A-lag

Avesta avgjorde med sex mål i första perioden
2022-11-29 22:55
Avestas målskyttar mot Guldsmedshyttan; Hampus Mattsson, Tony Nyström Eriksson och Lucas Salo. Foto: Per Lindgren.

En period räckte för att Avesta BK skulle plocka hem tre viktiga poäng i bottenstriden mot Guldsmedshytte SK. Det var under första tjugo som ABK i praktiken avgjorde matchen, när man gick fram till 6-1. Bortalaget närmade sig i tredje perioden, men kom inte närmare än 7-4, som också blev slutresultatet.

-Det var en bra period, sedan var det jättedåligt resten av matchen. Men vi är jätteglada över första perioden som vi gör, säger Hampus Mattsson som var en av hemmalagets målskyttar.

Resultatet betyder att Avesta passerade Smedjebacken, och återfinns på sjätte plats. Tre poäng före Smedjebacken och nio före Guldsmedshyttan.

Segern var ABKs andra seger, av två möjliga, mot Guldsmedshyttan. Så klart extra viktigt att då GSK ser ut att vara det lag som vi siktar ha bakom oss.

-Jag tycker vi gjorde det bättre överlag förra matchen, men att vi gjorde en bättre första period. Vi var mer noggranna då, säger Robin Andersson i en jämförelse.

Avesta gjorde processen kort med Guldsmedshyttan i den första perioden, som alltså slutade i hemmafavör med hela 6-1. I hemmalaget var Tony Nyström Eriksson på spelhumör, och gjorde fem mål. Övriga målskyttar blev Lucas Salo och Hampus Mattsson.

Robin Andersson, som varit sjuk över en vecka, menade att första perioden var nyckeln till segern.

-Jag skulle säga att det är första perioden som avgjorde matchen. Andra och tredje är vi väldigt besvikna över. Jag tror vi klev ut för trygga, därför vi gjorde inte jobbet inför tredje, och började slarva. Alla ville gå fram och göra poäng, istället för att ta det lugnt och ta ansvar över pucken, säger Andersson som fick ihop fyra assists.

Att matchen var viktigt för båda lagen, märktes inte hos hemmaspelarna som satte full fart från start. GSK däremot agerade tamt i egen zon, och när Avesta fick fart på skridskoåkningen, hängde inte bortalaget med. Tony Nyström Eriksson som gjorde fyra mål i perioden, hade en första "perre" där det mesta gick in. 1-0 efter två minuter, med en backhand som gick in via virket. Hampus Mattsson som gjorde sin första match sedan 18 oktober, utökade 40 sekunder senare till 2-0 ned sin första puckkontakt.

-(Hamous) Wiklund fick pucken på blå, jag var nere vid sarghörnet och fick pucken, och han spelade den snyggt till mig på första stolpen sedan gick jag runt på bortre stolpen, och la den i öppet mål. Det var riktigt skönt att peta in den, säger Mattsson om sitt första mål för säsongen.

-Jag är inte i den bästa formen fysiskt, hade inte tempot i mig. Man det gick d-a bra i första perioden, sedan vart det segare i andra och tredje.

TNE kunde sedan med sitt andra mål utöka till 3-0 med ett slagskott. Avesta fullkomligt körde över Guldsmedshyttan, som gjorde ett målvaktsbyte, när Emil Fjellstedt byttes in. Någon större scenförändring syntes inte hos gästerna, även om man kunde reducera till 3-1 på en målvaktsretur. Lucas Salo sänkte dock modet hos Guldsmedshyttan när han fick stå rakt framför mål, och via stolpen hittade nätet, med sitt första mål i ABKtröjan, knappa två minuter efter bortalagets mål. Innan perioden var över hade Nyström-Eriksson spätt på ledningen till 5-1 efter en grann soloprestation, och 6-1 efter 14.53.

I andra perioden gällde det att i första hand inte släppa in Guldsmedshyttan i matchen. Även om GSK flyttade fram sina positioner i perioden, lyckades båda lagen bara göra varsitt mål. Återigen var det Tony Nyström Eriksson som gjorde BK:s mål, efter han på egen hand lyckades utnyttja ett friläge, 7-1. I den tredje perioden var det Guldsmedshyttan som var spelförande, och Lucas Johansson stod för några vassa ingripanden. Han kunde ändå inte förhindra att närkelaget fick reducera två gånger om.

-Vi spelade lite oödmjukt i andra och tredje. Vi hade 6-1 efter första, och sedan gick tempot ned för oss. De fick några mål och de höjer sig. Vi klarade av att ta tre poäng och det var det viktiga, säger Hampus Mattsson.

Vi drog på oss väl många utvisningar. Med nio minuter kvar av tredje, och ställningen 7-4 gjorde Arwid Forsman ett monsterbyte i boxplay. Sedan kändes det lugnt.

-Vi sa i båset att vi skulle ner med axlarna, och döda boxplayet, och spela av matchen. Jag tycker vi tog ner spelet och kontrollerade sista fem minuterna, säger Mattsson.

Avesta BK:s assisterande tränare Peter Ehn, hade blandade känslor efter matchen.

-Ruggigt ruggigt bra första period. Sedan faller vi tillbaka och är inte alls lika bra. Vi tar långa byten, mycket onödiga utvisningar, och backcheckingen finns inte där. Vi blir för bekväma. Hade vi spelat som i första, hade vi vunnit med 15-1.

I ABK gjorde alltså Hampus Mattsson comeback efter sin skadefrånvaro. Peter Ehn säger det fortfarande är oklart om han kommer spelas tillsammans med Jordan Caballero Lindberg och Jakob Karlsson, som han var fallet innan han blev skadad.

-Det är oklart var Hampus kommer spela i fortsättningen. Det var riktigt bra fart på honom idag, och det var kul att han höll.

Vilka vill du plussa för idag?

-Fjärde femman gör det bra. Och Tony så klart som gör fem mål. Det var en bra laginsats, speciellt i första.
Är du orolig att ni släppte till så många målchanser i de två sista perioderna?

-Ja, lite speciellt när vi spelade så d-a bra i första perioden, och att vi inte kan fortsätta på det spåret att vi faller ner, och folk vill göra det själva utan spela som lag.

På fredag väntar bortamatch mot serietrean Hallsberg. Avesta har fortfarande ännu inte plockat någon poäng mot Hallsberg, på lagens två tidigare möten. Peter Ehn är dock optimistiskt inför matchen.

-Tror vi har bra möjligheter ta poäng mot Hallsberg. Så länge vi spelar som vi ska, spela enkelt, gör det vi ska, bra på puck, hög trea , då kommer vi ge de en match.

Avesta BK-Guldsmedshytte SK 7-4 (6-1, 1-1, 0-2)

Första perioden: 1-0 (2.06) Tony Nyström Eriksson (Robin Andersson), 2-0 (2.46) Hampus Mattsson (Hampus Wiklund, Lucas Salo), 3-0 (3.38) Tony Nyström Eriksson (Jordan Caballero Lindberg), 3-1 (6.40) Jesper Arvidsson (Oskar Olsson), 4-1 (8.03) Lukas Salo (Jakob Karlsson), 5-1 (9.03) Tony Nyström Eriksson (Robin Andersson, Arwid Forsman), 6-1 (14.53) Tony Nyström Eriksson (Oliver Ahlberg)

Andra perioden: 7-1 (4.00) Tony Nyström Eriksson (Robin Andersson, Filip Carlsson), 7-2 (10.13) Rasmus Ohlsson Fromell (Niklas Eklöw, Alexander Arvidsson) spel fem mot fyra

Tredje perioden: 7-3 (7.45) Arvid Brehmer Trumö (Adam Bergman, Anton Andersson), 7-4 (8.55) Andreas Arvidsson Wilhelm Ekblom) spel fem mot fyra.

Utv: ABK: 5x2 GSK: 1x2

Skott: 37-38 (13-9, 16-17, 8-12)

Domare: Michael Vikström.

Publik: 135 (Avestahallen)

Avesta BK i Avestahallen: Lucas Johansson (Markus Mattsson)-Jesper Gustafsson, Samuel Bjurling, Jordan Caballero Lindberg, Nicklas Hero, Jakob Karlsson-Filip Carlsson, Oliver Ahlberg, Robin Andersson, Arwid Forsman, Tony Nyström-Eriksson-Hampus Wiklund, Olle Westlund, Lucas Salo, Edvin Karlsson, Hampus Mattsson-Erik Lindgren, Viktor Eliasson, Viggo Meerits.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09