob Karlsson, Edvin Karlsson, Hampus Mattsson-Oliver Ahlberg, Olle Westlund, Jordan Caballero-Lindberg-Niclas Hero, Arwid Forsman-Filip Ström, Robin Andersson, Tony Nyström-Eriksson, Julian Winlöf-Palm, Lucas Salo-Viktor Lyckman, Viggo Meerits, Erik Lindgren, Isac Ihrfors.

Hallstahammars HK: Christoffer Hanning (Viktor Sundqvist)-David Kvist, Robin Larsson Ström, Christoffer Pihl, Oscar Hagborg Olsson, Ludwig Månegarm-Kevin Jansson, Tobias Hahne, Oscar Rogerson, Andreas Stridh, Jesper Hedman-Linus Karlsson, Herman Arlevik, Filip Nilsson, Anton Kaskikallio, Gustav Dahlstedt-Alexander Larsson, Emil Eriksson.

Seger2024-01-05 22:34