A-lag

Femetta mot Smedjebacken - sent avgörande i Ovakohallen
2024-02-09 22:13
Avesta BK fick slita för segern mot Smedjebacken. Foto: Björn Elf

Avesta BK tog tre viktiga poäng i bortamötet mot jumbon Smedjebackens HC sedan matchen i Ovakohallen slutat 1-5 (0-0, 0-1, 1-4). Tvåmålsskytt i ABK blev Tony Thelin medans Nicklas Hero, Philip Andersson och Jakob Karlsson gjorde varsitt mål.

Siffrorna speglade annars inte händelserna på rinken då Avesta fick slita för segern. Avgörandet kom inte förräns i slutminuterna av matchen då Avesta gick från 1-3 till 1-5.

Matchen stod länge och vägde innan ABK kunde ta ledningen med 0-1 i slutet av andra perioden genom Nicklas Hero i boxplay. Hemmalaget, som var tvingade att vinna för fortfarande ha möjligheten undvika negativt kval, kvitterade till 1-1 knappt halvvägs in i tredje perioden genom Luka Kosmac efter vinklat in pucken bakom Lucas Johansson. Gästerna replikerade omgående när Tony Thelin satte 1-2 ensam mot Alexander Eriksson i SHC-kassen. Hemmalaget flyttade upp mycket folk i jakten på en kvittering vilket öppnade upp för Avesta som fick lägen att kontra. Tony Thelin ökade på till 1-3 med sitt andra mål i matchen med dryga tre minuter kvar. Det blev sedan heta känslor på isen vilket renderade i två matchstraff för vardera lagen. SHC började hänga med nackarna och i slutminuten kunde sedan Avesta öka på till både 1-4 och 1-5 genom Philip Andersson och Jakob Karlsson. Mål som kan bli viktiga i slutändan om det blir en målskillnads historia i slutändan.

Segern betyder ABK tog ett steg närmare playoff. Med två omgångar kvar ligger ”BK” kvar på tredjeplats med 38 poäng, lika många som fyran Fagersta (som enkelt besegrade Hallstahammar med 7-3). Närmast under strecket ligger IFK Hallsberg (som vann med uddamålet mot Guldsmedshyttan) med 37 poäng.

Det mesta talar för att det är Avesta, Fagersta och Hallsberg som kommer att göra upp om platserna bakom Kumla och Arboga, även om Guldsmedshyttan fortfarande har en liten möjlighet komma topp fyra.

Nästa match äger rum tisdagen den 13 februari kl 19.00 då Hallstahammar väntar i Swetex Arena.

Text: Olov Lindgren

Smedjebackens HC-Avesta BK 1-5 (0-0, 0-1, 1-4)

Andra perioden: 0-1 4/5 (19.21) Nicklas Hero (Jakob Karlsson, Oliver Ahlberg).

Tredje perioden: 1-1 (9.33) Luka Kosmac (Filip Björklund), 1-2 (10.10) Tony Thelin (Philip Andersson, Filip Ström), 1-3 (16.58) Tony Thelin (Philip Andersson), 1-4 5/4 (19.22) Philip Andersson (Simon Nyhlén-Persson), 1-5 (19.51) Jakob Karlsson (Nicklas Rintamäki, Malte Råberg)

Skott: 36-37 (14-9, 8-12, 14-16)

Utv, Smedjebacken: 2x20, 1x5, 3x2. Avesta: 2x20, 1x5, 5x2.

Domare: Robin Range.

Publik: 138 (Ovakohallen).