A-lag

Så gick snacket efter bragden borta mot Faiken
2024-01-27 21:53
Malte Råberg, tillsammans med Simon Nyhlén Persson och Jakob Karlsson, jublar efter målet som betydde 3-4. Foto: Jörgen Hjerpe.

Lördagens match mot Fagersta AIK innehöll det mesta man kan önska av ett bruksderby. När sedan Avesta reste sig som fågeln Fenix från ett 3-0-underläge, till seger 4-3, är det svårt att överträffa en sådan här vinst.

Matchvinnaren Malte Råberg, berättar om sitt mål i övertiden, som betydde 4-3.

-Vi gör lite överlämningar i egen zon, vi tar in den kontrollerat och spelar runt. Sedan har vi ett läge när ”Jagge” tar in pucken. Vi går sedan in mot målet som vi vill göra, och han försöker trycka in den, sedan blir det retur, och jag drar den från backhand till forehand, och trycker upp den högt. Det kändes riktigt bra.

Trodde du på en vändning vid ställningen 3-0 till FAIK?

-Jag tror alltid att det går att vända på underläge, och jag trodde definitiv på det, och det kändes som laget chippade in vid 0-3. Jag tror vi har en bra moral, och det visade sig.

De två poängen, betyder att avståendet ner till Guldsmedshyttan på femte plats, är fyra poäng. Då har ABK också et klart bättre målskillnad, som känns som en poäng.

-Alla matcher jätteviktiga och vi vill ta alla poäng som vi kan. Viktigt att ta Faiken i och med att det är derby.

I och med att Fagersta idag firade 110 år, så var det gratis entré vilket gjorde att nästan 900 åskådare fanns i hallen, och skapade en härlig stämning. Malte Råberg säger att han inte kände någon nervositet, med så många åskådare på plats.

-Olika personer tar det olika, jag blir”fired up” och blir heltaggad av det. Jag gillar det! De hade kanske lite extra energi när det började. Jättebra att vi har en sådan mentalitet att vi kan studsa tillbaka. Jag upplevde vi gick in till oss själva och ville vända på det helt enkelt.

Huvudtränaren Stefan ”Lunkan” Lundqvist, var också inne på att vår något tveksamma inledning av matchen, att förklaringen kan vara att det var så stort tryck i hallen.

-Ja det var en anspänning i början. Vi har problem att sortera och kommer inte alls ut som vi vill. Fagersta är bättre än oss på det mesta. De vinner alla närkamper, och kampen runt vårt mål, vi har jättestora problem i egen zon. De är starkare än oss, de vinner alla kamper i första perioden i princip.

I den andra perioden började vi jobba in oss i matchen, trots att Karl Hassel med ett höstlöv från blå linjen, utökade hemmaledningen till 3-0 efter bara 14 sekunder, bakom en skymd Felix Vannfält.

-Matchen vänder i mitten av matchen vi börjar få lite längre anfall. Skönt att vi får med oss första målet, då börjar vi få lite luft i spelet.

Vad betydde det att vi tidigt reducerar till 3-2 i tredje perioden?

-Viktigt mål. Då börjar spelet bli mer böljande, även om de får lite längre anfall. Jag tycker vi gör vår bästa i period i den sista.

Att ABK tillhör en av seriens bästa lag i powerplay, underströks när vi i spel sex mot fyra, och plockade ur Felix Vannfält i kassen, och kvitterade till 3-3.

-Det är bara att chansa. De gör ett jättebra jobb killarna, säger Stefan som alltså fick se snipern Tony Thelin hitta nätet efter 19.04.

-Tre mot tre kan gå hur som helst, det blir stora ytor, säger en märkbart glad Avesta tränare, efter sitt lags strålande insats.

-Jag är jättenöjd att killarna kan komma tillbaka från ett 3-0-underläge. De gör det jättebra och jag är stolt över de, säger Lundqvist.

En av Avestas matchvinnare, Nicklas Rintamäki, fick målskyttet att lossna, och stod för två mål, 3-1 och 3-2 och en assist till Tony Thelins 3-3-kvittering. Han hade svårt att hitta orden i segeryran efter matchen.

-Det gick bra, och det var kul att göra mål. Det var viktigt för oss, när vi gjorde 3-1 målet i slutet av andra. Första perioden är inte så bra, och jag tror vi var lite nervösa. Sedan tycker jag vi höjer oss. Det var en väldigt viktig vinst för oss, säger "Rinta" som nu gjort mål i två matcher i rad.

Text: Per Lindgren.

Seger2024-01-05 22:34
ABK skrällde mot Arboga2023-12-15 23:02
Kumla blev för svåra2023-11-04 00:09
"Henke" Lantz har ordet2023-11-02 18:10
Säsongens första seger2023-10-13 23:15
Inför ABK-Vansbro AIK2022-02-12 13:30
Klar seger mot Hedemora2021-11-20 12:09