Hockey på riktigt
A-lag

Hemmaförlust efter svag match
2023-01-10 23:02
Avestas Lucas Salo tillhörde en av hemmalagets bästa spelare. Foto: Per Lindgren.

Avesta BK har under säsongen stått för flera kanoninsatser, och visat prov på bra spel. Ikväll var allt det som bortblåst, då vi stod för säsongens bottennapp och förlorade med 4-7 (1-2, 2-5, 1-0) mot Smedjebackens HC.

-Vi spelar inte som ett lag, och det är för mycket ”en man show”. Det är andra perioden som sänker oss, säger en av Avestas målskyttar Lucas Salo, en stund efter slutsignalen.

Halvvägs in i matchen var underläget bara 2-3. Då släppte vi in fyra raka mål, och SHC kunde gå till pausvila med ledning 7-3 inför tredje perioden. Ridå ner.

Hemmatränaren Henrik Lantz, skrädde inte med orden efter matchen, och sågade laget vid fotknölarna.

-Det här var det sämsta jag sett. Och då gäller det inte bara från Avesta. Nu gäller det att studsa tillbaka.

Är du orolig att det kunde se ut så här?

-Ja, man kan börja fundera. Det har varit bra stämning. Idag var en dag där allt gick fel, och det fanns ingen energi, säger Lantz som också själv, liksom övriga i tränarstaben, tar på sig den bedrövliga insatsen.

Vi behåller den sjätte platsen i tabellen, och har Smedjebacken två poäng bakom oss (som har en match mindre spelad). Något som var lite positivt denna kväll, var att Hallsberg besegrade Guldsmedshyttan med 2-0, viket betyder att vi behåller avståndet, tolv pinnar ner till GSK.

Vi kom till matchen med några förändringar i laget sedan Fagerstamatchen i fredags. Målet vaktades av Hampus Nordgren, då Lucas Johansson som utgick senast, vilade. Joel Hedin var tillbaka efter sin långa skadefrånvaro, och gjorde sin blott andra match, när han bildade backpar med Oliver Ahlberg i första femman. Filip Carlsson som var sjuk senast tog plats i tredje formationen, och Robin Andersson fanns igen med i truppen.

Den första perioden gör Avesta bäst att glömma. Även om vi redan efter 45 sekunder tog ledningen med 1-0 när Zacarias Ridderstam tryckte in pucken, så var det inte mycket som fungerade. Det verkade som man inte ville lägga ner det hårda jobbet som krävs. ABK hade ändå bud på ytterligare mål, när Jakob Karlsson och Jordan Caballero Lindberg kom i en ”två mot etta” mot Wiktor Behm. Men symptomatiskt denna kväll, rann chansen ut i sanden.

-Kanske det gick för lätt. Så ska det absolut inte vara. Så kan man inte säga, när det är 59 minuter kvar av matchen, säger Salo.

Även Hampus Mattsson brände en bra målchans. Kanske det tidiga ledningsmålet, gjorde att vi trodde det skulle gå av sig själv. För på bara 47 sekunder vände Smedjebacken till ledning. 1-1 när Leon Larsson tryckte in pucken till höger om Hampus Nordgren. Sedan var det Stefan Emmesjös tur att alltför enkelt komma in på mål, och den gången satt handledsskottet till vänster om Nordgren, fram till 1-2 efter dryga nio minuter.

-Vi började lovande med ett snyggt mål från Zacarias. De får ett enkelt 1-1 mål, och sedan får de 2-1 inför andra, och sedan gör vi en dålig andra period och släpper in fem mål, suckar Lucas Salo.

Under andra halvan av första perioden, hade vi svårt att komma till några heta målchanser framför Charlie Olsson. Närmast var Tony Nyström Eriksson, när han försökte gå runt köksvägen.

Om den första perioden var svag från Avesta, blev det ingen bättring till den andra ”perren”. Snarare tvärtom. Smedjebacken visade mer vilja, och vann merparten av närkamperna. Dessutom var man också bättre i special teams. Efter dryga fem minuter kunde Stefan Emmesjö spä på ledningen i powerplay till 1-3. När sedan vi fick spela i fem mot tre i 41 sekunder, hade vi svårt att skapa något farligt. Närmast var när Smedjebackens Kalle Andersson föste pucken bredvid stolpen hos Charlie Olsson.

Något som Avesta måste förbättra är powerplayspelet. Nu har det gått fyra matcher, och man har inte lyckats göra mål i numerärt överläge.

-Vi måste bli bättre i powerplay för att vinna matcher. Powerplayprocenten måste upp, det är där man vinner mycket matcher om man kan göra mål i numerära överlägen, instämmer Lucas Salo.

När han pricksköt in reducering till 2-3 halvvägs in i perioden, fick vi för en kort stund en liten energiboost.

-Det var en bra tekning av (Niclas) Hero, sedan studsade den, och jag sköt bara, säger Lucas om sitt mål.

Men mindre än två minuter senare gjorde Smedjebacken 2-4. Bortalaget fick sedan bra utdelning på sina avslut, och ryckte fram till 2-7, innan Hampus Mattsson reducerade till 3-7.

-Avståndet blir för stort, säger Lucas Salo, om det alltför stora underläget inför avslutningen.

Det är inte första gången vi har haft problem i andra perioderna. Något som Lucas Salo har svårt att förklara.

-Matcherna före jul var ett snäpp uppåt, men det här var ett steg bakåt igen. Vi kan ju spela bra som ett lag, men idag gjorde vi inte det. Och då blir det så här.

Den tredje perioden blev mer eller mindre en väntan på slutsignalen. Även om hemmalagets Edvin Karlsson menade att man inte hade gett upp.

-Jag tycker inte det var avgjort. Sist vi mötte de hemma, gjorde vi väl fyra mål på tio minuter. Idag lyckades vi inte, och är alldeles för slappa.

Även om BK:s första femma var inne på ett par mål framåt, såg de ovanligt mänskliga ut i matchen genom. Ofta var det SHC låg i skottlinjen, och när man dessutom visade den bästa viljan, och vann de flesta närkamperna, kan man inte säga annat än laget vann rättvist. Det var dessutom lagets första vinst med Peter Sundström som tränare.

För att ta med något positivt var att vi vann perioden med 1-0, och Hampus Nordgren höll tätt, och bland annat räddade Andreas Erikssons straff. Edvin Karlsson snyggade till slutsiffrorna när han reducerade till 4-7. Faktum är att det kunde ha blivit något ytterligare mål för Avestas #16, men några gånger studsade pucken retfullt över klubban, när han hade öppet mål.

-Jag kunde gjort två(mål)  till i alla fall, småler Edvin, som inte tyckte det spelade någon större roll han gjorde ett mål, när slutresultatet blev som det blev.

-Vi gör 1-0, och sedan känns det som alla vill göra det själv. Då blir det som det blir, och det blir dåligt av allting, säger Karlsson, som räknar om ett helt annat ABK, när man på fredag tar sig an Guldsmedshyttan:

-Vi får glömma den här matchen och se fram mot träningarna, och ta i bättre antar jag.

Vad tycker du ni måste göra bättre på fredag?

-Att komma ut från start direkt. Ge hundra och spela som ett lag.

Det var längesedan vi fick se ett så blekt Avesta, vars spel inte höll division-2 klass denna kväll Nu är bara hoppas att laget rycker upp sig, när man på fredag möter Guldsmedshyttan på bortais.

-Det blir nya tag då. Vi måste minst två steg upp mot idag. Vi måste spela som ett lag och lita på varandra. Det måste bli en bättre laginsats, fastslår Lucas Salo.

Text: Per Lindgren.

Avesta BK-Smedjebacken HC 4-7 (1-2, 2-5, 1-0)

Första perioden: 1-0 (0.45) Zacarias Ridderstam (Filip Ström, Jesper Gustafsson, 1-1 (8.22) Leon Larsson (Luca Kosmac, Andreas Eriksson), 1-2 (9.09) Stefan Emmesjö (Isac Birkeholm, Fredrik Junevik)

Andra perioden: 1-3 (5.18) Stefan Emmesjö (Leon Larsson, Luka Kosmac) spel fem mot fyra, 2-3 (10.47) Lucas Salo (Niclas Hero), 2-4 (12.34) Carl Olsson (Jesper Nordqvist, Kalle Andersson), 2-5 (13.28) Luca Kosmac (Leon Larsson, Andreas Eriksson, 2-6 (16.51) Stefan Emmesjö (Emil Karlsson), 2-7 (17.27) Andreas Eriksson (Isac Birkeholm) spel fyra mot fem, 3-7 (19.45) Hampus Mattsson (Jakob Karlsson, Edvin Karlsson)

Tredje perioden: 4-7 (17.06) Edvin Karlsson (Joel Hedin, Jakob Karlsson)

Utv; ABK: 3-2 SHC: 4x2

Skott: 34-41 (9-13, 14-12, 11-16)

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09
"Henke" Lantz har ordet2023-11-02 18:10
Säsongens första seger2023-10-13 23:15