A-lag

Förlust - men Avesta bjöd Fagersta på hårt motstånd
2022-11-18 22:43
Avestas Edvin Karlsson fick stort förtroende i matchen mot Fagersta. Foto: Per Lindgren

I en bitvis välspelad tillställning inför runt 300 åskådare kunde gästande Fagersta vinna även säsongens andra bruksderby, Bortalaget vann till slut rättvist med 3-1, men Avesta gjorde en klart bättre insats än när lagen möttes på Fagerliden för dryga månaden sedan då västmanlänningarna vann med 6-1.

-Det är betydligt mycket jämnare match nu än förra gången. Det känns som vi kommit in som ett lag, och vi gör det tillsammans. Men vi når inte till mållinjen idag, säger hemmalagets Edvin Karlsson, direkt efter slutsignalen.

Fagersta låg hela tiden i förarsätet och skaffade sig en 1-0-ledning i första perioden genom Viktor Johansson. Backen Viktor Lundberg dubblerade ledningen till 2-0 i andra, innan Tony Nyström-Eriksson reducerade till 1-2 i slutet av mellanronden. I tredje låg Avesta på för en kvittering, och Jakob Karlsson hade ett avslut i stolpen, men i stället kunde Karl Hassel avgöra med att sätta 3-1 för gästerna med mindre än fem minuter kvar av tredje perioden.

Avestas tränare Henrik Lantz, var stolt över spelarna insats, även om det inte ledde till några poäng.

-FAIK ligger tvåa, och det är nog ingen som trott att vi skulle göra det så bra. Det är en jämn match, och vi gör det vi ska. Vi drar oss på några utvisningar vilket vi inte har råd med.

I tabellen ligger Avesta kvar på sjätteplats med 11 poäng. Bakom närmade sig Smedjebacken, som vann med 11-0 jumbofinalen mot Guldsmedshyttan, och är tre poäng efter. Åtta och sist ligger Guldsmedshyttan med fem poäng.

I den första perioden stod Avesta upp på ett bra sätt mot Fagersta. Periodens enda mål gjordes av Fagersta knappa tre minuter före periodens slut. Att det skiljer 19 poängen mellan lagen märktes inte, då Avesta var minst lika bra som sina motståndare. Båda lagen försvarade sig bra, och få klara målchanser skapades. Avesta hade problem att få avslut på mål, och ex-Avesta BK keepern Malte Eriksson sattes sällan på prov.

-Vi hade svårt att få dit pucken, suckar Edvin Karlsson, som var en av de som hade chans att näta i första.

Efter elva minuter stod Arwid Forsman för en grann uppåkning från egen zon, men avslutet räddades av Eriksson. Fagerstas ledningsmål 0-1, efter 17.21, kom efter en spelvändning, när Viktor Johansson tryckte in pucken utan chans för Lucas Johansson. Kort därefter hade Jakob Karlsson hemmalagets bästa målchans i perioden, framspelad av Niclas Hero, men avslutet blev resultatlöst.

Vi fick inleda andra ”perren” i spel fem mot fyra. Bäst spel visade då andra powerplayformationen upp, när Tony Nyström Eriksson tvingade Malte Eriksson till en parad från nära håll. När sedan FAIK blev fulltaliga, vaskade gästerna inom tio sekunder fram tre klara lägen, men Lucas Johansson visade då att han är en av seriens bästa målvakter, med några magiska räddningar. Ändå skulle han få vittja nätet när Fagersta efter 4.33 utökade sin ledning till 0-2. Den andra periodens första tio minuter tillhörde FAIK, som ökade pucktempot, och hade bud på flera mål.

-Andra perioden brukar vara lite svajig hos oss. Jag tycker ändå vi gör en mer okej period, än vad vi gjort tidigare, säger Edvin Karlsson.

Lucas Johansson var den som höll oss kvar i matchen. Halvvägs in i perioden fick vi spela powerplay. Då var det Fagersta som var närmast mål, när man fick en straff efter Jakob Karlsson fällt Lucas Bergsten. Straffen slagen av Bergsten, kunde Johansson säkert rädda. Ett tillbakapressat Avesta, gav liv i matchen, när Tony Nyström-Eriksson reducerade till 1-2, efter 18.26, när han från ena tekningscirkeln visade att det alltid lönar sig att skjuta, då han från en dålig vinkel fick se pucken gå in bakom Fagerstakeepern. Lika stort ”cred” till målet ska Hampus Wiklund ha, som hittade TNE från en egen zon med en delikat passning.

-Vi var lite mer i press, och det gällde att bara få ut den (pucken) ur egen zon. Göra det enkelt och lägga den på fri yta, och sedan gör Tony resten, säger Hampus, som tyckte man gjorde en bra match, trots poängen uteblev.

-Det är väldigt tråkigt att vi förlorar. Jag skulle nästan säga att det här är vår match. Vi sitter en del i utvisningsbåset vilket gör att vi blir bestraffade. Det kan vi inte göra mot sådana här bra lag. Generellt är vi med i matchen, och förtjänar att vinna.

Vad kan ni ta er med från matchen?

-Vi vet att Fagersta är ett topplag i år. Det är bara att suga åt sig, för om vi spelar så här resten av säsongen, kommer vi plocka många poäng och vara med och kämpa i år.

Hampus Wiklund, som började sin säsong i Strömsbro J20-lag, är nu tillbaka i Avesta BK, och gjorde nu sin femte match.

-Generellt kände jag att seniornivån i division 2 passade mig bättre. Jag känner alla grabbar innan, så det gäller att komma tillbaka och visa vad man går för.

Hur ser du på det här laget, och möjligheterna klara nytt kontrakt, som är målsättningen?

-Med det gänget vi har nu, tycker jag vi har alla chanser.

Frågan inför tredje var om hemmalaget skulle ta med sig den energi man fick efter det sena reduceringsmålet i andra. ABK började perioden förtroendeingivande där Nyström-Eriksson kom till ett bra skottläge som dock Eriksson enkelt kunde rädda. Kort efter hade också Jakob Karlsson ett skott i målramen framspelad av Hampus Wiklund. BK gick för en kvittering och hade det mesta av spelet första fem, samtidigt som ”Faiken” stod på hälarna.

Mathias Morén tog en en tidig timeout för att väcka sitt manskap, vilket också gav en viss effekt då spelet jämnades ut.

-De var livrädda och tog en timeout, säger Henrik Lantz, som fick se sitt manskap ge Fagersta en rejäl match.

Edvin Karlsson som gjorde mål senast mot Hallstahammar, hade med flyt kunnat kvitterat bortaledning.

-Tredje perioden är den vi vart bäst i i princip varje match. Det är då vi brukar vinna matcherna. Idag når vi inte dit och vi förlorar matchen, säger Karlsson, som alltså själv kom till ett bra läge

i en snabb spelvändning tillsammans med brodern Jakob, knappt halvvägs in i perioden, där sistnämnde fick öppen yta vid bortre stolpen men utan att hitta rätt.

-Malte (Eriksson) hade det ganska lätt och jag kom för nära honom, så det fanns inte så mycket att skjuta på. Jag hade också ett läge i första perioden, när jag får pucken av Jakob över centrallinjen, men jag får inte dit pucken, säger Edvin, som fick spela mycket i både boxplay och powerplay.

-Så klart det är jobbigt, men det är bara roligt.

ABK fortsatte att ha mest puckinnehav, där bortalaget fick sina första klara målchans drygt halvvägs in i perioden när Viktor Johansson trampade in i offensiv zon men sköt rakt rakt i magen på Lucas Johansson.

När Avestas Arwid Forsman åkte ut två minuter för en holding efter tolv minuter, hade Fagersta chansen gå ifrån till en tvåmålsledning, men Avesta lyckades hålla tätt. Gästerna behöll dock trycket i offensiv zon efter Avesta blivit fulltaliga och Karl Hassel kunde öka på till 1-3 efter 55.36. Luften gick lite ur hemmalaget efter målet, och inte blev det bättre när åkte Jesper Gustafsson åkte ut för en crosschecking med dryga två minuter kvar av matchen. Fagersta kunde enkelt spela av matchen.

Trots förlusten, visade vi än en gång, att vi mer och mer, börjar mäta oss, till och med, mot topp fyra lagen i serien.

-Killarna ska inte hänga läpp, utan känna att de är på rätt väg, säger en inte alltför nedstämd Henrik Lantz efter matchen.

På tisdag väntar bortamatch mot Smedjebacken. Då hoppas vi växla in på vinnarspåret igen!

Avesta BK-Fagersta AIK 1-3 (0-1, 1-1, 0-1)

Första perioden: 0-1 (17. 21) Viktor Johansson (Karl Hassel, Dennis Gustafsson)

Andra perioden: 0-2 (4.33) Henrik Lundberg (Casper Sandström, Albin Silfver), 1-2 (18.26) Tony Nyström Eriksson (Hampus Wiklund).

Tredje perioden: 1-3 (55.36) Karl Hassel (Viktor Johansson, Gustav Bosell)

Utv: ABK: Tony Nyström-Eriksson 5+20, Niclas Hero 2+2, Oliver Ahlberg 2, Arwid Forsman 2, Jesper Gustafsson 2. FAIK: Johan Strömgren 5+20, Karl Hassel 2, Casper Sandström 2.

Skott: 28-42 (5-10, 14-17, 9-15)

Domare: Felipe Londoño, Ludvika

Publik: ca 300 (Avestahallen)

Avesta BK: Lucas Johansson (Hampus Nordgren)-Filip Ström, Jesper Gustafsson, Jordan Cabellero Lindberg, Niclas Hero, Jakob Karlsson-Oliver Ahlberg, Samuel Bjurling, Robin Andersson, Arwid Forsman, Tony Nyström-Eriksson-Hampus Wiklund, Lucas Salo, Edvin Karlsson, Julian Winlöf-Palm-Viggo Meerits, Erik Lindgren.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02