A-lag

Kontraktet fixat - trots förlust mot Fagersta AIK
2023-02-10 21:27
Avesta BK förlorade mot Fagersta AIK inför storpublik, men klarade ändå kontraktet. Foto: Olov Lindgren

Nu är det klart. Avesta BK kommer också nästa säsong att spela division 2-hockey. Trots att vi inför storpubliken, 676 åskådare, förlorade en svängig tillställning mot Fagersta AIK med 6-7 (4-2, 1-2, 1-3) spelade det ingen större roll då Smedjebacken samtidigt vann jumbofinalen med 2-1 mot tabellåttan Guldsmedshyttan. Det betyder ABK är ointagliga nio poäng före GSK med två omgångar kvar. Även Smedjebacken har sitt på det torra inför de två avslutande omgångarna.

Avesta BK var på väg mot en seger i säsongens sista bruksderby när man hade ledningen med 5-2 i början av andra perioden. Men Fagersta växlade upp andra halvan av matchen och med fem raka mål gick gästerna upp till en 7-5-ledning. Sedan hjälpte det inte att Zacarias Ridderstam reducerade till 6-7 med knappa minuten kvar.  FAIK kunde hålla ställningarna och ta säsongens fjärde seger mot Avesta. Nu betydde ändå förlusten inte så mycket då som sagt var vi fick hjälp av Smedjebacken i jakten på nytt kontrakt.

Vi fick se en händelserik första period som bjöd på sex mål, där vi hittade rätt fyra gånger. ABK kunde ta ledningen med 1-0 efter dryga tre minuter, när Jordan Caballero Lindberg, tryckte in en lös puck, bakom Ludvig Johansson. Glädjen blev dock kortvarig då FAIK dryga minuten senare kvitterade till 1-1, när Casper Leksell höll sig framme efter Albin Silfvers skott som Lucas Johansson släppt en retur på. Halvvägs in i perioden kom matchens första utvisning, när Karl Hassel utvisades för en interference. Vi lyckades dock inte få utdelning, trots ett relativt bra pp. Istället var det FAIK som kunde ta ledningen med 2-1 genom Dennis Gustafsson (14.22). Avesta avslutade dock första akten mästerligt, med tre mål på fyra minuter, fram till 4-2. Först kvitterade Jakob Karlsson från den högra tekningscirkeln med ett skott som letade sig in i mål, i trafiken framför Ludvig Johansson. Sedan var det Jordan Caballero Lindberg som med sitt andra mål omarkerad i ”slottet” satte pucken till vänster om Johansson, till ny Avestaledning, 3-2, efter 17.27. Innan perioden var färdigspelad hann vi också utöka till 4-2, när Robin Andersson visade upp sin starka skridskoåkning, och satte pucken i nät.

Avesta fick inleda den andra perioden med en man mer, i nästan fyra minuter efter att Emil Berglund i slutet av första perioden åkt ut 2+2 för en hög klubba på Jakob Karlsson. Det blev också spel fem mot tre i en minut. Då visade Jakob Karlsson träffsäkerhet när han med ett vasst direktskott satte 5-2 via stolpen, bakom inbytte Malte Eriksson i bortamålet. Vi fortsatte rida på vågen, och visade upp en härlig frenesi. En FAIK reducering från måltjuven Dennis Gustafsson, 5-3, skakade inte om Avesta som fortsatt hade bra kontroll på skeendet. Men efter ett par långa Fagerstabyten i anfallszonen, krympte BK:s ledning till 5-4, när Dennis Gustafsson reducerade till 5-4 efter 16.12. Kort därefter åkte Emil Johansson ut, och Avesta fick spela fyra mot fem, men ett uppoffrande hemmalag, täckte skott och kunde hålla tätt. Även när bortalaget i ett tjugotalet sekunder fick spel fem mot tre, stod vi emot där Lucas Johansson stod för en grym benparad på Viktor Johanssons skott.

Fagersta öppnade den tredje perioden starkast, mycket tack vare att man fick spela powerplay. Lucas Johansson agerade dock tryggt, och stod för några vassa räddningar. Vi lyckades inte få till något vägvinnande anfallsspel. Istället gällde det att i första hand bevaka vår ledning, och hålla pucken framför oss . Skönspelet fick Avesta lägga åt sidan, istället gällde det lägga ner jobbet. Vi lyckades dock inte behålla vår ledning. Fagersta kunde med två snabba mål vända till ledning 5-6, mot ett Avesta, som hade svårt vända på matchbilden. En ABK timeout med 2.17 kvar och uttagen målvakt, resulterade i baklängesmål, och 5-7. Även om Zacarias Ridderstam reducerade till 6-7 med dryga minuten kvar kom vi inte närmare.

Spelar-, och tränarintervjuer kommer senare under kvällen.

Avesta BK-Fagersta AIK 6-7 (4-2, 1-2, 1-3)

Första perioden: 1-0 (3.20) Jordan Caballero Lindberg (Oliver Ahlberg, Robin Andersson), 1-1 (4.26) Casper Leksell (Albin Silfver), 1-2 (14.22) Dennis Gustafsson (Viktor Johansson, Johan Ekström), 2-2 (14.43) Jakob Karlsson (Emil Johansson, Filip Ström), 3-2 (17.27) Jordan Caballero Lindberg, 4-2 (18.33) Robin Andersson (Oliver Ahlberg).

Andra perioden: 5-2 (2.55) Jakob Karlsson (Joel Hedin, Edvin Karlsson), 5-3 (8.04) Dennis Gustafsson (Karl Hassel), 5-4 (16.12) Dennis Gustafsson (Karl Hassel, Viktor Johansson)

Tredje perioden: 5-5 (13.37) Daniel Modin (Sam Perstedt, Anton Sohlin), 5-6 (14.46) Viktor Johansson (Karl Hassel, Dennis Gustafsson), 5-7 (18.27) Elias Berglund, ENG, 6-7 (18.53) Zackarias Ridderstam (Joel Hedin)

Utv: ABK: 3x2. FAIK: 5X2.

Skott: 37-53 (17-7, 13-17, 7-29)

Domare: Andreas Eldebäck

Publik: 676 (Avestahallen)

Avesta BK: Lucas Johansson (Hampus Nordgren)-Elliot Sjöström, Joel Hedin, Emil Johansson, Edvin Karlsson, Jakob Karlsson-Filip Ström, Oliver Ahlberg, Jordan Caballero-Lindberg, Niclas Hero, Robin Andersson-Jesper Gustafsson, Filip Carlsson, Zacarias Ridderstam, Arwid Forsman, Lucas Salo-Hampus Wiklund, Samuel Bjurling, Erik Lindgren, Hampus Mattsson, Viggo Meerits.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09