A-lag

Stryk mot Kumla Hockey - efter ras i tredje "Kollapsar helt"
2023-12-01 23:05
Avesta Jordan Caballero Lindberg tillhörde en av ABKs bästa mot Kumla. Foto: Per Lindgren.

Avesta BK förlorade hemmamötet mot Kumla Hockey med 1-7 (1-2, 0-0, 0-5) inför 100 åskådare i Avestahallen. Det var ”BK:s” tredje förlust mot närkelaget den här säsongen.

-Vi börjar bra och spelar bra i två perioder och går in i tredje med en bra känsla. Allting bara dippar då känns det som, säger Avestas enda målskytt i matchen Arwid Forsman, en stund efter slutsignalen.

Hemmalaget var målmässigt länge med i matchen, men när Kumlas Anton Weiler satte 1-3 i boxplay med knappa tio minuter kvar av tredje perioden blev uppförsbacken för stor. Drygt två minuter senare ökade gästerna på till 1-4 i powerplay. Innan matchen var över kunde närkingarna gå ifrån till klara 1-7. Siffror som inte riktigt speglar matchen, då ABK länge stretade mot ett spelskickligt Kumla, som ändå vann rättvist.

Gästerna dominerade stort första perioden och hade med sig en 1-2-ledning sedan Viktor Greveback gjort 0-1 efter elva minuter, innan Arwid Forsman kvitterade till 1-1.

-Det är ”Zacke”som krigar framför mål och jobbar lös pucken och då kommer jag in bakom och första krysset är öppet och jag skjuter där, säger Forsman om sitt sjätte mål för säsongen. Avestas #23, som tycker han närmar sig toppformen efter haft en lite tyngre period:

-Det har varit lite segt på sistone, men idag känns det som jag kom bra in i det. Det flöt på ganska bra idag.

Vi lyckades ofta hålla Kumla på utsidan, och när bortalaget jobbade sig in centralt in i banan imponerade Felix Vannfält i kassen och tog hand om det mesta.

-Vi gör det d-a bra. Vi skapade inte så mycket lägen framåt, men de får inte heller så många jättefarliga lägen. Vi gör det helt okej, konstaterar Forsman.

Men bortalagets målfarlige Viktor Greveback satte 1-2 med 35 sekunder kvar av perioden när han utnyttjade lagets första powerplay när Jordan Caballero-Lindberg tog en slashing i offensiv zon. Avestas #2 som annars var på spelhumör, och hade bra fart på grillorna speciellt i de två första perioderna.

-Jag hade pigga ben idag, och det är surt det ska sluta så här verkligen.

Avesta gjorde en strålande andra period och vann skotten med 13-11 men utan att lyckas göra något mål. Kumla öppnade perioden bäst, men efterhand spelade vi upp oss. Och det rejält.. "BK" visade upp bra skridskoåkning och att vi spelmässigt kan mäta oss med de bästa lagen i serien.

-När vi spelar bra, då kan vi slåss mot alla lag i serien. Det har vi bevisat, det gäller att göra det i 60 minuter, säger Jordan Cabellero Lindberg.

Hur ska ni göra det?

-Vi måste fortsätta med vår energi, även om vi släpper in ett skitmål, då måste vi fortsätta trumma och ha tålamod. Det kommer bli bra om vi åker skridsko och har mycket energi.

Tyvärr fallerade målskyttet, även om chanser inte saknades. Efter elva minuter hade Eelis Räihä och Hampus Mattsson två chanser i samma anfall. Sedan täckte Arwid Forsman skott, och i samma byte tog han sig fram på mål, men utan lyckas få in pucken, bakom duktige Erik Forss i Kumlamålet.

-Det är självklart man ska kunna ta en täckning för laget. Jag tycker vi gör det d-a bra och alla jobbar för varandra i andra perioden, och vi har bra fart in i anfallszon.

ABK fick alltmer fart under skridskorna, och det var bara ett mål som fattades.

-I andra gör vi en bra period, och har en bra känsla inför tredje, säger Jordan Cabellero Lindberg.

Inledningen av perioden bjöd på böljande spel, även om Kumla skapade mest i chansväg. Vi hade två bra kvitterigschanser genom Jordan Caballero Lindberg och Niclas Hero. Det dröjde till elva minuter innan Avesta fick sitt första powerplay i matchen, och bästa möjligheten hade Caballero Lindberg, men fick ingen träff på pucken. Istället var det Kumlas Weiler som i samma ”pp” gjorde 1-3-mål med knappa tio minuter kvar, men en man mindre alltså.

-1-3 målet tog lite energi kanske. Det brast helt, och alla gav upp, och det kollapsar helt. Det sög ut helt energin, det tog helt stopp känns det som, analyserar Jordan.

Efter Kumlas mål orkade Avesta inte komma igen, och bortalaget kunde alltför enkelt dra ifrån till 1-7.

Något Arwid Forsman så klart var besviken över.

-Det är bedrövligt skulle jag säga, vi spelar inte för varandra. Siffrorna speglar inte matchen och jag tycker vi har största delen av matchen. Det är surt.

Resultatet betyder Avesta halkade ner till sjätte plats, passerade av Guldsmedshyttan och Hallstahammar. Detta efter ”Hyttan” vunnit med 3-2 mot Fagersta, och Hallstahammar skrällt efter 2-1 hemma mot tidigare tabellettan IFK Arboga.

Avesta BK möter i nästa omgång tisdagen den 5 december kl 19.00 IFK Hallsberg i Sydnärkehallen.

-Det är bara att träna hårdare, sedan får vi ta Hallsberg på tisdag och få energi tillbaka. Det är bara att ta helg, lugna ner sig, och komma tillbaka på måndag och köra, avslutar Jordan Caballero-Lindberg.

Avesta BK-Kumla Hockey 1-7 (1-2, 0-0, 0-5)

Första perioden: 0-1 (11.06) Viktor Greveback (Linus Nilsson), 1-1 (16.04) Arwid Forsman, 1-2 5/4 (19.25) Viktor Greveback (Max Stigell, Anton Widmark).

Tredje perioden: 1-3 4/5 (10.24) Anton Weiler (Anton Widmark, Max Stigell), 1-4 5/4 (12.48) Samuel Näslund, 1-5 (14.16) Elis Tholf (Carl Odenius Lindborg), 1-6 (16.08) Viktor Greveback (Robin Karlsson, Linus Nilsson), 1-7 (17.00) Karl Tholf (Liam Hjortzberg, Elias Tholf)

Målvakt, Avesta: Felix Vannfält 82,93%, Kumla: Erik Forss 96,30%.

Skott: 27-41 (4-13, 13-11, 10-17)

Utv, Avesta: Jordan Caballero-Lindberg 2+2, Philip Andersson 2, Jesper Gustafsson 2, Joel Hedin 2. Kumla: Liam Hjortzberg 2+2, Elis Tholf 2, Casper Moberg 2.

Domare: Kent Westergren. Linjemän: Daniel Wennerberg, Simon Eriksson

Publik: 100 (Avestahallen)

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09