Seger efter straffar mot Guldsmedshytte SK
2023-11-28 23:11
Jesper Gustafsson i en närkamp med två Guldsmedshyttespelare. Foto: Per Lindgren.

Det blev seger i hemmamatchen mot Guldsmedsdhytte SK med 4-3 efter straffar.

-Man är alltid nöjd med två poäng, säger Avestas assisterande lagkapten Jesper Gustafsson.

Sett till matchen i stort var det ganska rättvist med oavgjort efter tre perioder, även om vi såg att kunna bärga tre poäng, då Guldsmedshyttan kvitterade till 3-3 med bara dryga två minuter kvar av tredje. I straffläggningen briljerade Jakob Karlsson som var den enda BK:are som gjorde mål. Tre stycken till och med, då det dröjde till den sjunde omgången innan det var klart.

I tabellen betyder det att vi igen klättrade upp på en playoff plats, förbi både Guldsmedshyttan och Hallstahammar.

Noterbart var att gästerna ställde upp utan sin bästa poäng görare, Filip Nyberg som var hemma magsjuk.

I den första perioden som slutade 0-0, var det Avesta som öppnade matchen på ett bra sätt. Laget sköljde över Guldsmedshyttan och skapade tryck mot Alfred Svensson. Hampus Mattsson, Jakob Karlsson, Jordan Caballero Lindberg hade samtliga chansen att näta, men utan att lyckas få utdelning. Vi vann alla lösa puckar, och surrade som bålgetingar i anfallszon. Sett till det stora spelövertaget, så borde vi gjort något mål.

-Vi började bra första tio, och det gick kanske för lätt för oss. Vi började slå ner på tempot. Vi måste hålla uppe tempot hela tiden då är vi som bäst. Det gäller spela snabbt och enkelt och hjälper varandra då är vi som bäst. Vi har haft lite problem med målskyttet två matcher i rad, vi får inte in pucken i första. Det gäller att inte stressa upp sig och hålla oss till vår gameplan, då kommer målen också, konstaterar Jesper Gustafsson.

Efter tolv, tretton minuter tappade vi greppet, och Guldsmedshyttan tog för sig på ett annat sätt än tidigare, och tog över taktpinnen sista fem minuterna. Lucas Johansson som gjorde sin första seriematch för säsongen och varit mer eller mindre sysslolös, fick göra några fina räddningar.

Den andra perioden var jämn spelmässigt och periodens enda mål, gjorde GSK efter dryga tolv minuter. Avesta startade annars lovande och första femman hade bra snurr men utan lyckas göra mål. Efter dryga tre minuter var ABK millimeter från ta ledningen, men Arwid Forsman avslutade i stolpen. Likaså var Malte Råberg farligt framme med en avig dragning men Guldsmedshyttans målvakt Svensson var med på noterna.

GSK var annars ofta först på pucken i anfallzon, och därför kom ledningsmålet, 0-1 efter 12.40 logiskt, när Jesper Arvidsson från nära håll överlistade Johansson. Avesta kom inte upp i samma nivå som i stora delar av första perioden.

BKs assisterande tränare Henrik Lantz, var inte alls nöjd över mellanperioden.

-Vi ger oss inte chansen, och gör inte jobbet.

Jesper Gustafsson instämde med sin tränare att andra perioden var den sämsta.

-Ingen period hänga i julgran och vi släpper in de i matchen. Vi bjuder på mycket, vi spelat inte enkelt i egen zon och tappar puckar.

I upptakten av den tredje perioden bjöds publiken på en målexplosion med fyra mål första åtta minuter. Med två från vardera laget.

-I pausen poängterade vi viljan att förstå vad vi måste göra för att vinna, och göra det tillsammans. I den perioden visar vi hur vi vi ska spela, säger Lantz, som fick omedelbar respons från sitt manskap.

I ett powerplay kvar från andra perioden, kvitterade Jordan Cabllero Lindberg från sin favoritposition från vänstra tekningscirkeln till 1-1. Hemmalaget visade upp ett offensivt spel med fart och fläkt. Och när veteranen Niklas Hero hittade rätt efter dryga fem minuter, när han slog in en målvaktsretur, fram till 2-1, var ledningen befogad.

Tyvärr blev vi straffade två gånger om i perioden, när vi var en man kort. Först när Jesper Arvidsson kvitterade till 2-2 efter sju minuter.

-Bra offensiv i perioden, lite mindre bra boxplay idag, som varit bra innan. Vi skymmer Lucas på båda målen, säger Avestas #4.

Hampus Mattsson kunde en minut senare ge Avesta ledningen på nytt, 3-2, när han utnyttjade Eelis Räihäs skott som Guldsmedshytte keepern släppt en retur på. ”BK” var det hungrigaste laget, och efter elva minuter var Hero nära bli tvåmålsskytt. Nu var inte Guldssmedshyttan ofarliga. Långt därifrån. Efter tolv minuter stod Lucas Johansson för en svettig sidledsförflyttning på ex-Borlänge spelaren Dick Ahlströms skott. Bortalaget skulle ändå lyckas kvittera till 3-3 i powerplay, när klockan visade 17.56.

I slutminuterna hade vi ett par lägen att avgöra under ordinarie tid, där både Jordan Cabellero Lindberg och Arwid Forsman hade bra möjligheter, men utan att lyckas göra mål.

Matchen fick således avgöras i en straffläggning efter inget av lagen hittat rätt i overtime. Straffläggningen avgjordes först i den sjunde omgången, när Jakob Karlsson med sitt tredje straffmål, frälste ABK med en viktigt tvåpoängare.

-Har man Jakob Karlsson i laget vinner man straffläggningen. Tillsammans med Lucas (Johansson), säger Jesper Gustafsson med alla rätt.

Lucas Johansson som alltså spelade sin första match sedan stått i en träningsmatch i höstas borta mot Valbo. Efter det har det blivit rehab, och flera veckor utan kunna vara på is.

-Det var riktigt kul, jag har känt att man har saknat det här. Det gick bra, även om man tappar matchtempo efter inte spelat på länge. Sedan var det kul när det hettade till i slutet. Jag tycker vi skärpte oss i sista. Vi var det bättre laget, och det är lite tillfälligheter som avgör.

Vad säger du om samspelet med backarna?

-Vi har lite att jobba på. När vi gör det vi ska, ser det bra ut.

Jesper Gustafsson säger att nu är siktet inställt på fredagens match mot serietvåan Kumla.

-Nu har vi två träningar och så går vi för tre (poäng) mot Kumla på fredag. Det hade varit extra kul att knäppa Kumla på fredag.

Text Per Lindgren.

Avesta BK-Guldsmedshytte SK 4-3 e .str (0-0, 0-1, 3-2, 0-0, 1-0)

Andra perioden: 0-1 (12.40) Jesper Arvidsson (Casper Westerlund, Rasmus Lundwall)

Tredje perioden: 1-1 5/4 (0:22) (Jordan Cabellero Lindberg (Philip Andersson, Tony Thelin), 2-1 (5.45) Niclas Hero (Eelis Räihä, Tony Thelin), 2-2 5/4 (7.08) Jesper Arvidsson (Rasmus Ohlsson Fromel, Dick Ahlström), 3-2 (8.14) Hampus Mattsson (Eelis Räihä, Malte Råberg), 3-3 5/4 (17.56) Rasmus Ristiharju (Rasmus Lundwall, Wilhelm Ekwall).

Straffar: 4-3 GWS Jakob Karlsson.

Utv: ABK: Joel Hedin 2, Oliver Ahlberg 2, Philip Andersson 2, Eelis Räihä 2. GSK: Adam Vinkel 2, Ludwig Boström 2.

Skott: 45-38 (12-10, 12-11, 19-11, 2-6)

Domare: Michael Vikström

Publik: 75 (Avestahallen)