A-lag

Avesta chanslösa mot Arboga
2023-01-24 22:34
Avesta räckte inte till mot Arboga. Foto: Per Lindgren.

Bortamatchen mot IFK Arboga slutade med en klar 8-2-förlust. Vi var aldrig nära att skaka om hemmalaget, som tidigt skaffade sig en 3-0-ledning innan ens åtta minuter hade spelats. Sedan blev resten av matchen frågan om hur stora siffror Arboga skulle vinna med.

-Jag tycker vi gör en bra match, eftersom vi hade en del borta, säger Villiam Lederud, som var en av de juniorer som kallades in i ett ABK som var hårt brandskattat.

ARBOGA. Inför mötet med Arboga hade Avesta fem raka förluster. Något trendbrott blev det inte heller på tisdagskvällen, när vi på bortaplan föll med 8-2 mot serieledarna Arboga som därmed tog sin tionde raka seger.

Förutsättningarna var långt ifrån optimala för ABK, som kom till matchen med nästa två ordinarie femmor borta. Jakob Karlsson, Jordan Caballero Lindberg, Robin Andersson, Edvin Karlsson, Hampus Wiklund, Hampus Mattsson, Niclas Hero och Lucas Johansson, saknades alla av olika orsaker.

Det blev inte den start på matchen ABK hade hoppats på. Redan efter dryga minuten tog Arboga ledningen, när Emil Johansson pangade in 1-0 bakom Hampus Nordgren i Avestakassen. När sedan hemmalaget utökade till 2-0 efter fem minuter, och sedan även 3-0 när det bara hade gått dryga sju minuter, var ABK redan nästan ett slaget lag. Arboga visade effektivitet, samtidigt som vi hade svårt att få fason på anfallspelet, även om förstafemman med Arwid Forsman, ”Zacke” Ridderstam och Tony Nyström Eriksson glimtade till. Istället blev det som väntat att vi mest fick försvara oss, när vi försökte ha många spelare framför Nordgren och hålla Arboga utanför oss. Sista fem minuterna stack vi ändå upp i några anfall. Efter 14 minuter väggspelade sig Viktor Eliasson och Lucas Salo fram till ett bra läge. Även Viggo Meerits och Villiam Lederud hade möjligheten spräcka nollan, i slutminuterna.

-Vi gjorde det bra sista tio minuterna, säger Lederud, som tyckte man fick en seg start på matchen.

Avestatränaren Henrik Lantz, var sammanbiten efter matchen, men menade att Arboga var det bättre laget.

- Arboga är ett lag som vet hur man spelar hockey. Vi släpper in en del enkla mål men gör det bra efter förutsättningarna.

-Vi gör det vi ska och chippar ut pucken. Jag skulle inte säga att det är avgjort efter 3-0. Vi ville resten av matchen hitta spelet, och jag tycker inte att vi lägger oss.

-Vi försöker spela som vi pratat om.

Någon större scenförändring blev det inte i den andra perioden, då hemmalaget ägde stora delar av perioden. Vi fick nästan uteslutande försvara oss, och Arboga kunde kontrollera matchen efter behag, och gå fram till 5-0 efter tolv minuter. Någon nerv infann sig aldrig, därav var Arboga numret för stort.

-Vi kom inte in i skottsektorn. Vi ville spela enkelt ur egen zon, och vi lyckades rätt bra hålla de utanför oss, analyserar Lederud vad man pratat om före matchen.

Tony Nyström Eriksson kunde på egen hand reducera till 5-1, efter snyggt dragit bort Hampus Andersson i hemmakassen. Arbogas keeper som annars sällan sattes på några tuffa prov. I slutet av perioden visade Linus Ageborg sin teknik, när han stötte in pucken under Hampus Nordgren, 6-1. Arbogaforwarden som är något av en publikfavorit i Brödernas Arena, blev matchens främsta målskytt, med tre fullträffar.

I Avesta fick kedjan med Viggo Meerits, Villiam Lederud och Erik Lindgren massor av speltid.

-Jag tycker att de gör det de ska, berömmer Lantz den nykomponerade kedjan.

Avesta var femtioprocentiga i powerplay, och överglönste därmed Arboga som "bara" gjorde mål i fyrtioprocent av sina numerära överlägen. Tony Nyström Eriksson gjorde sitt andra ”pp” mål i matchen, när han i tredje perioden reducerade till 6-2, efter en uppåkning på egen hand. Ett allt mer slitet Avesta, som drog på sig utvisningar fick se Arboga gå fram till 8-2, som alltså blev slutresultatet.

-Vi gjorde vad vi kunde, säger Villiam Lederud som var hyfsat nöjd med sin egna insats:

-Jag tycker vi framförallt gör en ganska bra andra period.

Felix Lilja, som säsongsdebuterade i A-laget, hade i sista minuten öppet mål, men fick inte träff på pucken.

Trots förlusten ligger vi kvar på sjätte plats. Smedjebacken har vi två poäng bakom oss, då Fagersta vann med 3-1. Ner till åttan Guldsmedshyttan, på kvalplats, skiljer det sex poäng när fem grundseriematcher återstår. GSK som förlorade efter förlängning, 6-5 mot Hallsberg.

-Guldsmedshyttan är sex poäng efter oss, och tio mål sämre målskillnad. Vi ska klara av det här. Vi skulle egentligen redan ha avgjort det här. Men det var ”sex poängs veckan” matcherna mot Smedjebacken och Hallstahammar som var dåliga, och spelarna vet inte vad som hände då, säger ABK-bossen.

I nästa omgång, på fredag kl 19:00, väntar Kumla i Avestahallen.

Henrik Lantz utesluter inte att nästan alla som saknades ikväll, då kan vara med.

-Jag hoppas att alla grabbar känner att de bör vara på plats. Vi behöver alla sista fem omgångarna, och de måste vara på tå. Vi behöver ha alla på plats, och att de bidrar, fastslår Henrik Lantz.

IFK Arboga-Avesta BK 8-2 (3-0,3-1, 2-1)

Första perioden: 1-0 (1.11) Emil Johansson (Anton Ekström, Philippe Caron), 2-0 (5.11) Anton Ekström (Anton Nordlander), 3-0 (7.32) Max Orrsten (Anton Nordlander, Erik Lindborg)

Andra perioden: 4-0 (5.14) Linus Ageborg (Erik Lindnorg, Linus Nilsson) spel fem mot fyra, 5-0 (11.55) Erik Lindborg (Max Orrsten), 5-1 (16.08) Tony Nyström Eriksson (Oliver Ahlberg) spel fem mot fyra, 6-1 (19.45) Linus Ageborg (Erik Lindborg, Melvin Blomberg),

Tredje perioden: 6-2 (8.40) Tony Nyström Eriksson (Jesper Gustafsson) spel fem mot fyra, 7-2 (9.11) Linus Ageborg (Linus Nilsson, Philippe Carrone), 8-2 (12.33) Anton Ekström (Hampus Andersson) spel fem mot fyra.

Skott: 41-20(14-9, 15-4, 12-7)

Utvisningar: Arboga: 5x2 ABK: 6x2

Publik: Ca 220 (Brödernas Arena)

Avesta BK i Brödernas Arena: Hampus Nordgren (Markus Matsson)-Jesper Gustafsson, Joel Hedin, Tony Nyström-Eriksson, Arwid Forsman, Zacarias Ridderstam-Filip ström, Oliver Ahlberg, Viggo Meerits, Viktor Eliasson, Lucas Salo-Filip Carlsson, Samuel Bjurling, Erik Lindgren, Villiam Lederud, Felix Lilja.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09
"Henke" Lantz har ordet2023-11-02 18:10