A-lag

Förlust mot Hallstahammar
2022-12-16 23:06
Nyförvärvet inför säsongen, Filip Carlsson, gjorde en habil match i tredje femman, i förlustmatchen mot Hallstahammar. Foto: Per Lindgren.

Vi fick inte med oss några poäng, när vi under fredagskvällen tog emot Hallstahammars SK inför dryga hundra åskådare i Avestahallen. Matchen slutade med förlust 2-6 (1-1, 0-3, 1-2), där skillnaden mellan lagen var effektiviteten.

-Vi har allting i första perioden. Vi kunde stängt matchen där, och det är ett under att det inte står 5-1, säger Avestas LD Filip Carlsson, en stund efter slutsignalen.

Avesta satte högsta fart från början. Ledningsmålet 1-0 kom efter drygt en minuts spel, när Isac Hammar frispelade Jakob Karlsson som ensam med Christoffer Hanning lyfte pucken i nät. Avesta kunde/borde ha gjort något mer mål i inledningen av matchen. Hallsta kunde på sitt första anfall i matchen kvittera till 1-1, när Tobias Boström tog in pucken i anfallszon, och passade till Jesper Hedman som tryckte in pucken bakom Lucas Johansson. Tid 3.20.

ABK fortsatte att vara spelförande och Jakob Karlsson hade ett skott som Hanning räddade via stolpen. Även Hampus Mattsson var farligt framme, innan Jakob Karlsson hade till synes öppet mål, men återigen stod Hallstakeepern för en vass räddning när han sträckte ut klubban efter isen. Vi hade två powerplay i perioden, och närmast utdelning, kom i det andra numerära överläget efter tretton minuter, när Tony Nyström Eriksson hittade Lucas Salo i ”slottet”, vars styrning parerades av Christopher Hanning.

Filip Carlsson hade med knappa två minuter före periodslutet, ett avslut som tog i målramen.

-Jag får en bra passning av (Niclas) Hero bakom ryggen, sedan vänder jag på fel sida att skjuta och det är otur den går i stolpen, säger Carlsson.

ABK stod för en gedigen period, och var först på alla lösa puckar. 1-1 var missvisande för ett Avesta som var det bättre laget. Det som saknades var som sagt effektiviteten.

Till den andra perioden, blev det något av en scenförvandling, då Hallstahammar drog ifrån till 1-4. Avesta kom inte till lika många målchanser som första tjugo, och bortalaget var effektiva när man kom in i anfallzon. Christopher Hanning i Hallstamålet, visade dessutom varför han tillhör en av seriens bästa målvakter.

Sex minuter in i andra perioden gav Hallstas Oscar Rogersson sitt lag ledningen med 2-1. Ett psykologiskt tungt mål för Avesta som fram till dess hade vart det bättre laget.

-Men sedan efter de gör 2-1 i andra, känns som det som vi tappar all ork, luften försvinner. Vi har ingen skärpa sista tredjedelen, säger Filip Carlsson,

Fyra ABK utvisningar i perioden, gjorde att vi fick slita mycket i egen zon. Med fem minuter kvar av perioden, med ställningen 1-4, fick Hallsta i 30 sekunder spela fem mot tre, men då gjorde Isac Hammar, Jesper Gustafsson och Simon Nylén Persson ett bra boxplay. Ett Hallstamål där, och matchen hade känts avgjord.

Isac Hammar som tillsammans med Simon Nylén Persson gjorde sin sista matchen efter utlåningen från Moras J20-lag, tyckte man skulle gjort något mer mål i första perioden.

-Vi har mycket lägen och det kunde vart åt andra hållet. Sedan tappar vi lite lätt bakåt, med gubbar i slottet. Vi har många lägen och det kunde vart en jämnare match än vad det blev. Deras målvakt gör några bra räddningar, men jag tycker vi ska kunna få in något mer mål.

Vad sa ni inför tredje perioden?

-ABK har vänt sådana lägen förut, och vi sa att vi skulle kriga ner dem. Jobba hårt, kämpa för laget och få in puckarna, säger Hammar som nu siktar att komma långt med Moras J20-lag, när man efter jul spelar en serie med de fem bästa lagen från norr och syd.

-Vi är ett bra lag, med många skickliga spelare, som jobbar för varandra. Vi har en hög lägsta nivå. Min säsong har varit helt okej, och jag har fått förtroende i det defensiva spelet. Jag har hittat två lines som jag har börjar producera med nu på slutet. Jag ser fram mot serien efter jul, och tror att vi kan gå långt.

-Jag har tränat en gång med A-laget. Jag hoppas de ger mig förtroende. Det är mitt sista år med J20, och sedan får vi se om jag åker över ”pölen” eller stannar i Sverige och spelar division-1 hockey, säger Isac som tror att Avesta BK kommer att fortsätta göra det bra efter nyår:

-De har överraskat, och jag tror de kan fortsätta överraska och ta poäng här och var. Det är sköna grabbar, så jag tror absolut de kan stanna kvar i tvåan.

Mycket av spänningen försvann när Christoffer Phil med ett löst skott från blå linjen, spädde på bortaledningen till 1-5 efter en minut i tredje "perren".

Tränaren Ola Nordin, menade att man inför tredje långt ifrån hade gett upp, men att 1-5-målet kändes som ”spiken i kistan”.

-Luften gick ur oss när de gör 1-5, även om vi försökte tro på det, och vi skapar en del.

När dessutom Christopher Hanning vägrade släppa någon puck förbi sig, underströk det att det inte var Avestas kväll.

-Tredje bara rinner ur händerna. Känns inte som vi skapar målchanser, och vill vinna matchen, säger Filip Carlsson, som ändå tycker laget har gjort det strålande så här långt:

-Laget har gjort det väldigt bra som tagit tjugo pinnar, vilket är bra. För egen del har gjort en del stora misstag och vi har blivit straffade, men på det stora hela tycker jag det har gått bra, säger Nyköpingssonen.

Halvvägs in i perioden fick vi två raka powerplay. Inlånade Mora IK duon Isac Hammar och Simon Nylén Persson matchades hårt i special teams, men utan att man likt övriga i laget inte lyckades förvalta något av lägena. Sista fem minuterna gjorde lagen varsitt mål, fram till slutresultatet 2-6.

Utan tvekan har tränarkvartetten med Henrik Lantz, Ola Nordin, Peter Ehn och Philip Andersson gjort ett bra jobb, som fått ihop ett lag som spelar för varandra. Att man förlorar matcher går inte att undvika. Resultatet 2-6 mot Hallstahammar speglar inte riktigt hur det såg ut på isen. Även om bortalaget hade en giftigt duo i Jesper Hedman och Tobias Boström, tillsammans med Christoffer Hanning, så kunde resultatet blivit ett annat om vi tagit vara på målchanserna på ett bättre sätt.

-Vår första period var d-a bra. Vi skapar väldigt många chanser, men får tyvärr inte in målen. Sedan släpper vi till för enkla mål bakåt, menar Ola Nordin, som tycker att man har något bra på gång.

-Vi ska inte känna oss nöjda, men vi ska fortsätta med det vi håller på med i alla fall.

Tabellmässigt ligger Avesta kvar på sjätteplats. Ner till Guldsmedshyttan på kvalplats skiljer det fortfarande betryggande 14 poäng,  GSK förlorade, 1-3 mot Kumla. Närkelaget som har den sista playoffplatsen, åtta pinnar före ABK.

Fredagen den 6 januari spelas nästa match när vi bortamöter Fagersta. Fram tills dess är det träningar nästa vecka, och kanske även under mellandagarna, beroendes på hur många som är hemma.

Text: Per LIndgren.

Avesta BK-Hallstahammars HK 2-6 (1-1, 0-3, 1-2)

Första perioden: 1-0 (1.04) Jakob Karlsson (Isac Hammar), 1-1 (3.20) Jesper Hedman (Tobias Boström, Tobias Hahne)

Andra perioden: 1-2 (5.59) Oscar Rogersson (Oskar Hagborg Olsson), 1-3 (8.52) Jesper Hedman (Tobias Boström, Melker Eriksson) spel fem mot fyra, 1-4 (12.47) Jesper Hedman (Tobias Boström, Filip Nilsson)

Tredje perioden: 1-5 (0:57) Christoffer Phil, 2-5 (15.11) Jakob Karlsson (Isac Hammar) spel fyra mot fem, 2-6 (17.22) Tobias Boström (Jesper Hedman) spel fyra mot fyra

Utv: ABK: 6x2 Hallstahammar: 5x2.

Skott: 49-34 (18-4, 15-17, 16-13)

Domare: Hampus Söder

Publik: Ca 120(Avestahallen).

Avesta BK: Lucas Johansson (Hampus Nordgren)-Simon Nylén Persson, Jesper Gustafsson, jakob Karlsson, Isac Hammar, Hampus Mattsson-Filip Ström, Oliver Ahlberg, Jordan Caballero-Lindberg, Arwid Forsman, Tony Nyström-Eriksson-Filip Carlsson, Samuel Bjurling, Robin Andersson, Niclas Hero, Lucas Salo-Hampus Wiklund, Erik Lindgren, Viktor Eliasson, Viggo Meerits.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09