A-lag

Tredje derbysegern mot FAIK - Råberg avgjorde på övertid
2024-01-27 20:43
Niclas Rintamäki stod för en bra match och gjorde 2+1 . Foto: Per Lindgren

Det blev som väntat en jämn och spännande match i säsongens fjärde bruksderby. Halvvägs in i matchen såg det dock ut som Fagersta var på väg mot seger, då man gått fram till en 3-0 ledning.

Avesta lyckades dock mirakulöst vända till seger, efter ett sent kvitteringsmål, under ordinarie tid 3-3 från Tony Thelin. I förlängningen var det sedan Malte Råberg tur att iklädda sig matchvinnarrollen, när han efter 43 sekunder tryckte in 3-4. Utan tvekan en av säsongens skönaste vinster, som samtidigt betydde Avesta passerade FAIK upp på tredje plats.

När redan på uppvärmningen (!) Jakob Karlsson och Fagerstas Casper Leksell drabbade samman i ett slagsmål, var det många som trodde på ett grinigt derby inför storpubliken på 864 åskådare. Nu blev det dock en relativt snäll match, med juste hockey.

Den första perioden slutade 2-0 i hemmafavör. Fagerstas ledning kunde varit större, med bättre effektivt. Vi hade svårt att få till längre anfall, och det var bara när vi fick spela powerplay halvvägs i perioden, som det var bud på mål, genom Nicklas Rintamäki och Hampus Mattsson. Efter en ryckig matchinledning med mycket avblåsningar och inga klara målchanser från något av lagen, kunde Fagersta ta ledningen med 1-0 efter dryga sju minuter genom Daniel Lundberg. Med bara två sekunder kvar i ett Fagersta powerplay, gjorde hemmalaget 2-0, när Daniel Modin slog in en retur från Felix Vannfält, efter 14.51. Skillnaden mellan lagen var att FAIK var hetare framför motståndarmålet, mot ett Avesta som måhända kände av lite nerver, för man fick inte riktigt spelet att stämma.

Fagersta rivstartade den andra perioden och efter 14 sekunder utökade hemmalaget till 3-0, och då var hoppet om poäng långt borta.

Vi lyckades efter målet flytta upp spelet, och båda Tony Thelin och Jordan Caballero Lindberg kom till avslut, men Malte Eriksson spelade stabilt. Vi hade det tufft att ta oss fram till vassa målchanser och ofta var det en motståndarklubba, eller benskydd var ivägen när ABK avslutade på mål. Efterhand jämnade vi ut spelet, och jobbade oss in i matchen. Ett "pp" efter tolv minuter, resulterade i lägen för Råberg och Niclas Hero. Vi skulle bli belönade när Niclas Rintamäki, efter ett långt anfall, med ett rappt skott från högra tekningscirkeln reducerade till 3-1, med mindre än fyra minuter kvar av perioden.

Om FAIK fick en smakstart på den andra perioden, var det Avestas tur att få det i den tredje. Efter 1.35 minskade Fagerstas ledning till 3-2, när Rintamäki med sitt andra mål för kvällen överlistade Malte Eriksson. Många trodde att ABK skulle få energi efter målet, men istället var det Fagersta som tog över taktpinnen, och kontrollerade matchen, även om man inte producerade alltför många vassa målchanser. Det verkade som vi inte hade orken eller kunnandet att pressa tillbaka hemmalaget.

Det skulle dock ändras när Casper Sandström drog på sig en crosschecking i offensiv zon med 2.47 kvar av tredje perioden. Med uttagen målvakt och spel sex mot fyra satsade ”BK” allt på ett kort. Med klockan på 19.04 kvitterade Tony Thelin efter Malte Råbergs skott, som Eriksson släppte retur på. Avesta hade gjort det nästan omöjliga och hämtat in ett 3-0-underläge, och ta matchen till förlängning.

I övertiden, med Simon Nyhlén Persson, Malte Råberg och Jakob Karlsson inne på isen, kunde Råberg kliva fram som matchvinnare efter 43 sekunder.

Nästa match spelas på fredag, då vi hemma tar emot Arboga.

Matchkommentarer kommer senare.

Fagersta AIK-Avesta BK 3-4 e. fl (2-0, 1-1, 0-2, 0-1)

Första perioden: 1-0 (7.13) Joel Lundberg (Vasper Sandström, Danel Modin), 2-0 5/4 (14.51) Daniel Modin (Casper Leksell, Joel Lundberg).

Andra perioden: 3-0 (0.14) Karl Hassel (Anton Sohlin, Nik Unuk), 3-1 (16.46) Nicklas Rintamäki (Simon Nyhlén Persson)

Tredje perioden: 3-2 (1.35) Niclas Rintamäki (Jordan Caballero Lindberg), 3-3 6/4 (9.04) Tony Thelin (Niclas Rintamäki, Malte Råberg)

OT 3-4 (0.43) Malte Råberg (Jakob Karlsson, Simon Nyhlén Persson)

Utv: FAIK 4x2 ABK 3x2

Skott: 35-30 (16-10, 9-10, 10-9, 0-1)

Publik: 864 (Fagerliden)

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09
"Henke" Lantz har ordet2023-11-02 18:10