A-lag

Kumla blev för svåra
2023-11-04 00:09
Avesta Jakob Karlsson glänste trots förlusten mot Kumla. Foto: Per Lindgren.

KUMLA. Avesta BK lyckades inte skrälla till sig några poäng i Ica Maxi Arena. Kumla Hockey vann med 6-3. Vi hade dock kontakt inför sista tjugo när Kumlas ledning bara var 3-2.

-Vi har lägen inför tredje, synd att vi inte förvaltar det, och tar chansen när de leder med uddamålet, säger Avestas tvåmålsskytt Jakob Karlsson, en stund efter slutsignalen.

Efter förlusten mot Guldsmedshytte SK väntade för Avesta en av seriefavoriterna på fredagskvällen. Kumla på bortaplan kanske är en av seriens svåraste bortamatcher. Vi stod för en kämpainsats och gav hemmalaget en rejäl match, även om hemmalaget till slut vann välförtjänt.

-Vi åker hit som underdogs utan någon press. Vi gör det bra, och dödar utvisningar igen. Vi har utvisningar i 25 procent av matchen, och blir trötta. Vi är duktiga att ta onödiga utvisningar, säger en lite irriterad assisterande ABK-tränare Henrik Lantz.

Avesta inledde matchen bra i det första bytet, och både Jakob Karlsson och Philip Andersson kom till avslut, men både gångerna smet pucken utanför stolparna. Ganska snart tog sedan Kumla över spelet, och fick flera långa anfall. Vi fick mest försvara oss, och en storspelande Felix Vannfält var så bra som vi börjat vänja oss vid. När han inte storspelade hade BK flyt med stolparna, när Anton Weiler halvvägs i perioden sköt i ”virket” efter nio minuter. Kort därefter stod Vannfält för en stark benparad när Noah Julin hade öppet mål. ABK målisen var besviken , men samlad efter matchen.

-De är bättre än oss i anfallzon. De får svåra lägen och gör mer mål än oss, på sina lägen.

Tycker du att ni är närmare Kumla idag än i premiären?

-Svårt att säga. Det kändes som vi var lite mer tända i premiären. Idag kollade vi mer på vad de gör, och spelar inte vårt spel. Det är som vi följer efter deras spel. Kumla är duktiga och får mycket bra lägen, säger Felix.

Även om vi fick släppa in ett mål i perioden, tyckte Henrik Lantz man gjorde mycket bra i matchen.

-Vi hade pratat om försvarsspelet att inte stressa ur egen zon, utan lugnt och metodiskt ta oss därifrån. Vi går när vi ska gå, och avvaktar när vi ska avvakta. Vi chippar ut pucken som vi ska. Men vi har ett problem i försvarsspelet, det är att deras gubbe uppe på blå, kommer ner alltid på ryggen på våran spelare i mitten. Vi är inte så duktiga att vrida på skallen i försvarszon. Vi gör ingen dålig match, men Kumla ät ett bra lag vi möter.

Kumla kunde ta ledningen med 1-0 efter dryga sexton minuter, när Robin Karlsson var först på pucken på en avvaktande icing, och Stefan Emmesjö satte sedan pucken i nät. Kort därefter fick Kumla ett powerplay efter Jakob Karlsson visats ut. Då spelade vi bra box med Niclas Hero och Tony Thelin i spetsen. Med nio sekunder kvar av perioden, kunde Avesta, högst oväntat kvittera till 1-1. Målet kom efter Arwid Forsman med en backhand sköt i stolpen och pucken rullade sedan bakom Forss i Kumlakassen, till Jesper Gustafsson som närapå fick öppet mål, och kunde stöta in pucken.

Felix Vannfält tyckte man hade en bra känsla när man gick ut till andra perioden, när Avesta försökte få stopp på Kumlas anfall högre upp i banan.

-Vi hade en bra känsla. Vi spelade bra tills de fick sitt andra mål i perioden. Då tappade vi lite, så är det med hockey, säger Felix som, igen, tillhörde en av BK:s främsta spelare.

-Generellt är jag nöjd. Kassarna i tredje perioden skulle jag tagit och så klart skulle jag velat vinna matchen.

Bortalaget drabbades tidigt av två utvisningar, men ett uppoffrande jobb av samtliga, när vi slängde oss, gjorde att vi höll målet fritt från påhälsning. Mellan de båda utvisningarna, fick Eelis Räihä ett friläge, men lyckades inte få in pucken.

-De blir frustrerade för vi spelar enkelt precis som vi ska göra. Vi hade flera chanser, och steppar upp i andra, tyckte Lantz, som menade det fanns ljusglimtar att ta med sig.

Inom loppet av två minuter kom tre mål. Kumla tog ledningen med 2-1, innan Jakob Karlsson kvitterade till 2-2 (14.09) när han kom fram från högerkanten, och gjorde inget misstag.

-Jag fick ett fint pass av Eelis, och första gubbhörnet var ledigt.

Jakob Karlsson visar att han närmar sig storformen, då han var tillbaka till sitt gamla jag och dominerade isen. Som vanligt tillhörde han en av de spelare som fick mest istid.

-Ja det var nog min bästa match. Det skulle jag säga. Jag kom loss lite idag. Det är svårt att rannsaka sig själv efter en förlust, säger ”Jagge” som tyckte laget gjorde en bra insats i två perioder.

-De har mycket pucken, men jag tycker ändå vi krymper ihop ytorna och är med i matchen länge.

Var det en jobbig match att spela?

-Ja det var det väl, men det är kul att få mycket speltid. Det är bara att köra på, och jag har tränat mycket i sommar för en gångs skull.

Även Henrik Lantz menade att Avestas #20, gjorde sin bästa match så här långt.

-Ja det skulle jag säga. Han och Fille (Philip Andersson) och Elis (Räihä) börjar hitta varandra.

Innan den andra perioden var slut hade Kumla skaffat sig en 3-2 ledning.

Med bara ett måls underläge, till tredje perioden, var vi ändå i högsta grad kvar i matchen.

Där skulle det dock visa sig att vi inte orkade stå emot ett alltför skridsko-, och puck skickligt hemmalag.

När vi dessutom drog på oss för många utvisningar, blev uppförsbacken för stor. Vi stred dock tappert med en man kort, men till slut kunde Kumla på sitt sjunde sjunde ”pp”, göra mål när Robin Karlsson med knappa fem minuter kvar, satte spiken i kistan genom att göra 5-2.

-Det målet var lite proppen ur. Sedan att vi drar på oss sju ”tvåor” är inte hållbart, säger Jakob Karlsson.

I slutet kunde ABK:s #20 göra sitt andra mål i matchen, och det femte för säsongen.

-Det var en liten variant vi har på tekning och (Hampus) Wiklund la upp den till mig, och det var ett halvt friläge och han (målvakten) släppte första stolpen.

Felix Vannfält säger vad han tror laget måste jobba på framöver:

-Jag tror det visar på vad det var som krävs under hela matchen och vad vi behöver göra. Och verkligen göra det.

I tabellen ramlade vi ner till sjunde plats. Nu väntar på tisdag hemmamatch mot serietrean Hallsberg.

-Det gäller att komma tillbaka till vinnarspåret och få tillbaka självförtroendet på gubbarna, säger Jakob Karlsson.

Kumla Hockey-Avesta BK 6-3 (1-1, 2-1, 3-1)

Första perioden: 1-0 (16.46) Stefan Emmesjö (Robin Karlsson), 1-1 (19.51) Jesper Gustafsson (Arwid Forsman)

Andra perioden: 2-1 (13.05) Viktor Greveback (Hampus Dahlqvist, Anton Widmark), 2-2 (14.09) Jakob Karlsson (Philip Andersson), 3-2 (14.46) Viktor Greveback (Linus Nilsson, Anton Widmark).

Tredje perioden: 4-2 (6.12) Anton Widmark, 5-2 5/4 (15.28) Robin Karlsson (Samuel Näslund, Liam Hjortzberg). 6-2 (16.14) Jacob Ericsson Jerlmark (Andreas Gustafsson, Hampus Rönning) 6-3 (17.22) Jakob Karlsson (Hampus Wiklund)

Utv: Kumla: 1x2 ABK: 7x2

Skott: 45-25 (13-8, 15-9, 17-8)

Publik: 122 (Ica Maxi Arena)

ABK i ICA Maxi Arena: Felix Vannfält (Markus Mattsson)-Assar Ajax, Joel Hedin, Eelis Räihä, Jakob Karlsson, Philip Andersson-Mikko Kärjhä, Hampus Wiklund, Malte Råberg, Niclas Hero, Tony Thelin-Oliver Ahlberg, Filip Strön, Jesper Gustafsson, Arwid Forsman, Emil Lind.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09
"Henke" Lantz har ordet2023-11-02 18:10
Säsongens första seger2023-10-13 23:15
Inför ABK-Vansbro AIK2022-02-12 13:30
Klar seger mot Hedemora2021-11-20 12:09
ABK matchtröjor 2021-222021-09-29 10:57